Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » tatra automerk

Autofabrikant Tatra

Tatra is een Tsjechisch auto- en vrachtwagenmerk, onder deze naam actief sinds 1919. Het merk is vernoemd naar het Tatra-gebergte in Tsjechie. De geschiedenis van de firma gaat verder terug, zo maakte het haar eerste auto en vrachtauto (bijna tegelijkertijd) in 1897. In het jaar 1850 werd door Ignaz Schustala in de Moravische stad Nesseldorf een wagenfabriekje opgericht. In 1897 kwam de Oostenrijkse auto-ontwerper Hans Ledwinka in dienst. Hij verbeterde de transmissie van het eerste model auto, en ontwierp een racewagen en drie andere modellen. Tot 1945 was Ledwinka de hoofdconstructeur van Tatra. Hij gebruikte veel technieken en ontwerpdetails die we nu tot de Oostenrijkse school van auto-ontwerpers rekenen.

Later werd Tatra beroemd door zijn stroomlijnauto's. Rond 1934 werd de beroemde T77 uitgebracht. Samen met de Chrysler Airflow en de Rumpler Tropfenwagen behoort het tot de pioniers in stroomlijnauto's. In 1936 kwam naast het vervolgmodel T77a, de T87 en de T97 uit. Na de Tweede Wereldoorlog had Tatra succes met de T600 Tatraplan. Na een korte, door de staat gedwongen, productiestop voor personenauto's werd in 1956 de T603 getoond aan het publiek. Hoofdconstructeur voor de T603 is Julius Mackerle. Het gaat hier wederom om een Tatra met de typische kenmerken die Hans Ledwinka introduceerde. Opvallend waren de drie koplampen.

In 1996 werd nog een poging gedaan om met een in basis verbeterde T613, de T700, een aantrekkelijke en verkopende auto in de markt te zetten. In 1997 vierde de onderneming het honderdjarige bestaan van de automobielfabriek. In 1998 stopte de personenautoproductie na ongeveer 70 stuks T700 nog te hebben geproduceerd, hoewel het laatste jaar slechts 6 verkocht werden.

Een blikvanger is een soort 'Bonnie en Clyde'-achtige Tatra uit de jaren 50, maar er zijn nog veel meer spectaculaire modellen. In Nederland en België zijn actieve Tatra-clubs. In Oost-Tsjechie, in de stad Koprivnice, is een heus Tatra museum. Ze hebben een eigen website waarop het museum zelfs virtueel te bekijken is.