Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » reisverslagen » reisverslag kuurreis jachymov 2008

Verslag kuurreis Jachymov, verblijf van 9 tot 30 november 2008

Dit is de tweede keer dat ik een volledige kuurreis van drie weken heb gemaakt naar Jachymov. Van mijn ervaringen tijdens mijn eerste reis in november 2007 heb ik ook een reisverslag gemaakt. Het lijkt mij saai als ik in herhaling ga vallen, dus in dit verslag vermeld ik alleen de nieuwe en/of opvallende ervaringen. Soms verwijs ik naar zaken en/of mensen die ik het eerste jaar heb ontmoet, dus wellicht is het handig om ook het verslag van mijn kuurreis 2007 te lezen.

Met de trein

Dit keer ben ik met de trein gegaan, omdat ik ook eens wilde weten hoe dat gaat. Boeken kan eenvoudig: via internet www.NSHispeed.nl of per telefoon 0900-9296. Ook kun je bij de meeste ANVR-reisbureaus boeken. Ik vertrok om half negen 's morgens vanuit Utrecht en ging via Duisburg naar Hannover en vervolgens via Leipzig naar Chemnitz. Achteraf gezien had ik - omwille van de tijdsduur - er wellicht nog beter aan gedaan om in Amersfoort op te stappen, waar een Intercity in een rechte lijn (via Hannover) naar Berlijn rijdt. Ik had er daar ook bij Hannover uit gekund om van daaruit naar Leipzig te reizen. Op zich is het overdag met de trein gaan prettiger dan nachts met de bus en ook is de reisduur veel korter. Een groot nadeel is echter dat je zelf moet zorgen dat je zware koffers van perron naar perron moet zeulen. Ik moest drie keer overstappen en er is geen mens die een poot uitsteekt om je als alleenreizende vouw te helpen. In de trein is ook weinig plaats voor een paar grote koffers. Je kunt toch moeilijk een 12 kilo wegende koffer boven je macht in een bagagerek tillen? Verder is het ook elke keer weer spannend of de trein vertraging oploopt, je mag tenslotte je overstap naar de volgende trein niet missen. Maar enfin, ik ben op tijd in Chemnitz aangekomen, of eigenlijk met een kwartiertje vertraging. Het was om kwart voor zes 's avonds. De chauffeur van mijn hotel, Radium Palace, stond al op me te wachten. Vanaf Chemnitz is het met de auto nog een klein uurtje rijden naar Jachymov.

Aankomst hotel Radium Palace in Jachymov

Om een uur of half zeven 's avonds aangekomen in hotel Radium Palace, snapt de receptioniste dat ik graag gelijk wil eten. Ze laat me de koffers achter de receptiebalie zetten en geeft me meteen een pasje om in de eetzaal te gaan eten. De resterende formaliteiten van het inschrijven kunnen wel even wachten. Dit bedoel ik nou: In Radium Palace wordt je als gast goed verwelkomt. Nadat ik gegeten heb (een koude schotel) kan ik inchecken en krijg ik de sleutel van mijn kamer. Ik zit dit keer op de 4e verdieping, maar de kamer is qua inhoud gelijk aan die van vorig jaar. Ik kon nog dezelfde avond langs bij de verpleegster voor een intakegesprek. Zij regelde gelijk voor mij een afspraak met de arts en voor bloedonderzoek de volgende ochtend. Nadat ik mijn spullen in de kamer had geparkeerd ging ik naar beneden voor een kopje cappuccino.

Hotel Radium Palace in Jachymov 1

Hotel Radium Palace in Jachymov 2

De eerste persoon die ik tegenkwam in de lounge was Hosam Ali (de uit Egypte afkomstige Tsjech die vorig jaar mijn tafelheer was geweest). Hij begroette me enthousiast. De volgende ochtend bij het bloedprikken zag ik een groepje Nederlanders. Ze kwamen uit Groningen zeiden ze (één dame blijkt later uit Nijmegen te komen). Het is altijd leuk om ervaringen te wisselen. De man (hij heeft net als ik ook de ziekte van Bechterew) gaat al 17 jaar kuren, maar is voor het eerst in Jachymov.

