Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » sumava nationaal park

Sumava Nationaal Park

Het prachtige natuurgebied Sumava is met zijn 69.030 ha. het grootste Nationaal Park van de Tsjechische Republiek. Het gebied bestaat voor 80% uit bos en loopt vanaf de regio Plzen tot aan de Duitse- en Oostenrijkse grens. Samen met het Duitse deel - welke het Bayerischer Wald wordt genoemd - vormt Sumava sinds 1963 het uitgebreidste en tevens beschermde natuurgebied in Midden-Europa. Vanwege de uitgestrekte, oeroude bossen wordt dit gebied ook wel de 'groene longen' van Europa genoemd. Het natuurgebied Sumava bestaat uit drie zone's: de meest waardevolle c.q. beschermde natuurzone (1); de gecontroleerde natuurzone, waar veranderingen in de natuur door menselijk ingrijpen in bos- en landbouw op beperkte schaal is toegestaan (2); en de derde zone aan de buitenste randen van het park, waarin veel menselijke activiteiten zijn toegestaan. Overal in het beschermde natuurgebied Sumava zijn Informatiecentra (Info's) te vinden waar bezoekers informatie kunnen vragen over waar ze het beste kunnen genieten van de prachtige natuur. Meer informatie op Npsumava.cz.

Sumava Nationaal Park 1

Er is een indrukwekkende hoeveelheid flora en fauna te bewonderen, zoals bijvoorbeeld bedreigde diersoorten als: de bonte specht, de otter, de lynx en de vleermuis. Grote roofdieren zijn al lang geleden uitgestorven: in 1856 is de laatste beer geschoten. Hij heeft een ereplaatsje gekregen in het jachtslot Ohrada in Hluboka nad Vltavou.

In Sumava ligt het hoogste punt van Zuid-Tsjechie: de top van de berg Plechy die 1378 meter boven de zeespiegel ligt. Het gebergte loopt vanaf het Lipnomeer naar Zelezna Ruda. Het Nationaal Park Sumava omvat het oerwoud Boubinsky (tussen Vimperk en Volary), het Zwarte meer (Cerne jezero), het Duivelsmeer (Certovo jezero) en natuurlijk het bekendste stuwmeer: het 45,6 km2 grote Lipnomeer. Aan de oostelijke kant van dit meer bieden de plaatsen Lipno, Frymburk, Cerna v Po-sumavi, Horni Plana en Nova Pec voldoende accommodaties.

Sumava Nationaal Park 2

The 'Golden Trail'

Centraal in deze regio staat de stad Vimperk, ook wel de deur naar het Boheemse woud genoemd, aan de voet van de berg Boubin. Vimperk was in de middeleeuwen een van de belangrijkste plaatsen aan de zogenaamde 'Golden Trail', een handelsroute van de Middellandse zee naar het welvarende Boheemse rijk. De naam van de route had niets met echt goud te maken maar dankt haar naam aan de uitermate florerende handel van ondermeer zout uit Oostenrijk (een andere aanduiding voor de handelsroute was 'het zoutpad'). Begin 18e eeuw eindigde de bloeitijd van deze handelsroute en moesten de inwoners van Vimperk andere middelen van bestaan zoeken. Dat werden de drukkerij- en glasindustrie. Al in de 15e eeuw werden in Vimperk Bijbels en kalenders gedrukt. Getuige van de glasindustrie zijn de vele dorpjes met de toevoeging 'hut' in de naam (van het Duitse Glashutte).

Sumava Nationaal Park 3

Het zuidelijke deel van dit gebied kwam in de 17e eeuw sterk onder invloed van de Duitse heren van Schwarzenberg. Het noordelijke gedeelte bleef Tsjechisch. Deze tweedeling duurde tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna werden de Duitse inwoners verbannen naar Duitsland (Sudeten) en brak voor de weer samengevoegde regio de communistische periode aan, die zoals bekend duurde tot de Fluwelen Revolutie in 1989. Vanaf die tijd kreeg Vimperk en omgeving langzaam zijn oorspronkelijke bestemming terug.

