Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » mala skala

Mala Skala

Mala Skala is een stadje aan de Jizera, vanwaaruit je prachtige wandelingen kunt maken. Het ligt net iets ten noorden van Turnov aan de E10 en behoort nog net bij het Boheems paradijs. Dé trekpleister van Mala Skala is de boven op het rotsmassief gebouwde gotische burcht Vranov Pantheon, waar de busten staan van de drie keizers die de slag tegen Napoleon bij Leipzig hebben gewonnen en waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Wil je naar dit beroemde uitzichtpunt dan moet je je auto op één van de bekende bewaakte parkeerplaatsen stallen tegen vergoeding van zo'n 50 Czk. Daarna is het wel even zoeken naar de ingang (opgang) (zie foto). Uiteindelijk hebben we het gevonden, het wordt aangegeven door een klein bordje aan een muur met 'Vranov Pantheon'.

Mala Skala 1

Mala Skala 2

Het is echt een klein paradijsje (ik zou zeggen Prachovsky Skala in het klein). Boven in de burcht zijn slechts wat koude drankjes en versnaperingen te verkrijgen. Aan de weg is een restaurantje (zie voor meer info: Cesky Raj/Boheems Paradijs). Iets verderop liggen de ruines van Frydstejn, oorspronkelijk gebouwd in de 4e eeuw. Vanwege de romantische en eeuwenoude uitstraling van Frydstejn worden de ruines vaak als decor voor films gebruikt.

Mala Skala 3

Mala Skala 4

Tegenover Vranov Pantheon ligt aan de oever van de rivier Jizera een camping waar je kunt zwemmen, kanoën en raften, rotsklimmen en touwklauteren (naar het lijkt een nieuwe rage in Tsjechie, zie ook Harrachov). Daarnaast heb je er ook vele pittige wandel-en fietsroutes, zoals bijvoorbeeld Suché Skaly (leraarsorgel) en het labyrint van rotsen onder de Sokolgevel. Hier vinden vele bergbeklimmers een echte uitdaging. In de gemeente Besedice ligt een labyrint van rotstenen genaamd Chleviste en Kalich. De weg kronkelt zich tussen holten en grotten, kloven en ravijnen. In het centrum van het labyrint van Kalich is de grot waar de 'Cesti bratri' (de Boheemse broeders) in de periode van hun achtervolging een gebedsplaats hadden ingericht. Boven het altaargesteente zijn nog woorden van de in Nederland gestorven geleerde Comenius te lezen.

Mala Skala 5

Mala Skala 6

Mala Skala heeft overigens voldoende restaurants en accommodatie zoals pensions, hotels en appartementen om het verblijf nog aangenamer te maken.