Natuurlijk Tsjechie

Vakantiehuizen in Tsjechie bij Topictravel.nl

Boekingstip!

Boek nu een prachtig vakantiehuis bij Topictravel. Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs bij Topictravel.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » reisverslagen » reisverslag 2009

Reisverslag zomervakantie 2009

  • Frantiskovy Lazne (Cheb, Marianske Lazne)
  • Frymburk aan het Lipnomeer (Sumava, Cesky Krumlov, Budejovice, Kasteel Hluboka)
  • Telc
  • Dolni Vestonice (zuid-oost Moravie)
  • Moravski Kras (Blansko, ten noorden van Brno)
  • Harrachov (Reuzengebergte)

Let op: deze pagina bevat veel mooie foto's. Hoewel wij er vanuit gaan dat u dit zult waarderen, kan dit de laadtijd van de pagina beinvloeden. Excuus voor het ongemak.

Frantiskovy Lazne (Franzenbad)

Dit jaar had ik weer een aantal nieuwe uitdagingen staan op mijn wensenlijstje. Als eerste bezochten we deze zomervakantie het kuuroord Frantiskova Lazne, (Franzenbad) net over de grens met Duitsland. Tijdens het kuren in Jachymov (november 2008) had ik met een aantal andere kuurgasten een dagtripje naar Franzenbad gemaakt, waarbij ik erg onder de indruk raakte van de historische chique uitstraling van Franzenbad.

Reisverslag 2009 franzensbad nov 2008

Reisverslag 2009 franzensbad nov 2008

Er zijn zoveel mooie hotels dat het moeilijk kiezen is, maar wij kozen voor Hotel Pawlik, omdat dit hotel een leuke zomeraanbieding (Schnupperkur) had: een week logies plus ontbijt met vrij toegang tot het zwemparadijs (Aquaforum) en 5 wellness-behandelingen voor €199 pppw. De behandelingen bestonden uit 2x een parafinebad voor de handen, een klassieke massage en 2x een perlbad (een bubbeltjesbad).

Reisverslag 2009 kuurhotel franzensbad

Reisverslag 2009 park franzensbad

Reisverslag 2009 bron franzensbad

Het ontbijtbuffet was als altijd ongekend uitgebreid, heerlijk dus. Jammer wel dat er een jongedame bij de ingang van de ontbijtzaal stond te controleren of je wel hotelgast was, iedere gast werd 'geklokt'. Op een dag wilde ik even weg uit de ontbijtzaal (iets halen uit mijn kamer) en toen ik terug kwam zei de jongedame tegen me dat ik al geweest was en niet nog een keer kon gaan ontbijten. Nou ja zeg, wat een kinderachtige houding. Ik wilde alleen nog even bij mijn vriend gaan zitten en nog een kopje koffie nemen. Helaas, zo zijn de Tsjechen af en toe.

Reisverslag 2009 hotel pawlik franzensbad

Wat Franzenbad zo aantrekkelijk maakt zijn de prachtige barokke kuurhotels, het prachtige park waar alle kuurhotels in en rond gebouwd zijn (waar je zomaar opeens oog in oog kan komen te staan met een of meer tamme eekhoorntjes), de leuke winkeltjes en de lekkere restaurantjes. Het zwemparadijs is ook onverwacht modern en het is binnendoor vanuit hotel Pawlik te bereiken. Er is een groot 25 meter bassin waar alleen de baantjestrekkers in mogen en er is een grote sportzaal bij. Buiten is ook een groot bassin met een glijbaan en een grote ligweide. Het geheel doet leuk en gezellig aan.

Reisverslag 2009 kuuraanbiedingen franzensbad

Reisverslag 2009 aquaforum franzensbad

Tijdens onze week (eind juni) werden er meerdere keren muziek- en dansavonden georganiseerd waarbij de hele autochtone bevolking van Franzenbad op z'n paasbest kwam opdraven. Men had een grote partytent geplaatst op de ligweide van het zwembad, waar ook de kuurgasten zich graag lieten vermaken.

We zijn vanuit Franzenbad een dagje naar Cheb gereden, dat ligt er maar een kleine 10 km vandaan. Ik vond het een beetje tegenvallen, maar het was die dag wel slecht weer. Cheb mag dan historisch gezien een centrale plaats hebben ingenomen, het heeft - vind ik - weinig bezienswaardigs.