In deze regio zijn overblijfselen gevonden uit de bronstijd (3000 tot 800 v. Chr). Het belangrijkste monument is de grote prehistorische nederzetting Venec bij Lcovice, waarvan aangetoond is dat zo'n 100 jaar v.Chr. de oude Keltische stammen als de Bojen hier leefden.

Sumava Nationaal Park 4

Behalve Vimperk zijn er nog andere steden langs het Goudpad die de moeite van een bezoek waard zijn: Prachatice, een renaissancistisch, stedelijk monument waar elk jaar traditionele festiviteiten worden gehouden. Volary, waar nog enkele oorspronkelijke houten huizen bewaard zijn gebleven. Lenora, waar de glasindustrie centraal stond. Verdere info: Prachatice.cz en Sumavanet.cz/icvimperk.

Zomerperiode

Zomer's kan men zich in de hele regio prima vermaken met wandelen, fietsen, paardrijden, zwemmen en andere watersporten beoefenen zoals zeilen, kanoen, raften e.d. Urenlange wandeltochten door de Sumava, waarbij je vaak tijdenlang niemand tegenkomt, is een unieke ervaring. Er zijn tientallen, zo niet honderden, wandelroutes van verschillende lengtes uitgezet. Vaak ook in de vorm van educatieve paden (Lehrpfad) waarin je van alles van de omgeving, de natuur en de cultuur ter plaatse krijgt uitgelegd. In het hoofdseizoen rijden er door heel Sumava zogenaamde ecologische 'groene' bussen die je langs de belangrijkste toeristische routes brengen. Reistijden en route informatie zijn bij alle plaatselijke Info's (VVV) te verkrijgen. Ik raad trouwens een ieder aan om bij elk Tsjechisch plaatsje allereerst naar een 'INFO' uit te kijken. Ze spreken er meestal behoorlijk Engels of Duits en je kunt er terecht voor allerlei vragen, ondermeer ook voor overnachtingsmogelijkheden.

Sumava Nationaal Park 5

Vlak bij Kvilda, op de helling van Cerna Hora (Schwarzberg) ontspringt Tsjechie's beroemdste de rivier: de Vltava, die bij ons bekend is onder de naam Moldau. In tegenstelling tot hetgeen ik hiervoor beweer, is het hier vaak in het hoogseizoen een drukte van belang. Hier ligt namelijk het startpunt van de watersportliefhebbers. In het voorjaar als het waterpeil door de smeltende sneeuw op z'n hoogst is (van 15 maart tot 31 mei) ligt het startpunt bij Borova Lada. Is het hoogzomer - en is het waterpeil behoorlijk gezakt - dan ligt het startpunt een stukje verderop bij Horni Vltavice, Lenora of bij Soumarsky Most. Verder kan er in deze omgeving volop worden gezwommen en gevist (bijvoorbeeld op karpers).

Voor fietsliefhebbers en mountainbikers lijkt het natuurgebied Sumava wel een beetje op het beloofde land. Men kan in de directe omgeving van Vimperk geweldige fietsroutes en spannende dalafdalingen maken. Voor de iets minder stoerdere bikers kan men indien gewenst tevens gebruik maken van de eerder genoemde groene bussen om bepaalde trajecten te overbruggen. In en rond Vimperk wordt elk jaar een 50 km lange mountain-bikerace gehouden (meer info op isumava.cz).

