Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » praag

De hoofdstad van Tsjechie: Praag

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners en ligt aan de Moldau. Het is al eeuwen de stad waar dichters, schilders en fotografen zich kunnen uitleven op de historische gebouwen rond sfeervolle pleinen en indrukwekkende kerken met hun fraaie barok- interieurs in het centrum. Praag is een geweldig mooie, eeuwen oude stad, met zeer waardevolle kunstschatten en gebouwen. De St.Vituskathedraal (gebouwd tussen 1344 - 1352) en de St.Jorisbasiliek (920) zijn twee prachtige kerken, die een bezoek meer dan waard zijn.

St.Vituskathedraal

De Karelsbrug is ook een beroemdheid. Karel IV heeft op 9 juli 1357 de grondsteen gelegd voor deze brug. De brug is in het begin van de 15de eeuw gereedgekomen. Hij is 520 meter lang. 9,5 meter breed en rust op 16 pijlers, waarvan 12 in het water zijn gebouwd. Eind 17de begin 18de eeuw zijn aan beide kanten en over de hele lengte van de brug 30 religieuze zandstenen beeldengroepen geplaatst. Aan het begin en einde van de brug staan prachtige torens die met poorten gesloten kunnen worden.

Karelsbrug

De hoofdstad is opgedeeld in een aantal delen. De vier centrale stadsdelen - Staré Mesto (inclusief Josefov ofwel Jozefstad), Malá Strana, Hradcany en Nové Mesto - vormen het oudste, middeleeuwse deel van de stad. Binnen deze stadsdelen vind je de meeste toeristische attracties.

Wijk in Praag

De vier centrale stadsdelen vormen het oudste, middeleeuwse deel van de stad:

Staré Mesto en Josefov (joodse wijk)

Staré Mesto is het oudste gedeelte van Praag, waarin het middeleeuws karakter nog duidelijk zichtbaar is. Centrum van deze wijk is een groot marktplein (Staromestské námestí) met vele monumenten, waaronder de gotische Týnkerk (1365-1511), het Kinskýpaleis (18de eeuws) met een rijk versierde gevel in rococo-stijl en de St.Nicolaaskerk. Op dit plein staat ook een gedenkteken uit 1915 voor de bekende kerkhervormer Jan Hus, de nationale held van de Tsjechen die 500 jaar eerder als ketter op de brandstapel eindigde. Aan de zuidwestkant van het grote plein ligt nog een kleiner pleintje, met daaraan verschillende oude patriciërshuizen uit verschillende bouwperiodes.

Oude plein

Aan dit pleintje bevindt zich het Raadhuis van de Oude Stad waarvan de hoge toren (69 m), met zijn astronomische uurwerk op de gevel, echte blikvangers zijn. Josefov, of Jozefstad, is de joodse wijk. Vroeger was het een apart ommuurde stad (getto), waar Joden verplicht moesten wonen. Er was een eigen stadhuis, verscheidene synagogen en een eigen begraafplaats. Sinds 1850 maakt Josefov deel uit van de stad Praag, maar deze wijk is nu nog het centrum van de Joodse bevolking in Tsjechië.

Joodse wijk

Malá Strana

De 'Smalle Zijde' bevindt zich op de linkeroever van de Moldau. De oevers van de Vltava (Moldau) worden verbonden door meerdere bruggen. De mooiste is ongetwijfeld de Karelsbrug, de oudste brug van Praag. In Malá Strana zie je rijen schilderachtige huizen met puntgevels, erkers en booggalerijen, fraaie kerken en paleizen, maar ook mooi aangelegde parken en tuinen. Er hangt een aangename sfeer. Het marktplein wordt omringd door 16de eeuwse patriciërshuizen, het voormalige raadshuis, de barokke Nicolaaskerk en het Wallensteinpaleis met de mooie paleistuin, waarin een laan met bronzen beelden van antieke goden, een sierlijke vijver en een kunstmatige rotswand de aandacht trekken.

Mala Strana

Hradcany

Hradcany betekent 'Rots van de Burcht'. Het enorme gebouwencomplex van de 'Praagse burcht' domineert de hele stad. De oorspronkelijke burcht stamt uit de 9de eeuw, maar werd door brand verwoest. En al werd de burcht in de 14de eeuw in gotische stijl herbouwd, zijn huidige vorm kreeg de burcht pas in de 18de eeuw. Tegenwoordig is de burcht de officiële zetel van de Tsjechische Republiek. De Praagse Burcht is een enorm complex met diverse binnenplaatsen, poorten, paleizen, tuinen en kerken. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Sint-Vituskathedraal (het kerkgebouw dat vanuit het hele centrum van Praag te zien is).