Aan tafel zit ik nu met 3 Duitse dames. Zij zijn erg onder de indruk van Franzensbad (Frantiskovy Lazne), waar ze met de bus van het hotel naar toe zijn geweest. Het moet daar erg mooi zijn. Ik heb me voorgenomen dat ook beslist deze keer te doen. En ook ga ik beslist nog een keer naar Karlovy Vary (zondag). Ik heb met de arts afgesproken dat ik dit keer niet 'inhalation' neem, omdat ik geen rokershoestje meer heb. Ik ben nu immers ruim een jaar 'clean'. Daar voor in de plaats krijg ik nu ultrageluidgolf-therapie in water voor mijn voeten die door de Artrose zo'n pijn doen 's-morgens. Ik moet dan 5 minuten in een bak met warm water zitten, waar een soort geluidsgolven doorheen trekken, waar je overigens niets van merkt. Verder is de behandeling hetzelfde als vorig jaar. Ik ben nu (woensdag) al 2 keer naar de zoutgrot geweest (zie mijn verslag van 2007)en vanmorgen bedacht ik spontaan dat ik maar eens naar de pedicure (in het hotel) moest gaan. Voor 400 Ckz (€ 16) heeft ze mijn handen en voeten een heerlijke verwenbehandeling - inclusief parafinebad - gegeven. Hiephiephoera.

Straks nog een Radonbad en om 16.00 uur mijn 1e massage. Eerst maar lekker eten. Het eten is nu nog beter dan ik dacht. Wel weer kleine porties en erg mager vlees, maar ze maken er wel elke keer een feest van. Gisteren moest ik zo ontzettend lachen: ik had namelijk pommes frites besteld, in mijn beleving patat (frietjes) dus. Kreeg ik heel donker gele frites. Bij de eerste hap dacht ik 'wat zijn dit nou voor rare frieten'? Het bleek te gaan om 'pommes frites van karotten' oftewel worteltjes in fritesvorm. Ik ben ook al naar de sauna geweest. In tegenstelling tot vorig jaar moeten nu ook de gasten van Radium Palace betalen. Weliswaar maar 50 Ckz (€ 1,25) maar toch. Dat is maar voor 45 minuten. Volgens Ali kun je gewoon veel langer wegblijven, daar doen ze dan niet moeilijk over.

Radonbad

Vandaag liep ik met Ali naar de lift toen die andere Egyptenaar er ook naartoe liep, toen we instapten kwamen er ook nog 3 'ingepakte' vrouwen bij. Ze hadden weliswaar geen Burka aan, maar door hun zwarte sluiers waren alleen hun ogen zichtbaar. De andere Egyptenaar had mij gisteren aangesproken in het Engels. Hij vertelde dat hij al 10 jaar in Jachymov komt. En dat hij soms wel 3x per jaar gaat. Volgens Ali overdrijft die man en moet ik hem niet zo serieus nemen. De twee Duitse vrouwen gaan morgen alweer naar huis. De derde Duitse, die gisteren pas aangekomen is, zit te zaniken dat ze het eten zo 'bescheiden' vindt. Eigenlijk bedoelt ze dus saai en weinig keus. Ze is het in Slowakije wel anders gewend zegt ze (zij blijkt later Renate te heten en reuze gezellig en een bron van informatie te zijn. Ze komt uit Berlijn en heeft een jarenlange kuurervaring. Waaronder ook Slowakije, met name de kuurplaats Piestani schijnt volgens haar het summum te zijn).

Ik was vandaag moe, de Radon begint zeker te werken. Ik heb niet gewandeld, maar geslapen. Is ook wel eens goed. Ik heb verder een uitstapje geboekt naar Franzensbad.

CO2 koolzuurtherapie

Wie mijn verslag op deze site van mijn zomervakantie 2008 heeft gelezen weet dat ik een vreselijke ervaring had met de CO2 koolzuurtherapie in het kuuroord Belohrad Lazne. Dit keer bood de arts in Jachymov mij deze therapie opnieuw aan en omdat bleek dat ik drie behandelingen te weinig had gekregen dacht ik dat ik het nog een kans moest geven met als voorwaarde dat dit keer de plastic zak onder mijn oksels dicht zou worden gemaakt. Helaas ging het weer fout. De plastic zak werd keurig onder mijn oksels vastgemaakt, maar terwijl het koolzuurgas de zak instroomde liep de verpleegster weg. Terwijl de zak bol ging staan werd ik opnieuw onwel. Ik kreeg enorme hartkloppingen en werd benauwd en raakte daardoor - net als in Belohrad - in paniek. Ik riep de verpleegster en zei dat ze moest stoppen en de zak moest openmaken. Gelukkig ging ze niet in discussie en maakte onmiddellijk een einde aan de behandeling. Ik heb er later met de arts over gesproken. Hij zei dat het soms wel eens voor kwam, dat mensen allergisch reageren op de CO2koolzuurbehandeling. Ik moest dit maar niet meer doen en wat anders proberen. Ik vond het voor de tweede keer een vreselijke ervaring en zal dat dan ook nooit meer doen.

