Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » jicin

Jicin

De toegangspoort tot het natuurgebied Cesky Raj

Jicin, op zo'n 90 km ten noord-oosten van Praag, heeft zo'n 17.000 inwoners en is het cultuurhistorisch en toeristisch centrum van dit gebied. Jicin is tevens de toegangspoort tot het prachtige Cesky Raj (Boheems Paradijs). Eigenlijk had Jicin de hoofdstad moeten worden van deze streek, tenminste als de 17e eeuw opperbevelhebber Baron von Wallenstein zijn zin had gekregen. Met behulp van Italiaanse architecten liet hij zijn renaissancekasteel verbouwen tot het vroegbarokke 'Wallensteinkasteel' dat hij via een twee km lange - door vier rijen bomen gevormde - lindelaan liet verbinden met het park Libosad, met daarin een barokke loggia. Jicin organiseert jaarlijks de zogenoemde Wallenstein-dagen. In het centrum van Jicin vindt men verder nog de Valdicetoren, een Jezudetencollege, de St. Jaconskerk, de St. Ignatiuskerk en een synagoge. Het Wallensteinplein is de spil van Jicin, met talloze winkeltjes, cafetaria en restaurants.

Jicin 1

Jicin 2

Jicin 3

Jicin 4

Jicin 5

De sprookjesstad Jicin

Jicin heeft minstens drie bekende schrijvers voortgebracht: Kubin, Kraus en de bekende kinderboekenschrijver Vaclav Ctvrtek. Deze laatste heeft de omgeving waar hij opgroeide als inspiratiebron gebruikt voor zijn - in Tsjechie - populairste sprookje over de eerlijke schoenmaker Rumcajs. 'Rumcajs verliet boos de stadsmuren van Jicin nadat hem groot onrecht was aangedaan. Hij werd rover. Samen met zijn vrouw Manka en hun ondeugende zoontje Cipisek jaagt hij op degenen die het recht naar hun hand willen zetten en zetten zo de boel op stelten'. Over de eerlijke schoenmaker is ook een schattige tekenfilmserie gemaakt. Elk jaar is in Jicin over dit thema een kinderfestival. Zo kun je een kijkje nemen in het bos van Cipisek (Raholecek, bij de vijver Sibenak), Rumcajs schoenmakerij en zijn wandelpaadjes.

Kinderfestival in Jicin 1

Kinderfestival in Jicin 2

Midden in september overhandigt de burgemeester van Jicin de sleutels van de stad aan de kinderen. Uit de hele omgeving komen kinderen hiernaartoe om te dansen, toneel te spelen, te tekenen, spelletjes te doen of te werken in de schildersateliers. Ze letten er op dat volwassenen niet stout zijn, van elkaar houden en niets dan het goede verrichten. In kasteel Wallenstein worden puzzeltochten georganiseerd om het geheime plan van het kasteel te ontdekken. Kinderen hebben meegeholpen bij het uitstippelen van Rumcajs wandelpad, dat 14 km lang is. Het beste begin je bij het dorp Mladejov (daar kun je met de trein of bus komen). Een routekaart, met beschrijving van interessante plaatsen en opdrachten voor het hele gezin is verkrijgbaar bij het infocentrum van Jicin, maar ook bij de ingang naar het rotsgebied Prachovske skaly.

Kinderfestival in Jicin 3

Omgeving van Jicin

In de directe omgeving van Jicin liggen meren, recreatiegebieden met het zwembad Pelisek en de camping Jinolické rybniky in het prachtige rotsgebied Prachovské skaly. Wanneer je Jicin uitrijdt - via de 14 naar Turnov - kun je al vrij snel in de verte (links) de imposante burcht Trosky zien liggen, die in de 17e eeuw op twee vulkanische heuvels werd gebouwd.

Prachovske skaly

Iets ten westen van Jicin ligt het stadje Sobotka met het barokke kasteel Humprecht uit de 17e eeuw, waar ook de zo specifieke Tsjechische houten huisjes uit de 18e eeuw bewaard gebleven. Hier komen twee bekende dichters vandaan: Vaclv Solc en Frana Sramek. Hiervandaan iets naar het noorden ligt de gotische burcht Kost, in het bekende - door bos omringde - dal Plakanek. Verder zijn iets ten zuid-westen van Jicin nog een bezoekje waard het renaissancekasteel Staré Hrady, wat regelmatig wordt gebruikt als tentoonstellings-en congrescentrum. Het kasteel Detenice, waar sprookjesvoorstellingen worden gehouden en waarin tevens een bierbrouwerij waar op traditionele manier bier wordt gebrouwen, een bierbrouwermuseum en een middeleeuws restaurant is gevestigd. Het Engelse park met arboretum en kassen van het renaissancekasteel Kopidlno. Tot slot wil ik niet vergeten het mooie kuuroord Belohrad Lazne te noemen, iets ten oosten van Jicin, waar men gespecialiseerd is in behandelingen met de heilzame kracht van turf uit de plaatselijke veenmeertjes (Moorbaden).

Meer info: