Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » harrachov

Harrachov

Het bergdorp Harrachov ligt op een steenworp afstand van de Poolse grens en is bekend vanwege zijn eeuwenoude glastraditie, want hier wordt het populaire Boheems kristal glaswerk gemaakt. Wintersport in Tsjechië is enorm in opkomst, en Harrachov is het meest bekende wintersportdorp van het land. Hier vinden jaarlijks de ski-schansspringwedstrijden plaats. Van Harrachov uit kun je wandelend over de bergtoppen naar Rokytnice nad Jizerou. Harrachov is veruit mijn meest favoriete vakantiedorp. Het is in de winter en in de zomer even mooi.

Het dorp Harrachov

Je kunt er heerlijk en goedkoop eten bij één van de vele restaurantjes aan de hoofdstraat, de plaatselijke stoeltjeslift nemen en dan de hele dag over de bergruggen wandelen of fietsen naar onder andere Rokytnice nad Jezerou, met fantastische weidse uitzichten over het hele gebied. Er is een rodelbaan, een tenniscentrum, een openluchtzwembad, midgetgolfterrein, er zijn gezellige marktjes en winkeltjes. Vele wandel-en fietspaden zijn aangelegd, waaronder een paar langs de prachtige Mumlava-watervallen.

Fantastisch uitzicht

Prachtige watervallen

Leuk in de zomer en in de winter

Het is alweer zo'n elf jaar geleden dat ik voor het eerst voor mijn allereerste ski-vakantie kennismaakte met Harrachov. We hadden in januari 1996 een ski-vakantie geboekt via Kras-reizen en werden ondergebracht in hotel Svornost. Het tegenovergestelde van jong geleerd oud gedaan was een oud-hollands gezegde wat voor mij ook opging, want ik was toen al 42 en dat bleek een probleem. Ik stond daar op een heuveltje van niks te trillen als een rietje. Van angst en niet van de kou ook al vroor het behoorlijk. Enfin, de 2e dag hield ik de ski-lessen voor gezien en werd toeschouwer bij de prestaties van mijn reisgenoten. We hebben die week verder zo'n ontzettend leuke en gezellige tijd gehad, dat Harrachov voor altijd in mijn herinnering bleef (later heb ik het skiën echt wel onder de knie gekregen, maar toen hadden we inmiddels Oostenrijk - en vooral Frankrijk - ontdekt als ski-paradijs).

Skilift in de zomer

Skien in de winter

Nadat wij in 2003 al een fantastische zomervakantie hadden doorgebracht in het zuiden van Tsjechie, kwamen wij in 2004 op het idee om eens in de zomer naar ons eerste ski-dorp Harrachov te gaan om te kijken hoe dit er zomers uitzag en wat er van het dorp geworden was. Omdat wij het elke keer weer zo ontzettend naar ons zin hebben in Harrachov komen we er elk jaar weer een paar dagen of een week terug. We overnachten altijd bij Eva en Jan Puskarcikova, een lief en hartelijke stel. Zij hebben 2 ruime, modern ingerichte studio's boven hun kledingwinkel 'Mode-stijl' aan de hoofdstraat van Harrachov, net iets buiten het drukke centrum (vlak bij de glasfabriek). In 2007 hebben zij de achterkant van hun woning omgebouwd tot een 4-kamerappartement (voor de studio betalen wij € 12,- p.p.p. nacht, inclusief een geweldig ontbijt).

Glasfabriek

Een van de grootste trekpleisters van Harrachov is de glasfabriek Novosad & Zoon, de oudste nog in bedrijf zijnde glasfabriek van Tsjechie. Dagelijks is het een komen en gaan van touringcar-bussen, want tussen 8.00 en 15.00 uur worden er rondleidingen gegeven (die ongeveer één uur duren). Er is een museum en een winkel bij. Er is tevens een mini-bierbrouwerij en een restaurant. Website van de glasfabriek

Glasfabriek Novosad 1

Glasfabriek Novosad 2

Glasfabriek Novosad 3

Skischansspringen

De tweede grote trekpleister van Harrachov is de jaarlijks terugkerende schansspring- wedstrijden en. Dit jaar zal op 15 en 16 december de Fis-cup wedstrijden en van 18 tot 20 januari 2008 de Fis Worldcup skiflying-wedstrijden worden gehouden.

Skischansspringen 1

Skischansspringen 2

Toeristische Infocentra in het Reuzengebergte