Ter vervanging kreeg ik drie behandelingen met een super-de-luxe massagestoel, net ingevlogen uit een of ander Aziatisch land. Die was zo wonderlijk goed, het was een lachwekkend idee maar het leek net of er een masseur in de stoel verborgen zat. Elk spiertje van mijn rug werd gemasseerd. Wat een uitvinding.

Wat is eigenlijk de werking van de CO2 koolzuurtherapie? In het Duits wordt het 'Kohlendioxyd-behandlung' genoemd. Normaal gesproken wordt er het baden in mineraalwater met kooldioxide mee bedoeld, maar hier betreft het zogenaamde 'CO2-trockenbader'. Zoals gezegd gaat men dus in een grote, witte plastic zak die gevuld wordt met CO2-koolzuurgas. Het koolzuurgas dringt door via de huid, met als gevolg dat de bloedvaten zich verwijden waardoor er meer zuurstof in het bloed komt. Er wordt van gezegd dat het een herstellend en ontspannend effect heeft, dat het een betere doorbloeding van alle organen, hart en bloedvaten, de huid, de spieren met name in de benen geeft. Het wordt tegenwoordig ook speciaal aanbevolen na een hartinfarct of een hersenbloeding. Het zou tevens een gunstige werking hebben op het hormoonsysteem en het immuunsysteem. Het klinkt dus allemaal zeer veelbelovend, daarom wilde ik het nog een tweede keer wagen. Maar voor mij is dit niet de aangewezen methode. Jammer.

Geļoniseerde Zuurstofbehandeling

Deze behandeling wordt - evenals de hiervoor beschreven CO2 koolzuurtherapie - gezien als een preventief middel tegen vele ziekten: een verbetering van het afweermechanisme, van chronische ziekten en ouderdomskwalen. Zoals een verbeterde doorbloeding van de meeste organen, maar in het bijzonder van de hersenen, hart en longen. Het heeft een positief effect op hart- en vaat aandoeningen en Angina pectoris. Het verbetert de nierfunctie en helpt de lever met zijn ontgiftende werking. De bloeddruk verbetert, evenals het concentratievermogen en het helpt tegen (oog)migraine (Deze prettige behandeling heb ik een aantal keer in een ander kuuroord, Belohrad Lazne, gehad).

Jachymov's 'Schachteln' behandeling

Een van de meest merkwaardige behandelingen die ik ben tegengekomen in Jachymov is de zogenaamde Brachyradiumtherapie ook wel 'Joachimsthaler Schachteln' genoemd. Hoe men dit in het Nederlands zou noemen weet ik niet. Dit is een zeer zware behandeling voor mensen die zeer zware, ernstige ontstekingen in hun gewrichten hebben die gepaard gaan met veel pijn. Zelf kom ik er (gelukkig) niet voor in aanmerking, ik heb een redelijk milde vorm (!) van Bechterew. Het mag alleen onder strikt voorschrift van een arts en op een nauwkeurig gecontroleerde manier:

door een radiotherapeut wordt vooraf een houdertje op het betreffende, aangedane gewricht geplakt. Daarna gaat de patiënt in een afgesloten kamer, waarna de radiotherapeut vanuit de andere ruimte met behulp van een robotarm een blokje met precies de juiste hoeveelheid Gammastraling dat uit Radiumzout bestaat, in het houdertje schuift. Vervolgens dient men dit blokje 6 tot 10 uur zijn werk te laten doen in die afgezonderde kamer. Men mag ondertussen wel gewoon rondlopen, lezen, eten en drinken. Deze behandeling mag men slechts 1 maal per jaar ondergaan. Het schijnt wel zeer goede resultaten te geven. Bij mijn Duitse kennis heeft het in ieder geval een positief effect gehad.

Asklepion Laser & Beauty Centrum

In hotel Radium Palace is sinds 2008 een dependance ondergebracht van Asklepion Laser & Beauty Centre, één van de bekende cosmetische klinieken in Karlovy Vary (er is ook een filiaal in Marianske Lazne).