Praagse Burcht

Naast het zuidportaal, dat bekend staat als de 'Gouden Poort', staat een toren met de grootste klok van Bohemen; de zogenaamde Sigismundklok uit 1549. Het Oude Koninklijke Paleis is gedeeltelijk toegankelijk voor publiek. De Vladislav-zaal, genoemd naar koning Vladislav II kan bezocht worden. De Boheemse Kanselarij in de Lodewijksvleugel is berucht omdat opstandelingen er in 1618 twee katholieke stadshouders uit het raam gooiden, een veelgebruikte methode in Praag om lastposten uit de weg te ruimen. Dit wordt wel 'defenestratie' of 'Fenstersturz' genoemd. Aan het plein aan de achterzijde van de kathedraal ligt de Sint-Jorisbasiliek, een kerk uit de 12de eeuw. Hier liggen de Premyslidenvorsten Vratislav en Boleslav begraven. Het interieur heeft het romaanse karakter behouden.

Binnen in de St. Vituskathedraal

Aan de oostzijde van de Praagse burcht ligt het Gouden Straatje (Zlatá Ulicka) met 16de eeuwse mini-huisjes. Het straatje wordt ook wel Alchemistenstraatje genoemd. De huisjes werden in de 17de eeuw bewoond door de goudsmeden van het hof. Tegenwoordig zijn er expositieruimtes en winkeltjes gevestigd. In het huisje met nummer 22 bracht de beroemde Tsjechische schrijver Frans Kafka de winter van 1916/1917 door. Vermeldenswaardig zijn verder nog het Sternberg-paleis, waar een rijke collectie Europese schilderkunst te bewonderen is en het Strahovklooster op de hoogste heuvel van Praag.

Gouden Straatje van Praag

Nové Mesto

Nové Mesto, hetgeen 'nieuwe stad' betekent werd al in de 14de eeuw gesticht door Karel IV (daarom oorspronkelijk Karlsstadt geheten). Het accent in deze wijk ligt op de levendige winkelstraten met een aantal bekende warenhuizen aan een lange brede boulevard: het Wenceslasplein (Vaclavské námestí) is 'het hart van Praag'. Het uitgaansleven van Praag speelt zich grotendeels hier af. Het Wenceslasplein kan vele historische gebeurtenissen op haar naam schrijven: bij de inval van de troepen van het Warschau-pakt in 1968 - die een einde maakte aan 'de Praagse Lente' - concentreerde zich hier het vreedzame protest van de Tsjechoslowaken. Op dit plein stak de 21-jarige student Jan Palach zich op 19 januari 1969 als teken van protest levend in brand. Een permanente bloemenhulde herinnert aan dit feit. Op ditzelfde plein vond ook de 'Fluwelen Revolutie' plaats, de vreedzame protestdemonstraties in de winter van 1989-1990.

Wenceslasplein

Aan het hoge einde van het plein voor het Nationale Museum staat het krijgshaftige ruiterstandbeeld (1913) van Koning Wenceslas I, koning van Bohemen in de 10de eeuw. Het Nationaal Museum zijn collecties op het gebied van natuurhistorie en de vroegste cultuurgeschiedenis ondergebracht. Aan de oever van de Vltava is het Nationaal Theater gelegen. Een ander groot plein in de Nieuwe Stad is het Karelsplein (Karlovo námestí), met aan de oostzijde de barokke St.Ignatiuskerk.

Standbeeld op het Wenceslasplein

Tip: De Hop on Hop off Bus rijdt langs alle attracties in de stad en geeft je de mogelijkheid om onbeperkt op en af te stappen voor 24 of 48 uur (lees meer info hier).

48 uur - Volwassene  22,50
48 uur - Kind (5-15 jaar)  11,50
48 uur - Familie ticket (2 volw + 3 kind) 67
  • BESTEL NU

Met de tickets van Ticketbar hoef je niet in lange wachtrijen te staan bij de Ticket Boxes in de stad maar kun je direct opstappen bij elke halte naar keuze. Het is de perfecte manier om Praag te verkennen.

Er gaan dagelijks diverse rechtstreekse vluchten van Schiphol naar Praag. Czech Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Tsjechie, is een goede en betaalbare airline. Ook KLM heeft vaak scherpe deals. Praag International Airport ligt niet ver buiten de stad; je reist makkelijk met de bus en metro vanaf de luchthaven naar je hotel in het centrum. Er zijn diverse websites waar je vliegtickets van meerdere maatschappijen met elkaar kunt vergelijken (vergelijk hier de ticketprijzen naar Praag).