Reisverslag 2009 cheb 2009

Ook zijn we nog een dagje naar Marianske Lazne (Marienbad) gereden. Dit vind ik ook een prachtig kuuroord, hier zou ik zeker nog wel eens een paar weken willen kuren. Dit dagje was voor mij dit jaar ook zo bijzonder dat ik er een aparte pagina aan heb gewijd (zie voor meer informatie over Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne bij 'Kuuroorden').

Reisverslag 2009 zingende fontein marianske lazne

Frymburk (Lipnomeer)

Onze tweede doel deze zomer was een weekje Frymburk aan het Lipnomeer. Dat was ons de eerste keer (in 2003) heel goed bevallen. Frymburk is een piepklein dorpje, bestaande uit een 'winkelstraat' met wat restaurantjes, hotels en winkeltjes en wat omringende straten. Je kunt met een klein pondje het Lipnomeer oversteken om aan de overkant in het Sumava natuurpark te gaan wandelen of te fietsen.

Reisverslag 2009 pondje frymburk

We kwamen op zondag aan, en dan is natuurlijk de plaatselijke VVV - in Frymburk is dat Otre Agentura dicht. Later die dag zagen wij een andere groep Nederlanders, die zo slim waren geweest om het op de deur vermeldde telefoonnummer te bellen. Binnen de kortste keren stond een van de medewerkers op de stoep, zodat zij naar een accommodatie verwezen konden worden. Deze VVV bemiddelt bij verhuur van verschillende vakantiehuizen- c.q. appartementen in en rond Frymburk. Wij stapten echter gewoon bij een paar restaurantjes naar binnen met de vraag of zij een appartement of kamers vrij hadden. En ja, bij de 2e was het bingo. Bij Wellness hotel Maxant konden we zelfs uit drie appartementen kiezen. Na die te hebben bezichtigd kozen we voor een ruim 6-persoons appartement aan - en met uitzicht op - het Lipnomeer, met de toepasselijke naam Admiraal voor de prijs van €60 per nacht, inclusief ontbijt (voor 2 personen).

Reisverslag 2009 ons appartement frymburk

Het zoals altijd royale Tsjechische ontbijt konden we in het restaurant van het hotel, aan de andere kant van de winkelstraat (circa 100 mtr. verderop) nuttigen. Omdat er over Frymburk zoveel te vertellen valt lijkt het me dat ik hier maar een aparte pagina aan moet wijden (klik hier voor verdere informatie over Frymburk en omgeving).

Sumava

Toen we in het natuurgebied Sumava gingen wandelen liepen we via een goed aangegeven wandelroute van zo'n 6,5 km naar de mooie burchtruïne Vitkuv Kamen en naar Svaty Tomas (een heel oud houten kerkje).

Reisverslag 2009 burchtruine vitkuv kamen

Reisverslag 2009 burchtruine vitkuv kamen

We namen een andere route terug en dat bleek niet zo'n goede keus te zijn. We moesten wel 8,5 km terug lopen. Ik kon op het laatst niet meer, ik had vreselijke pijn in mijn heupen en heb er een dag hele dikke enkels aan overgehouden.

Reisverslag 2009 sumava natuurgebied

Reisverslag 2009 sumava

Reisverslag 2009 kaart lipnogebied

Mijn vriend is overigens tijdens die lange terugtocht helemaal lek gestoken (hij wordt in Tsjechie opvallend vaker gestoken dan ik, hij zegt altijd dat hij lekker bloed heeft) door een of ander vliegje. Score: 28 steken. Toen we de volgende dag een Nederlandse meneer (die in Tsjechie een camping heeft) bij Albert (Heijn) tegenkwamen zei hij dat de boosdoener waarschijnlijk een bekend (berucht?) Tsjechisch vliegje was, waar Nederlanders vaker problemen mee hebben. Mijn vriend moest maar naar de 'Lecarna' (de Tsjechische naam voor apotheek) gaan om een zalfje te halen, hetgeen wij in Telc deden (zie voor meer informatie onder Highlights, Sumava).

Cesky Krumlov

Dit plaatsje is - na Praag - ongetwijfeld een van de meest pittoreske plaatsjes van Tsjechie. Het heeft een zeer hoog 'Anton Pieck'-gehalte en staat daarom niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Cesky Krumlov was weer fantastisch.

