Natuurlijk Tsjechie

Vakantiehuizen in Tsjechie bij Topictravel.nl

Boekingstip!

Boek nu een prachtig vakantiehuis bij Topictravel. Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs bij Topictravel.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » reisverslagen » reisverslag 2008 machovomeer

Machovomeer (1e week, 23 t/m 29 juni 2008)

Om 10.45 uur zijn we bij Ceska Lipa. Hier nemen we een flinke pauze, we pinnen vast geld en eten wat. De hamburger is overigens niet te eten (komt uit de magnetron). Ceska Lipa ziet er gezellig uit, maar we blijven niet lang. Komt een andere keer wel. Nu willen we vooral naar Doksy.

We nemen vanuit Ceska Lipa de A9 richting Mlada Boleslav. Bij het dorp Zahradky staat Doksy aangegeven (nog 12 km). Machovo Jazero (jazero betekent meer) wordt ook aangegeven. We zijn er om 12 uur. Voor de Lidl linksaf slaan, na de parkeerplaats weer links aanhouden (de weg loopt enigszins naar beneden), aan het eind van de weg eerst rechts en dan gelijk weer linksaf. Je rijdt nu al op de weg naar Hotel Grand, na ca. 200 meter aan de linkerkant bij een 3-wegkruising of T-splitsing. (je kunt ook de Plus-supermarkt aanhouden= bijna tegenover Hotel Grand).

Hotel Grand ligt net even buiten het centrum(pje) van Doksy. 's Middags zijn we er naar toe gelopen. Het viel ons tegen, ik had me er meer van voorgesteld. Her en der lagen wat verspreid liggende winkeltjes en een paar terrasjes aan het grote plein. Er is wel een Bankomat (pinautomaat) en een 'INFO' (voor alle informatie in deze streek). Als het Machovomeer dan maar niet tegenvalt. We moesten weer dezelfde weg terug lopen naar het Grand Hotel en dan nog 700 meter verder naar het meer. Het meer is werkelijk prachtig en leuk en gezellig. Dat viel gelukkig niet tegen. Later besefte ik pas dat wij in het voorseizoen zijn gegaan en dat jullie in augustus waarschijnlijk een totaal andere sfeer zullen aantreffen. Aan het eind van onze week kwamen er heel veel mensen in het hotel en gingen er allerlei activiteiten langs het meer open.

Doksy

Je moet vanuit Hotel Grand meteen linksaf slaan en dan ongeveer 10 minuten lopen voor je aan het meer bent. Doksy centrum ligt naar de andere kant toe (gelijk uit het hotel naar rechts) en ligt op een paar minuten lopen. Jammer dat Doksy niet gelijk aan het meer ligt. We hebben gelijk die eerste dag al uren aan het meer doorgebracht om het te verkennen want het was ook nog eens fantastisch weer. We hebben het meer een stuk rondgewandeld en 2 x frites met bier genomen en later nog een keer 2 bier. Honden mogen 'officieel' niet bij het toeristische gedeelte van het meer komen. Jammer, maar via een loopbrug kun je naar de overkant en daar mag je wel met honden komen. Het is daar eigenlijk nog mooier en rustiger. Een gedeelte is gereserveerd als naaktstrand. We hebben tot 20.00 uur aan het meer gezeten en toen zijn we naar het hotel terug gegaan. We hebben in ons hotel gegeten: de 'beef stroganof' met 'bradkartoffeln' was best lekker. De eetzaal is Mexicaans ingericht, heel leuk.

Gezellig strand aan het machovomeer 1

Gezellig strand aan het machovomeer 2

Lekker geslapen tot 9.10 uur. We waren denk ik nog moe van de reis. Ontbijt was deze 1e dag niet in buffetvorm. Toen ik de ober vroeg waarom zei hij dat er nog te weinig gasten waren. De ober was nog niet echt in de stemming die ochtend. Hij vroeg of ik 'hemmenex' wilde. Ik snapte niet wat hij bedoelde en na 3 x herhalen snapte ik het nog niet en zei toen maar dat ik het wel wilde. Bleek dat hij 'ham and eggs' bedoelde, want dat was wat ik even later kreeg. Roergebakken ei met stukjes bacon. Ik moest er flink om lachen, wat een giller: hemmenex.

