Natuurlijk Tsjechie

Vakantiehuizen in Tsjechie bij Topictravel.nl

Boekingstip!

Boek nu een prachtig vakantiehuis bij Topictravel. Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs bij Topictravel.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » reisverslagen » reisverslag 2008 belohrad lazne

Belohrad Lazné (2e week, 30 juni t/m 4 juli 2008)

1e kuurdag. Bezoek aan dokter Kriz. Hij is, net als 2 jaar geleden, heel aardig. Spreekt Duits en Engels door elkaar en daardoor af en toe lastig te verstaan. Maar niettemin zeer vriendelijk en belangstellend. Er wordt bij ons beiden een E.C.G. genomen en ons gewicht wordt genoteerd. Ik wilde persé de beroemde modderbaden ervaren, want die hadden we niet toen we hier in 2006 ook een weekje waren. Daarom hebben we dit keer de 'Naturkuur' geboekt. We krijgen alle behandelingen die we willen. Het ontbijtbuffet is geweldig. Eten te kust en te keur. Wij zitten in de nieuwe eetruimte, een soort serre die twee jaar geleden nog een open terras was waar je kon roken. Het is er lekker koel door de airco, in tegenstelling met de overige eetruimte die snikheet is. Ik vind het avondeten ook prima. Anton is iets minder enthousiast. We krijgen vandaag zuurstoftherapie en gymnastiek in het zwembad.

Belohrad Lazne 1

's Morgens kreeg ik mijn eerste modderbad. Dat is een hele ervaring, zeg. Je moet in een grote, zilverkleurige badkuip gaan liggen en gelijk wordt de warme modder over je uitgestort. Letterlijk dan. In sneltreintempo is het bad vol en dan mag je daar een kwartiertje in liggen. Het is niet onaangenaam, de temperatuur van de vloeibare modder blijft heel lekker. Na 15 a 20 minuten wordt je eerst in het bad afgespoeld en daarna ga je in een ander bad met schoon water zitten. Dit was wel hilarisch, want de Tsjechische sprak 'handen-en-voeten-Duits' oftewel met gebaren maakte ze me duidelijk wat ik geacht werd te doen. Ze begon mijn rug af te borstelen (achtergebleven modder), legde daarna de borstel in het water bij mijn voeten, mompelde wat en liep weg. Ik ging lekker achterover liggen met het idee dat ik hier ook nog een 10 minuten in moest uitrusten. Na een minuutje of zo kwam mijn Tsjechische badvrouw terug met een collega die in perfect Duits zei dat ik geacht werd mijzelf verder schoon te borstelen. Op mijn 'oh, bedoelde ze dat?' moesten we alledrie erg lachen. Gelukkig zagen we er dus alledrie de humor van in.

's Middags hadden Anton en ik onze eerste keer Co2 koolzuurstofbehandeling. Ik had me daar veel van voorgesteld, maar het liep voor mij uit op een drama. Gelukkig maar dat Anton en ik tegelijkertijd aan de beurt waren. We moesten ieder op een soort bedtafel gaan liggen (die stonden naast elkaar met een gordijn ertussen, net als in ziekenhuizen). Daarna moesten we in een soort reuze plastic zak kruipen - net als in een slaapzak - maar met je armen er ook in. Vervolgens werd de zak bij je hals - vrij strak - dichtgebonden met klittenband. De 'zuster' schoof een soort pijpje onder het klittenband door in de plastic zak en daardoor werd Co2 koolzuurgas naar binnen geblazen. Het werd onmiddellijk lekker warm binnen in de zak. Maar wat ging er dan mis bij mij? Ik denk een combinatie van dingen: ik had 's morgens al een modderbad gehad, daarvan was mijn bloedsomloop al wat omhoog gegaan, het was buiten meer dan 30 graden (later hoorden we in Harrachov dat het die week in Praag 41 graden was geweest), het koord c.q. klittenband zat veel te strak vastgesnoerd om mijn hals en toen ik probeerde om dat wat losser te maken ademde ik gelijk een flinke hoeveelheid koolzuur Co2 in. Daardoor kreeg ik het spaans benauwd. Ik raakte echt in paniek omdat ik geen lucht meer kreeg, het leek net of ik stikte. Gelukkig was de 'zuster' op dat moment nog Anton aan het inpakken. Wij konden elkaar net zien omdat hij het gordijn wat teruggeschoven hadden. Ik zei tegen Anton en de zuster dat het niet goed met mij was en dat ze de zak maar open moest maken. Gelukkig zagen Anton en de 'zuster' dat het menens was (ik zag lijkwit volgens Anton). De zuster maakte zo snel mogelijk de zak open en zette onmiddellijk het raam wagenwijd open om verse zuurstof binnen te laten stromen. Goh, wat had ik het benauwd gehad zeg.