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Het is altijd leuk om door de tientallen kleine straatjes met schattige vakwerkhuisjes te struinen en te kijken naar de waaghalzen die met hun kleine kanootjes dwars door Cesky Krumlov de Vltlva oftewel de Moldau bevaren.

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov Kanoen

Reisverslag 2009 Cesky Krumlov Kanoen

We hadden deze dag ook nog eens mooi weer, dat was boffen. Maar door het slechte weer van de afgelopen weken stond de Moldau nog steeds heel hoog en het water stroomde snel en wild. Sommige terrasjes stonden onder water en op verschillende plaatsen zagen we zandzakken voor de deur. Net toen ik dacht dat het water veel te wild was voor de in Cesky Krumlov altijd aanwezige kanoërs, kwamen er twee waaghalzen aan. Vlak bij onze uitkijkpost gaf een van de twee ook nog een show weg. Over een afstand van een aantal meters ging hij steeds opnieuw kopje onder en bleef dan enige meters ondersteboven hangen.

Op een gegeven moment hadden we honger en ploften we vermoeid neer op een terrasje. Op de menukaart stond maar één soort pizza (dachten we); een pizza met ham, kaas, salami en champignons. Dat leek ons wel wat. Dus namen we die. Wij kregen echter een pizza met alleen maar kaas, die je ook nog eens amper kon proeven. Vreselijk. De goedkoopste pizza bij de Aldi of Lidl zal nog wel lekkerder zijn. Toen we de ober ernaar vroegen zei hij dat wij pizza met kaas besteld hadden. Het bleek dat we of kaas, of salami, of ham hadden moeten opgeven. Nu kregen we er een waar de keuken blijkbaar toevallig veel voorraad van had en met maar één enkele smaak. Dus niet alle drie smaken tegelijk, zoals wij dachten. Weer iets geleerd (klik hier voor verdere informatie over Cesky Krumlov).

Kasteel Hluboka en Telc

Mijn derde doel dit jaar was om een bezoek te brengen aan het prachtige kasteel Hluboka iets ten noorden van Ceske Budejovice en daarna naar het bekende plaatsje Telc. Over beide was zoveel te vertellen dat ik er een apart item over heb gemaakt (meer over kasteel Hluboka en Telc). Onderdeel van het jachtslot Hluboka is overigens ook een van Tsjechisch oudste dierentuinen: Zoo Ohrada te bewonderen. Het thema van deze kleine, door Adolf Schwarzenberg in 1939 aangelegde, dierentuin is 'het samenbrengen van Europese bedreigde dieren'. Zie voor openingstijden en entreeprijzen: Zoo Ohrada

Reisverslag 2009 kasteel Hluboka

Reisverslag 2009 kasteel Hluboka

Reisverslag 2009 kasteel Hluboka binnenplaats

Onderweg van Budejovice naar Telc, stopten we bij een Albert (Heijn), waar ik op de parkeerplaats bijna van de sokken werd gereden door ...een Nederlander. Ik zwaaide naar hem en blijkbaar zag hij aan mij dat ik een landgenote was. Even later kwam hij naar onze auto toe en we maakten een praatje. Hij bleek de eigenaar van een camping te zijn in de nabije omgeving. Hij zei dat hij ook huisjes had, maar hij zat vol. Wij wilden sowieso liever in Telc overnachten.

Reisverslag 2009 Telc

Reisverslag 2009 Telc tv opnames

Reisverslag 2009 Telc tv opnames

Reisverslag 2009 Telc

Dolni Vestonice

Het is niet bij het grote publiek bekend en ligt niet op welke route dan ook, in het zuidoosten van Moravie, vlak bij de Oostenrijkse grens. Ik wilde er ontzettend graag een bezoekje brengen vanwege de opgravingen van 20 - tot 30.000 jaar oude menselijke resten van een (voor)menselijke stam die model stonden voor de 5-delige boekenserie van Jean M. Auel met als (hoofd)titel De Aardkinderen.

Reisverslag 2009 Dolni Vestonice

Reisverslag 2009 Dolni Vestonice stamleden

Reisverslag 2009 Dolni Vestonice beeldje

Reisverslag 2009 Dolni Vestonice mammoetbeenderen

Reisverslag 2009 Dolni Vestonice reconstructie woning

Het was een roteind rijden, maar voor mij zeer beslist de moeite waard. Wij logeerden in een pension in het nabijgelegen stadje Mikulov, wat een verassend leuk plaatsje bleek te zijn. Voor nadere bijzonderheden verwijs ik graag naar mijn aparte pagina's hierover op deze site (meer over Dolni Vestonice).