Heerlijke snacks langs het meer

Na het fietsen even zwemmen

Het is vandaag lekker weer. Om 10.30 uur gingen we lopend naar het meer. Eerst hebben we even een lekker kopje koffie genomen en we hebben daarna een boottochtje gemaakt. Dat kost 85 (ca 3,20 euro) Ckz pp. Je vaart in ca. drie kwartier het hele meer rond. Heel leuk. Later zijn we over de loopbrug naar ons 'bloot'-strand gegaan en hebben daar een paar uurtjes gelegen. Toen de lucht begon te betrekken zijn we het gebied achter het friettentje gaan verkennen (nadat we eerst een frietje mét genomen hadden).

Heerlijk wandelen langs het machovomeer

Rustig deel van het machovomeer

Op een gegeven moment kwamen we bij een hek, dat bleek de achteringang van de camping van Doksy te zijn. Een hele grote en leuke camping, maar alles was nog gesloten. Er stond zegge en schrijven 1 caravan. Het seizoen moet nog beginnen. We zijn via de hoofdingang weer naar buiten gelopen richting Doksy en kwamen zodoende sneller (om 17.00 uur) bij Hotel Grand terug. Ik was doodmoe, maar we hadden een fijne dag gehad. We zijn ook nog even bij de Plusmarkt wezen kijken. Ziet er goed uit, lijkt een beetje op de Lidle. Tegenover Hotel Grand is een klein weggetje naar links en daar is de Plusmarkt. Vanavond weer in Hotel Grand gegeten. Het was lekker en goedkoop. We waren 130 en 150 Ckz p.p. kwijt voor twee heerlijke varkensvleesgerechten + 25 Ckz voor één portie bradkartoffeln (gebakken aardappels) die wij samen delen. De koers van de Tsjechische kroon is, in vergelijking met vorig jaar, enorm gestegen. Kregen we vorig jaar in Harrachov nog 2800 kronen voor € 100, nu maar 2300.

Meiden op een waterfiets

Glijbaan in het meer

Eén euro is 23,3 Ckz. Vorig jaar rekende ik nog 1 euro = 30 Ckz. Het omrekenen is lastig. Ik houd maar aan wat er bij het pinnen bij de ABN-amro van de rekening is afgeschreven, en dat is voor 3000 Ckz uit de pinautomaat is €128,52 afgeschreven. 1000 Ckz is dus 1/3 is €42,84, en dan is 500 (de helft van 1000) de helft van €42,84 is dus €21,42. Tot slot: 100 Ckz is dus 4 euro en 28 eurocent. Daar weer een kwart van en dan krijg je dat 25 Ckz (1/4 van 100) dus 1 euro en 7 cent is. In geval van het etentje van vandaag waren wij dus p.p. (130-150 Ckz) ca. €5,50 en €6,15 kwijt, en daarbij dan 1 euro voor de gebakken aardappels en dan ons drinken nog erbij. Overigens kan de koers in augustus weer een klein beetje afwijken dan die in juni, dus het blijft een beetje variabel. Maar dit rijtje kan men als uitgangspunt nemen (2008).

