Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » reisverslagen » reisverslag jachymov

Kuurreis naar Jachymov, Tsjechie 2007

Hierbij een verslag van mijn bijzondere ervaringen tijdens mijn eerste echte, drieweekse kuurreis naar Jachymov, Tsjechie. Jachymov ligt net over de grens met Duitsland, bij Oberwiesenthal. Kuuroord Jachymov is gespecialiseerd in kuren voor mensen met problemen met het bewegingsapparaat, waaronder reuma. Zelf heb ik ook een vorm van reuma, de ziekte van Bechterew. Bij deze auto-imuun c.q. ontstekingsziekte worden over het algemeen alleen de heupgewrichten en de wervelkolom - tot en met de nekwervels - aangedaan. In het eerste stadium ontsteekt een gewricht, meestal begint het op jonge leeftijd (>20) in één van beide heupen, in een latere fase verstijft de wervelkolom met - als er geen oefeningen worden gedaan - vaak een typische kromme houding als gevolg. Dit alles gaat gepaard met dagelijks (en met name vaak 's nachts) heel veel pijn. De meeste mensen zullen daarvoor dan ontstekingsremmende (NSAID's) en pijnstillende middelen gebruiken.

De kosten voor deze kuurreis waren €1500 voor een kuur van drie weken in het duurste hotel, Radium Palace. In deze prijs begrepen waren alle behandelingen, overnachtingen én volpension. Vanwege mijn chronische aandoening had ik een verwijzing gekregen van mijn reumaspecialist. Daardoor kreeg ik van mijn ziekte-kostenverzekering €1200 terug. Verder was ik voor een retour busreis van Jaarbeurs-plein Utrecht naar Centraal station Plzen (en vise versa) met Euroliner €76 kwijt.

Heenreis

Ik vertrok op zondagavond 4 november 2007 om 23.05 met een touringcar van Euroliner vanaf het Jaarbeursplein te Utrecht. Het was er behoorlijk druk zo 's avonds laat. Er bleken behoorlijk wat mensen met een nachtpendel naar allerlei bestemmingen in Europa te reizen. Mijn bus was te laat en ik begon me al zorgen te maken. Toen de bus aankwam bleek dat ik in een bus met bijna alleen maar Tsjechen (of andere nationaliteiten) terecht kwam en dat er twee Tsjechische chauffeurs waren, die amper Duits spraken.

Bus naar Jachymov

Via Eindhoven reden we naar Venlo. Daar gingen we de grens over richting Frankfurt. Er stapten voortdurend mensen in en uit. Via Nurnberg reden we naar de Tsjechische grens, waar we de volgende ochtend in alle vroegte aankwamen. Onze bus werd er bij de grens uitgeplukt voor een extra zware controle. De bus werd een loods ingereden, die vervolgens achter ons werd afgesloten. Wij kregen te horen dat we mét onze handbagage de bus moesten verlaten. Op een platform moesten we onze tassen en andere spullen op een hoopje leggen en vervolgens 3 meter verderop achter een ijzeren ketting wachten. Er liepen zo'n 8 bewapende grenswachters rond, waarvan er twee een speurhond hadden. Eén hond moest alle tassen die buiten op het platform lagen besnuffelen. Bij 4 hoopjes sloeg de hond aan. De andere speurhond was ondertussen binnenin de bus en in de bagageruimte aan het zoeken. De bagage die 'verdacht' was werd op een soort wagentje gelegd en een stuk verderop naar een lange rij tafels gereden. Ik vroeg in het Engels aan één van de grenswachten of het kwam omdat wij uit Nederland kwamen. Hij zei toen ja, drugs zijn bij jullie toegestaan maar in Tsjechie verboden. Dat verklaart alles. Ik was al die tijd ongerust omdat ik mijn aansluiting naar Karlovy Vary zou kunnen missen.

Verkeersbord

We kwamen dus inderdaad te laat aan op het busstation in Plzen, maar gelukkig was de bus naar Karlovy Vary nog niet weg (hij was er zelfs nog niet eens). De busreis Plzen- Karlovy Vary duurde ca. 1,5 uur. In Karlovy Vary moest ik overstappen naar Ostrov, daarvoor was ik een half uur te vroeg. Karlovy Vary heeft twee stations, bij het eerste moest ik er uit. Een buskaartje Plzen-Karlovy Vary kost 80 Czk en van Karlovy Vary naar Ostrov is het 25 Czk. Wanneer ik was doorgereden naar Jachymov dan had mij dat nog extra 10 Czk gekost. Ik heb mij - heel luxe - op laten halen door een auto van het hotel (kosten 5 euro).

Hotel Radium Palace te Jachymov

Ik had de entree en receptie van het hotel natuurlijk al eerder gezien toen wij in de zomer van 2007 in Hotel Cury waren geweest, maar ik was benieuwd hoe ik hier als gast zou worden ontvangen. En ik was benieuwd naar mijn kamer. Ik had er hoge verwachtingen van, en beide vielen niet tegen. Het inchecken ging zeer vlot en professioneel. Mijn koffers werden door een echte 'piccolo' naar boven gebracht. Hier snappen ze dat je na zo'n lange reis moe bent en graag snel naar je kamer wilt om je te verfrissen en lekker te relaxen. 's Avonds werd ik voor het diner verwacht in de 'Franse eetkamer'. Ik zat aan een tafeltje voor vier, met een oude Duitse dame en een uit Egypte afkomstige Tsjech, een ingenieur die in Praag woont. Een sympathieke man van ongeveer 60 jaar schat ik, zijn naam is Ali.