Reisverslag 2009 Mikulov

Reisverslag 2009 Mikulov

Reisverslag 2009 Mikulov

Reisverslag 2009 Mikulov

Moravski Krass (Blansko)

Ook een bezoekje aan de beroemde grotten in de Moravski Kras stond al een tijdje op mijn verlanglijstje.

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Maar het ligt wat verder naar het oosten, zo'n 20 kilometer ten noorden van Brno, daarom kwam het er steeds niet van. Dit jaar dus eindelijk wel. Helaas werkte het weer niet mee, de regen kwam met bakken tegelijk naar beneden, dus 't was niet echt wandelweer en bleek ik plotseling last te krijgen van benauwdheid, daar diep onder de grond. Wie meer wil weten verwijs ik graag naar mijn speciale item over Moravski Kras.

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Reisverslag 2009 Moravski Kras

Harrachov

Op weg van Moravski Kras naar Harrachov - voor onze laatste vakantieweek - belanden we in een vreselijk noodweer. Hagelstenen zo groot als kauwgomballen kletterden op onze auto en om ons heen. In een mum van tijd stond de weg blank. Sommige auto's stopten. Wij ook even, maar ik vond dat we beter door konden rijden om te proberen de zware hagelbui achter ons te laten. Tijdens die bui werd het 16 graden. Gelukkig bleek dat we vrij snel door de bui heen waren en was het in Harrachov 21 graden. Het weer bleef echter deze week ook onder de maat, een behoorlijke tegenvaller dit jaar dus.

Reisverslag 2009 Harrachov Mumlava waterval

Reisverslag 2009 Harrachov Mumlava waterval

Reisverslag 2009 Harrachov

Reisverslag 2009 Harrachov

Er is in Harrachov niet veel veranderd. We hebben - ondanks het tegenvallende weer - nog een heerlijke (wandel)week gehad, met lekker eten en gezellige terrasjes.

Reisverslag 2009 Harrachov restaurant

Reisverslag 2009 Harrachov bierbrouwerij

Ik zag op een groot reclamebord een aankondiging dat tussen 11 en 13 december 2009 de FISS Skischansspring-wedstrijden weer in Harrachov gehouden worden.

Reisverslag 2009 Harrachov ski jumping

Daarvoor willen ze de hele omgeving rond de pistes renoveren (helaas, op moment van publiceren van dit verslag is al bekend geworden dat deze wedstrijden zijn verplaatst naar Oostenrijk wegens sneeuwgebrek in Harrachov). Klik hier voor meer informatie over Harrachov.

Reisverslag 2009 Harrachov appartement

Reisverslag 2009 Harrachov outdoor activiteiten

Reisverslag 2009 Harrachov Bossen

Reisverslag 2009 Harrachov Boswandeling

TIPS

In onze ogen rijden de Tsjechen soms als gekken. Ze rijden vaak 90 km per uur op een tweebaansweg vol bochten en heuvels en dalen en als wij ons aan de aangegeven snelheid houden, 70 of 80 km worden we gewoon te pas en te onpas ingehaald, soms met vaak gevaarlijke situaties. Het is dan ook geen wonder dat de politie vaak controleert.

Tip 1: Vergeet niet in Tsjechie om gelijk als je wegrijdt je grote lichten aan te doen, een keertje vergeten kan je 500 czk kosten. En ...gelijk afrekenen.

Tip 2: Op een rotonde kan het zijn dat je goed moet kijken waar de borden naar toewijzen. Want, je moet de afslag hebben NA het bordje, terwijl wij geneigd zijn de afslag voor het bordje te nemen. Wij reden hierdoor bijna verkeerd en kregen prompt een heftige discussie. Het beste kun je goed opletten want een 50 meter voor de rotonde wordt wel goed aangegeven welke afslag je moet hebben. Bijv. linksaf of rechtdoor. Dat kun je beter aanhouden dan de bordjes op de rotonde zelf. Die wijzen namelijk standaard verkeerd, althans voor ons Nederlanders dan.