Sumava Nationaal Park 6

Winterperiode

In de winterperiode - van half december tot eind maart - ligt er genoeg sneeuw in Sumava zodat het een geliefd langlaufgebied is. Dit overweldigende natuurgebied bied prachtige vergezichten en heeft een sfeervolle, sprookjesachtige uitstraling. In totaal heeft Sumava 320 km goed onderhouden loipes en nog eens 130 km extra aan gemarkeerde routes. Er zijn niet zo erg veel grote skimogelijkheden, maar Sumava heeft wel een aantal kleine wintersportcentra: Lipno, Zadov-Churanov-Nove Hute, Kubova Hut of Kvilda (in Kvilda wordt elk jaar de laagste temperatuur in Tsjechie gemeten) waar de skipistes goed worden onderhouden.

Sumava Nationaal Park 7

Lipno ski-areal - waar je kunt skien op de berg Slunecni vrch (890 m hoog) - heeft een stoeltjeslift (Lipno- Expres) en zes andere skiliften, met een totale capaciteit van 7.705 personen per uur en heeft bijna 5 km piste. Een deel daarvan kan kunstmatig worden besneeuwd. De pistes zijn niet lang, de langste is 1.250m. Verder is er een snowpark en voor de kinderen is er het Foxpark. Er worden sneeuwwandelingen op snowboots (rackets) en Nordic Walkingactiviteiten georganiseerd. Ter afwisseling kan er ook nog gezwommen worden in het overdekte Aquaworld op het Landal Greenpark Marino Lipno. En als dat allemaal nog niet genoeg uitdaging is dan kun je op het Lipnomeer ook nog aan de nieuwste trends deelnemen: skiering (skien achter een motor of snowkiting (skien achter een vlieger).

Sumava Nationaal Park 8

Overigens ligt het Oostenrijkse skicentrum Hochficht (waar de Europese bekerwedstrijden FIS worden gehouden) slechts op een paar kilometer afstand. Hier kun je uit de voeten op 13 verschillende pistes. Hochficht heeft drie moderne vierzits-stoeltjesliften en zes andere skiliften. Er is een Snowpark en een Sunny's Kids Park en andere diensten. Je kunt voordelig een 'Superpakket Lipno' boeken: verblijf in Lipno en skien in Hochficht, inclusief abonnementen voor het skicomplex Lipno en Aquaworld (zie voor info Lipnoservis.cz, Lipno-holidays.cz, Lipno-active.cz en Kramolin.cz).

Skicomplex Zadov - 12 km ten westen van Vimperk - bestaat uit drie centra: Zadov, Churanov en Nove Hute en heeft een stoeltjeslift van 950 mtr lengte, die je naar de top van de berg Churanovsky vrch brengt en 7 andere skiliften. Er zijn 10 pistes, met een gezamenlijke lengte van 5 kilometer. Verder is er nog 50 km langlaufloipes (met aansluiting op het gehele Sumavagebied) en een ski- en langlaufstadion voorzien van moderne installaties voor het maken van kunstsneeuw voor als het weer het onverhoopt toch eens een keertje laat afweten. Hier worden elk jaar vele verschillende sportevenementen gehouden, waarvan de belangrijkste de 'Sumavsky maraton' is, een langlauftraject van 42 km van Zadov via Zlata studna naar Danielka en Horska Kvilda, Filipovy Hute, rond de stuwmeren in Cerna Hora, naar de bron van de Vltava, en dan weer terug naar Kvilda en Zadov. Meer op Lazadov.cz.

Kvilda - één van de hoogste dorpen van Tsjechie (1.065 mtr) - ligt 20 km van Vimperk af en herbergt de bron van een van Tsjechie's grootste rivier de Vltava. Hier vind je voornamelijk een langlaufparadijs. Tenslotte kan er voor de niet ski-en langlaufliefhebbers op de grote meren natuurlijk ook naar hartenlust worden geschaatst, als de weergoden tenminste goede zin hebben. Zo niet, dan kan er uitgeweken worden naar een van de overdekte ijsstadions in de omgeving (Ceske Budejovive, Strakonice, Vimperk, Milevsko, Sobeslav, Tabor, of in het splinternieuwe stadion in Hluboka nad Vltavou).