Belohrad Lazne 2

Gelukkig ging het snel weer beter met me. Ik was nog aan het bijkomen van de schrik toen Anton opeens liet zien dat hij een vinger dwars door de plastic zak had gestoken, ter hoogte van zijn navel, zodat de Co2 er daar weer uitliep. Daar kregen we opeens alledrie de slappe lach van. Maar al en met al vond ik het ontzettend jammer dat dit is mislukt (later zagen we op posters aan de muur dat je er ook met je armen buiten de zak in kunt gaan liggen, zodat de afsluitende klittenband niet om je hals zit maar om je borstkas. Had ik dat maar geweten). We zijn onmiddellijk naar dokter Kriz teruggegaan om een vervangende behandeling te krijgen voor de 2e Co2 behandeling. Dokter Kriz zei dat mijn heftige reactie soms voorkomt en dat ik even geen zuurstof had ingeademd, maar koolzuur waardoor je het gevoel hebt te stikken, maar dat je er geen blijvende schade aan overhoudt. Ik nam als vervanging een lymfdrainage en Anton een extra perlbad.

Weer een heel hete dag, meer dan 30 graden. Ik heb vandaag een modderpakking gehad en klassieke massage. Het was weer net als 2 jaar geleden. Ze ramde - voor mijn gevoel - maar wat los op mijn rug. Ik vond het niet prettig en het haalt het niet bij de massages die wij in Jachymov kregen. Dat geldt trouwens helaas ook voor alle overige zaken: het eten is minder, het personeel is minder vriendelijk en men spreekt weinig Duits of Engels.

Het is ontzettend warm, 's avonds om 21.00 uur is het nog bloedje heet, zonder een zuchtje wind. We hebben vanmiddag even bij het meertje gezeten, maar het was gewoon te warm. Het meertje is een natuurlijke bron. Anton gaat het water niet in om hygiënische redenen en ik vanwege mijn knie (ik kan niet mét brace het water in en zonder vind ik nog een beetje eng).

Vandaag begint weer stralend. We zijn vroeg opgestaan (6.30 uur) want Anton's eerste behandeling is om 7.35 uur en de mijne om 8.05 uur. We krijgen vandaag allebei een modderkompres. 's Middags zijn we allebei vrij, we gaan die vrije middag benutten door weer een keertje naar Jicin te gaan. Het was weer leuk in Jicin, we hebben een terrasje gepikt winkeltjes gekeken en dit keer de kerk en het kasteel eens van binnen bekeken. Het was alleen zo ontzettend warm. Hebben wij weer! De zoveelste hittegolf in Tsjechie.

Jicin

Lymfdrainage gehad. Dat was een prettige ervaring. Ik moest op een bed gaan liggen (hetzelfde als bij de koolzuur Co2 behandeling) en toen kreeg ik om mijn benen een soort opblaasbare zakken. Twintig minuten werd er steeds langzaam lucht in-en uitgeblazen zodat de pakkingen strak om je benen komen te zitten en zodoende de bloedvaten in je benen worden gemasseerd.

Toen ik terugliep naar Hotel Janecek was er op straat opeens een heel tumult: er liepen mensen met grote camera's er stonden allemaal mensen langs de weg te kijken. Ik dacht hier gaat wat spannends gebeuren en belde (met mijn mobieltje) gauw Anton om met zijn camera naar beneden te komen. Na een paar minuten bleek dat Belohrad Lazne het startpunt was van de old-timer rally die jaarlijks in Tsjechie wordt gehouden (we zagen dezelfde auto's later ook in Teplice nad Muy).

Belohrad Lazne 3

's Middags hebben we rustig aan gedaan. 't Was weer bloedje heet. Dit was onze laatste dag in Belohrad Lazné. Morgen vertrekken we naar Ardspach (spreek uit Adderspach), waar de mooiste rotsformaties van heel Tsjechie te vinden zouden zijn.

Onderdelen reisverslag