Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » steden & dorpen » cesky krumlov

Ceský Krumlov

Het stadje Ceský Krumlov is één van de mooiste stadjes van Tsjechië. Het ligt in een vallei van de Vltava rivier. De eerste eigenaren van het kasteel en de stad, zo rond de 13e eeuw, waren de heren van Krumlov. Vervolgens waren daarna respectievelijk de Rožmberks, Eggenbergs en de Schwarzenbergs de baas. Ceský Krumlov, met zijn middeleeuwse uitstraling en prachtige Gotische en Renaissance gebouwen, is opgenomen in de Wereldlijst van cultureel en natuurlijk erfgoed van UNESCO.

Cesky Krumlov 1

Cesky Krumlov 2

Een wandeling door de kronkelige straten met een verscheidenheid van bouwwerken, architectonische stijlen en het plein van het historisch centrum Cesky Krumlov is een onvergetelijke ervaring. Het stadje heeft veel religieuze gebouwen, één van de meest bekende is de St.Vituskerk (1439). Verder zijn er nog een aantal museums. Over het jaar verspreid worden een aantal festivals gegeven met diverse muziek- en filmvoorstellingen, theateroptreden en volksfestivals. Een verblijf in Ceský Krumlov betekent genieten in barretjes waar je je tegoed kunt doen aan een groot glas bier of lekker langs de winkeltjes slenteren.

Cesky Krumlov 3

Cesky Krumlov 4

Het kasteel van Ceský Krumlov

Een van de meest in het oog springende gebouwen in Cesky Krumlov is het kasteel. De toren stamt oorspronkelijk uit 1257, maar na restauratie in de 16e eeuw heeft de toren pas zijn huidige gedaante aangenomen. Het kasteelcomplex telt meer dan 40 historische gebouwen. Er is een mooi aangelegde kasteeltuin met daarin het barokke kasteeltheater, compleet met een origineel en goed onderhouden uitrusting. Zomers worden hier nog op gezette tijden de middeleeuwse ridderspelen nagebootst. Voor mensen met kinderen een echte aanrader. Verder zijn in de kasteeltuin ook nog een watervalachtige barokke fontein en het Bellaire zomerhuis (het oudste zomerhuis in centraal Europa) te bewonderen.

Cesky Krumlov 5

Van april tot oktober worden dagelijks (behalve op maandag) rondleidingen gehouden. In de rondleidingen zie je o.a. de renaissance en barokke appartementen, een gouden koets, de maskerade hal, het interieur van het kasteel uit de 19e eeuw, het barokke theater met alle originele uitrusting en meer.

Cesky Krumlov 6