Asklepion Laser en Beauty Centre

Karlovy Vary

Op de afgesproken dag gingen Renate en ik samen met de bus (enkele reis kost 30 ckz= ca 85 cent ) naar Karlovy Vary. Er blijkt een groot bovengronds gangenstelsel door Karlovy Vary te lopen, maar uiteindelijk kwamen we in de kliniek aan. We moesten wachten, en wachten, en wachten. Toen we na 1,5 uur kenbaar maakten dat we er genoeg van kregen mochten we even snel bij de dokter komen. Renate kreeg onmiddellijk te horen dat ze niets aan haar ogen konden doen (wat ik al gedacht had, want je kunt je bovenste oogleden niet zomaar even snel laten weg laseren). Overigens kwamen we in Karlovy Vary opeens het ijshockeyteam van Kalovy Vary tegen.

IJshockeyteam van Kalovy Vary

Franzensbad (Frantiskovy Lazne)

Het uitstapje naar Franzensbad was zeer zeker de moeite waard. We waren er met z'n twaalven met een minibusje (kosten 100 ckz) binnen een klein uurtje vanuit Jachymov. Ik was erg onder de indruk van Frantiskovy Lazne en nam me voor om er volgend jaar zomer een weekje welness te boeken. Niet om te kuren, maar uur voor het genieten van de sfeer en een paar heerlijke verwendagen. In Jachymov is het kuren helemaal afgestemd op de Reuma- c.q. Bechterewpatient, terwijl het kuuroord in Franzensbad geheel is gespecialiseerd in hart-en vaatziekten en gynaecologische aandoeningen.

Uitstapje naar Franzensbad

Cultuurprogramma

Alle hotels bieden hun gasten een groot aantal activiteiten. Men moet het nuttige uiteraard toch met het aangename combineren, nietwaar? Zo zijn er wekelijkse dansavonden met redelijk moderne muziek, maar ook klassieke operette uitvoeringen, matinee's, musicals, concerten, blaaskapellen, modeshows, museumbezoeken en worden andere bezichtingen in de omgeving georganiseerd. Het entreegeld mag de pret niet drukken, die varieert van 50 tot 150 ckz (van 15 cent tot 3 euro). En dat alles in een prachtige ambiance, een mooie centraal gelegen concertruimte.

Muziekopvoering in de buitenlucht

Daarnaast komen er elke dag in alle hotels wel de een of andere reizende marktverkoper, die zijn waren uitstalt voor de gretige kopers. De ene dag zijn het sieraden, de andere dag kleding of tassen of porselein, of glasblaaskunst enz. enz.

Renovatie van de hotelkamers

Tijdens mijn verblijf werd de kamer naast de mijne gerenoveerd oftewel in een kompleet nieuwe inrichting gestoken. Een combinatie van klassieke meubels en modern sanitair. De deur stond steeds open en dus heb ik snel even wat kiekjes geschoten (het was nog niet helemaal af).

Nieuwe kamer inrichting 1

Nieuwe kamer inrichting 2

Wafels uit Jachymov

Dit is zo grappig: aan de rotonde in Jachymov staat een klein cafeetje waar ze tevens de echte Tsjechische wafels maken, waar je bijstaat. Ze schenken overigens ook de lekkerste cappuccino van Jachymov voor maar 13 Ckz.

Wafels uit Jachymov

Kosten

Dit jaar (november 2008) was ik voor een drieweekse 'complete heilkuur' €1734 kwijt. Dit was inclusief de overnachtingen in een 2-persoonkamer, volpension en 23 behandelingen per week. De treinreis met NS Hi-speed (www.NSHispeed.nl) kostte €181 voor een retourreis. De ophaalservice van hotel Radium Palace kostte € 70,00. Hiervoor kreeg ik van AGIS de vaste jaarlijkse som van €1200 terug. Het resterende zelf te betalen bedrag is (was?) aftrekbaar van de belasting als bijzondere kosten wegens ziekte.

Overige behandelingen

Om een indicatie te geven van de kosten (uitgaande van de koers in november 2008, 40 ckz is 1 euro) van de overige behandelingen:

  • » Een parafinebad voor handen en voeten kostte 665 ckz = ca. € 16,-
  • » Een chemische peeling kostte 1.700 ckz = ca. € 42,- (moet wel een paar keer worden herhaald, minimaal drie keer). Voor het eerste consult - een onderzoekje van de arts - rekent men 600 ckz.
  • » Voor het laten weg laseren van 3 kleine vlekjes in mijn gezicht (in Karlovy Vary) was ik € 86,56 kwijt (de bon is niet goed meer te lezen, slechts het bedrag in euro's is wel duidelijk).
  • » Een klein uurtje in de zoutgrot kost 100 ckz = ca. € 2,50
  • » Een Thaise- of Shiatsu- of Hot-Stone- of een Chocolademasage kost ca. € 30,-