Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » turnov

Turnov 'stad van de edelstenen'

Turnov is al in 1250 opgericht en ligt aan de rivier de Jizera. Daardoor is Turnov vooral bekend om zijn handel en traditionele ambachten op het gebied van edelstenen. Agaten en jaspissen afkomstig uit Kozakov werden al door de eerste bewoners bewerkt. In de 16e eeuw vestigden zich hier slijpers van de traditionele edelstenen, waaronder de wereldberoemde Tsjechische granaten. Het centrum van Turnov is niet veel meer dan - alweer - een vierkant plein met daaraan aan paar zeer mooie gebouwen, waaronder een museum. 's Zomers worden in dit museum regelmatig op maandagmiddagen bezichtigingen georganiseerd.

Turnov 1

In 1884 ontstond hier de eerste Midden-Europese school voor vakmannen op het gebied van het verwerken van edelstenen. De huidige Middelbare kunstnijverheidsschool (SUPS) heeft vijf studievakken: slijpen en graveren van edelstenen, goud-en zilversmederij, vlak-en plasticgrif op metalen, kunstsmederij en slotenmakerij en kunstgieterij. De school krijgt veel binnenlandse en buitenlandse erkenning. Veel van de studenten blijven - als ze afgestudeerd zijn - werken in de grootste traditionele werkplaats: de DUV Granat in Turnov. Elk jaar, in het laatste weekend in mei, wordt de oud-Boheemse jaarmarkt gehouden, waarbij oude handwerken worden vertoond en in juli wordt jaarlijks de 'Edelsteen en sierraad in het Boheems Paradijs-actie' gehouden.

Turnov 2

Turnov 3

Turnov heeft een tweetal mooie stadsparken, één in Engelse stijl en een Franse tuin. Turnov valt net binnen het bekende Cesky Raj - het Boheemse Paradijs). In de nabije omgeving begint de rotsstad 'Hruboskalske skalni mestro' met zijn meer dan 400 zandsteentorentjes, dalletjes en bossen. De ingang van dit natuurwonder begint vanuit de parkeerplaats bij het kasteel Hruba Skala. Je kunt hiervandaan via de rotsspleet 'Muizengat' naar Sedmihorky gaan of naar het Marianska vyhlidka (uitzichtspunt) wandelen, waar je via allerlei trappen naar een klein rotsachtig amfitheater afdaalt en ook 'het bed van Adam en Eva' vindt.

Cesky Raj

Er is nog een derde mogelijkheid, de rood aangegeven weg naar de ruïnes van de burcht Valdstejn (13e eeuw) en de badplaats Sedmihorky. Iets ten zuiden van Turnov ligt de ruïne van het kasteel Trosky en het rotsdoolhof bij Besedice. Ten noorden ligt het opzichtersverblijf Pantheon boven Mala Skala.

Valdstejn