Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » liberec

Liberec

Liberec heeft ongeveer 100.000 inwoners en is de hoofdstad van de streek Noord Bohemen. De stad ligt aan de voet aan het gebergte Jizerské hory (IJzergebergte) in het noorden van Bohemen. De hoogste top, Smrk, reikt tot een hoogte van 1124m. In de winterperiode is het gebied erg geschikt voor langlaufers en skiërs. Vanuit een buitenwijk van Liberec gaat een kabelbaan naar het hotelcomplex met uitkijktoren op de top van de Jested (1012m).

Liberec is altijd al een ambachts -en industriestad geweest, maar naast veel moderne gebouwen bezit de stad ook oudere architectuur. Zo zijn er bijvoorbeeld fraaie houten huizen uit de 17de eeuw. Het Raadhuis stamt uit de 19de eeuw, en is een vrij opmerkelijk gebouw. De gevel met rondbogen is duidelijk geïnspireerd op de Renaissance terwijl de 3 torens gotische vormen vertonen. Ook de St. Antonius-kerk is 19de-eeuws.

Verder staat op het plein een 18de eeuwse pestzuil, die ontworpen is door Matthias Braun. Het kasteel van Liberec was eigendom van de familie Wallenstein en bevat ondermeer een kapel uit het begin van de 17de eeuw waarin interessante houtsnijkunst te zien is. Ten noorden van Liberec ligt het gotische kasteel Frýdlant, waar ter ere van de beroemde veldheer uit de Dertigjarige Oorlog, Albrecht von Wallenstein, een Renaissanceslot bijgebouwd werd. Frýdlant is beroemd om het prachtige meubilair en om werken van de Barokschilders Karel Skréta, Peter Brandl en Wenzel Lorenz Reiner.