Natuurlijk Tsjechie

Vakantiehuizen in Tsjechie bij Topictravel.nl

Boekingstip!

Boek nu een prachtig vakantiehuis bij Topictravel. Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs bij Topictravel.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » reisverslagen » reisverslag 2008 adrspach rotsstad

Adrspachrotsen (3e week, 5 t/m 7 juli 2008)

Vandaag gaat een grote wens van mij in vervulling: we gaan eindelijk naar Adrspach, één van de mooiste rotssteden van Tsjechie. Het ligt nogal ver oostelijk, het uiterste oostelijk stukje Reuzengebergte, bijna tegen de Poolse grens. Vandaar dat we er nog niet eerder waren. We rijden via Trutnov en houden daarna Adrspach aan. We hebben niets geboekt, weten niet hoe de accommodaties zijn en moeten dus maar afwachten. We rijden eerst verkeerd. Midden in een plaatsje moet je opeens een heel scherpe bocht naar links maken, een weggetje wat gelijk vrij stijl naar boven loopt. Het was wel aangegeven, maar we waren er al voorbij voordat we het wisten. Uiteindelijk kwamen we via een omweg toch in Adrspach, wat dus eigenlijk niet eens een dorp is.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 1

We zagen een groot parkeerterrein met allemaal touringcars en wisten: dit is de ingang van de rotsstad. Zo'n 100 meter verder was al een goed uitziend pension. Er stonden een paar auto's voor de deur (wat voor Anton altijd een indicatie is dat er blijkbaar mensen zijn die de stap hebben aangedurfd om daar te logeren). Bij informatie bleek dat er nog kamers vrij waren en dat een kamer 600 Ckz p.p.p.n kostte inclusief ontbijt. Twee keer zo duur als in Harrachov dus. we namen het maar voor lief, want het was echt op een steenworp van de Rotsenstad.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 2

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 3

Het ontbijt de volgende ochtend stelde ook nog eens niets voor. We hebben nog nooit zo'n triest ontbijt meegemaakt in Tsjechie. We zouden er eigenlijk 3 nachten verblijven, maar daar hebben we twee van gemaakt. Naast ons pension was nog een mooi uitziend hotel. We zijn daar wezen informeren, maar dat was vol. We hebben daar wel 's avonds gegeten. Helaas was dit ook teleurstellend. We namen een spies, maar daar zaten 3 stukjes vlees aan en de rest was ui en groene pepers. De volgende dag nam Anton een vleesgerecht met Engelse groente. De sperziebonen en wortels waren niet gaar.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 4

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 5

Er was naast de Rotsstad niets te doen of te beleven. Teplice nad Muy is echt een afschuwelijk dorpje. Geen bal aan, om depressief van te worden. Je kunt van de Adrspach rotsen naar de Teplice nad Muy rotsen lopen, dat is 5,5 km. Dat lijkt me wel fantastisch. Misschien dat we dat later nog eens doen, op dit moment is dat te zwaar voor mij i.v.m. met mijn gescheurde kniebanden. Adrspach rotsenstad is echt buitengewoon, adembenemend, indrukwekkend, fantastisch en spectaculair. Gewoon ongelooflijk mooi. Midden in de rotsstad ligt een meertje waar je via een enorm steile trap kunt komen om een boottochtje te maken. Met mijn knie moeilijk te beklimmen, maar wel de moeite waard. Het lijkt op de Prachovrotsen, maar toch ook weer heel anders. Ik ben blij dat ik dit gezien heb. We hebben genoten. De entree kostte 60 Ckz, maar voor mij 30 Ckz omdat ik voor invalide doorging met mijn (speciaal doorvoor meegenomen) krukken.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 6

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 7

Wanneer je met een bootje over het binnenste rotsmeertje wil varen kost dat 25 Ckz. 's Avonds na 18.00 uur is de entree gratis en Adrspach rotsstad blijft de gehele nacht open. Wij bleven er ook tot na negen uur, 't was nog licht en lekker warm. We zijn die eerste avond het hele meertje rondgelopen. We kwamen maar één keer een klein groepje mensen (3 rotsbeklimmers) tegen, dus we hadden die prachtige natuur helemaal voor ons alleen. We zagen een paar jongelui 's avonds naakt zwemmen in het meertje. En de volgende avond kwamen we ook mensen tegen die er gingen slapen. Die volgende dag waren wij er al vroeg. Het werd snel hartstikke druk met grote groepen toeristen, ouderen en ook scholieren. We hebben heel veel foto's gemaakt.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 8

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 9

Over het pension zijn we niet tevreden. Ontbijt allerbelabberdst. We kregen afgepast 4 kleine halvemaanbroodjes, de koffie was niet te drinken, 1 plakje boter per persoon, superdunne plakjes kaas, enz. de ontbijtbuffettafel was best wel mooi gedekt, maar zo kleinzielig en krenterig. We kregen 1 handdoekje, de bedden waren keihard, geen gordijnen voor het raam. Beneden hingen een aantal 'huisregels': je mocht geen waterkoker of koffiezetter op de kamer. Er was geen koelkast. Het bad was een zitbad, veel te klein. Alleen het uitzicht was mooi: op de rotsstad. We zouden 3 nachten blijven maar daar hebben we 2 van gemaakt. Er is naast de rotsstad niets te doen. We waren zaterdag aangekomen en zondag de hele dag + avonds nog een keer naar de rotsstad geweest. Toen was het wel genoeg.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 10

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 11

Bij het wegrijden van het pension merkte ik dat ik mijn rode gympen nergens meer kon vinden, terwijl ik zeker wist dat ik ze uit de auto mee naar binnen had genomen. Ik heb de hele auto afgezocht maar ze waren nergens te bekennen. Toen ging ik de receptionist/ eigenaar van het pension vragen of hij ze soms gevonden had. Opeens scheen hij erg moeilijk Engels te verstaan. Hij begreep tenminste niet wat ik bedoelde toen ik vroeg of 'he had found my red shoes'. Toen we al bijna de auto instapten kwam hij opeens uit de achteruitgang zetten met mijn rode schoenen in zijn hand. Ik was opgelucht en blij natuurlijk dat ik ze weer terug had. Later bleek dat ik tegelijkertijd ook mijn twee beste Tsjechische kaarten bij mijn schoenen had laten liggen. Die heeft hij mooi niet teruggegeven. De schurk.

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 12

Adrspach rotsgebied in Tsjechie 13

Onderdelen reisverslag