Gezellig snacktentje

Menukaart met snacks

Vandaag gingen we een stukje rijden in de omgeving van het Machovomeer. Eerst reden we naar Staré plavé. Het was inderdaad het gedeelte van het meer waar we vorig jaar een kijkje hadden genomen. We zijn nu weer bij het hotel naar binnen gegaan en hebben de prijzen opgevraagd. Dat is even schrikken: € 109 per nacht voor een klein appartementje voor 3 personen. Peperduur dus, al ligt het wel gunstig, vlak aan het meer. Maar ik vind dit buitensporig duur, zeker voor ons met z'n tweeën. Dat is €55 pp. dat is net zo duur als in Duitsland. En dan is het nog maar juni, ik wil niet eens weten wat het dan in augustus kost. Hotel Port ligt ook gunstig ten opzichte van het meer, maar daar heb ik maar geen prijzen opgevraagd. Het lijkt me ook prijzig, met een eigen zwembad erbij. Men moet hier ook betalen om op het strand te mogen komen (hoewel misschien niet voor de hotelgasten). Het was wel het leuke strand wat we de vorige dag tijdens ons boottochtje hadden gezien met klauterrots enz. zie foto's). Prijs heb ik net opgevraagd via hun website: is €37 p/p per nacht. inclusief ontbijt in augustus, maar in juni 30 en in maart/april €28 pp.

Tenten op de camping

Outdoor activiteiten

Je moet overal een kleinigheidje betalen om op het toeristische gedeelte van het meer te mogen (maar lekker niet als je naar ons 'naakt'-strandje gaat). En dat is in Staré plavé ook zo. Het wordt hier wel erg commercieel. Ook moet je overal parkeergeld betalen.

Na Hotel Port en Staré plavé zijn we via Mimon en Zikupy naar Ceska Lipa gereden (en later via Zahradky weer terug naar Doksy). In Ceska Lipa hebben we een flinke tijd rondgelopen, winkeltjes gekeken en verkennen. Op het grote, vierkante plein in het centrum van Ceska Lipa is aan de overkant een klein straatje met verder achterin een winkeltje waar ik kralen vond en ook armbandjes. Later op de terugweg naar onze geparkeerde auto zagen we nog een klein 'winkelcentrumpje'. Daar heb ik (naar boven met de roltrap) twee leuke vogelhuisjes gekocht voor in de tuin en Anton heeft hier eindelijk zijn wandelsandalen gekocht. De lucht begon weer te betrekken en er kwam me toch opeens een onweer over zetten. We waren net op tijd in Doksy terug, waar we nog even naar de Lidle gingen voor we naar ons hotel teruggingen. Net toen we binnen kwamen barstte de bui los, heftig. Vanavond besloten we pizza te gaan eten bij het restaurantje net achter Hotel grand. (bij de ingang naar rechts, 1e kleine straatje in). Eén pizza kostte 90 Ckz = dus €3,78, we namen een ijs-coupe toe van 43 Ckz = € 1,80.

Zeilbootje

Minigolf

Joepie, vandaag kregen we ontbijtbuffet. Wel op zijn Tsjechisch. Niet al te royaal. Maar dat past wel bij mij, zuinig zeeuwtje en het heeft ook de goedkeuring van Sonja Bakker. Er waren woensdag een stuk of 20 mensen aangekomen. De koffie was veel te sterk en de 'sinasappelsap' veel te waterig. We kregen alleen maar van die witte banaanbroodjes (of halve maanbroodjes) en niet van die lekkere ronde keizerbroodjes die we in Harrachov altijd van Eva krijgen. De Tsjechen lijken hieraan gewend te zijn, maar voor ons Nederlanders is het wel wat armoedig. Toen wij vanmorgen wakker werden hoorden we in de verte een aantal vage klanken en dachten wat is dat nou!? Het bleek dat er een groep van die klankaanbidders in ons hotel zaten, die de hele dag in een aparte kamer (naast de eetzaal) gingen mediteren op van die oerklanken. De deur stond op een kiertje, bij het naar binnen gluren zag ik dat een aantal mensen (mannen en vrouwen) een matje op de grond hadden liggen met een knuffelbeest erop. Zelf stonden ze allemaal achter het matje allerlei vloeiende bewegingen te maken op van die Indiase rustgevende klankmuziek. Ik vond dat wel grappig.

Strand Machovomeer

Supermarkt in Tsjechie 1

Vanmorgen zijn we naar het station van Doksy gelopen om te kijken of we met de trein naar Praag kunnen. Maar het blijkt dat je vanuit Doksy meer dan 2 uur onderweg bent, met 1 x overstappen. En dan nog 2,5 uur terug ook. Wij vonden het een beetje zonde van de tijd. Het kost bijna niets 134 Ckz, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Ik wil best graag naar Praag, maar Anton heeft geen zin, dus....

Station van Doksy

Het wordt weer warm vandaag, boven de 25 graden, dus we gaan naar het meer. Hopelijk blijft het weer goed, aan het meer is het namelijk goed uit te houden. We hebben vanmiddag een paar uur op het naaktstrand gezeten (zeggen en schrijven 7 naakte mensen gezien, inclusief wijzelf dan. De rest houdt lekker zijn/haar badkleding aan). Anton is natuurlijk weer verbrand. We zijn weer via de camping teruggewandeld. Er komen steeds meer mensen bij en er gaan steeds meer terrasjes open. Er worden meer activiteiten opgezet. Ik denk dat het seizoen komend weekend begint. Het hotel stroomt ook vol. Vandaag weer lekker gegeten in ons hotel.

Supermarkt in Tsjechie 2

Winkelcentrum in Doksy

Jammer dat het weer vandaag wat tegenviel. We zijn daarom naar Ceska Lipa gegaan, we hadden iets gezien van een Hypernova, een enorme supermarkt net buiten Ceska Lipa, op de weg naar Novi Bor. Dat was heel leuk, bijna net zo'n grote Franse supermarkt, ook met allerlei aparte winkeltjes binnenin (helaas zijn honden niet toegestaan). Maar ietsjes verder zagen we nog meer winkeltjes en daar zijn we ook even wezen shoppen. Ik heb daar allerlei kleine prulletjes gekocht in een soort 'knakenland'. Daarna gingen we door naar Novi Bor omdat ik graag even langs het huis van die Nederlanders van Giant Realestate wilde. Ze wonen heel afgelegen in de buitenwijk 'Calopiste' van Ceska Lipa. Niets voor mij zeg. Anton werd in Novi Bor een beetje gek...van de (fruit)vliegjes. Toen we terug in Doksy kwamen bleek er markt te zijn op het grote plein. Dat is dus elke vrijdag een gezellige boel. 's Avonds hebben we dit keer bij de andere buren gegeten. Best lekker, klein restaurant, ziet er bijna niet uit maar is goed bikken daar. Na het eten zijn we nog even wezen wandelen naar het meer. Om de zonsondergang te bekijken. Wat is dat mooi zeg en nog lekker warm. Er liepen nu aardig wat jongelui aan het strand om ca. 21.00 uur waren er nog tentjes open.

Ceska Lipa

Vandaag heb ik de hele dag lekker relaxed op bed liggen lezen en Anton DVD's gekeken, want het was bewolkt. 's Avonds werd het pas mooi weer. Bij het strand was het nu héél druk. We hebben vandaag gegeten in Hotel Grand, waar het nu opeens ook beredruk is. Het echte zomerseizoen is vandaag begonnen.

Na ons laatste ontbijt in Hotel Grand in Doksy zat onze week bij het Machovomeer er op en vertrokken we naar Belohrad Lazné om een weekje te kuren. Wij zijn via Mlada Boleslav en Jicin naar Belohrad Lazne gereden. Mlada Boleslav is een leuke plaats. Een groot winkelgebied met allerlei warenhuizen, waar je je uren in kunt vermaken. Alleen: geen honden toegestaan. 's Middags in Belohrad Lazné aangekomen. Onze kamer is prima, niet echt gezellig, maar wel lekker groot en goede bedden. De temperatuur is opgelopen tot zo'n 30 graden. Morgen beginnen we met kuren.

Onderdelen reisverslag