Hotel Radium Palace in Jachymov 2

Hotel Radium Palace in Jachymov 3

Hotel Radium Palace in Jachymov 4

Dinsdag 6 november (1e behandelingsdag)

Vandaag begin ik met mijn kuurbehandelingen en het sprookje is compleet want: het sneeuwt. Ik kan bijna niet wachten met de behandelingen. Wat een avontuur. Ik heb hier zo lang naar uitgekeken, het is echt een 'dream come true' voor mij. Ik heb eerst een afspraak met de arts. Tijdens dit intakegesprek kijkt de arts je helemaal na en daarna schrijft hij een specifiek op de cliënt afgestemd kuurprogramma voor. De volgende ochtend werd er ook nog bloed afgenomen. Iedereen krijgt dagelijks een Radonbad van 20 minuten, dat is in Jachymov de basis van elke kuur. Verder krijg ik over de volgende weken verspreid: een aantal keren magneto-therapie (20 minuten) speciaal voor mijn rug- en nekpijn, een aantal keren een 'klassieke' massage ('segment'massage wilde de arts mij niet geven omdat ik op dit moment geen spierknopen heb). Ik krijg ook 10 keer 'inhalation', een ademhalingstherapie waarbij je 10 minuten de vrijkomende dampen van een speciaal soort bronwater (met een zeer hoog zout en kaliumgehalte), via een buisje uit een soort pruttelmachine moet inademen (een soort moderne waterpijp).

Sneeuw in Jachymov

Woensdag 7 november (2e dag)

Ik was vannacht om 4 uur klaarwakker, dus ging ik maar een uurtje lezen. Om 5 uur ben ik weer gaan slapen. Ik heb me daardoor nog bijna verslapen voor mijn eerste behandeling om 7.45. Eerst nog ontbeten, waarbij bleek dat mijn Duitse en Egyptische tafelgenoten ook precies om 4 uur wakker waren geweest. Ali had al een behandeling achter de rug. Voor vanmiddag heb ik mijn eerste zoutgrotsessie gereserveerd. Voor morgen gelijk al de tweede en vrijdag ga ik lekker naar de sauna.

Vanmiddag een 2-uur durende wandeling door de (nog natte) sneeuw gemaakt, langs de 'Vietnamese winkeltjes', bij de rotonde naar links dus. Ik ben nu helemaal naar het eind gelopen. Van de zomer kon ik nog geen 100 meter lopen zonder te stoppen vanwege de pijn in mijn borstbeen. Nu ben ik helemaal aan 't eind links naar boven gelopen, langs een kerkhofje naar Hotel Bahounek en zo weer terug naar de rotonde. Er was weer een bazaar in Radium Palace, maar ik heb niets gekocht. Om 15.00 uur was het tijd voor mijn afspraak bij de zoutgrot, daar werd ik heerlijk relaxed van. Ik ben die avond vroeg gaan slapen.

Donderdag 8 november

Vandaag kreeg ik voor de eerste keer groepszwemgymnastiek, ik vond het water een beetje koud. Ik drink nu elke dag een beker echt 'Karlovy-Varybronwater' dat hier uit een speciaal tappunt komt en dat blijkbaar rechtstreeks via een speciaal leidingnetwerk naar Jachymov wordt getransporteerd. Het wordt door de andere kuurgasten die hier al langer komen aangeraden omdat het een gunstige effect heeft op de bloedsomloop en de spijsvertering. En ik moet zeggen dat ik zeer positief ben over de uitwerking.

Zwembad

Vrijdag 9 november

De eerste keer onderwatermassage, om 8 uur 's ochtends. Fantastisch gewoon. Die Tsjechen weten echt wel wat 'well-zijn' is. Op dit moment sneeuwt het weer, het blijft alleen (nog) niet liggen in het dal. Wel op de berg zoals ik van de week ontdekte. Om 9.45 uur heb ik weer magneto-therapie. Speciaal bij mijn schouders en nek, daarna weer inhaleren met het speciale bronwater. Ik merk dat mijn longen alweer 'schoner' zijn/voelen. Ik merk ook na de magnetotherapie en inhalatietherapie dat ik een poosje een schorre stem heb. Er is dus blijkbaar iets aan het werk daarbinnen in me.

We hebben er een nieuwe tafelgenoot bij, een Tsjech die geen woord Duits spreekt. Ali, de Egyptische Tsjech vertaalt nu voor ons. Ali is een echte grappenmaker. Vandaag vroeg hij de naam van mijn website. Hij vertelde de nieuwe Tsjech hierover en toen gingen ze vragen stellen onder andere of ik ene Komensky (ofzo) kende. Ik zei dat ik dat nu even niet wist, maar dat ik wel van Masaryk had gehoord. Dat vonden ze al tof. Om vier uur begon het heftiger te sneeuwen en het blijft nu ook een beetje liggen op de auto's. Ik ben benieuwd of we 'ingesneeuwd' raken...

Zaterdag, de 10e

De sneeuw zet door, het sneeuwt al de hele dag. 's Morgens lag er al een laag van zo'n 20 cm. Ik ben vanmorgen naar de schoonheidsspecialiste gegaan. Ik kon toevallig gelijk terecht. De kosten zouden 1000 Czk zijn (ca €30). Maar bij het afrekenen kwam daar nog zo'n 200 Czk bij voor de behandeling met een 'ampul', een wondermiddeltje speciaal voor de lijntjes rond mijn ogen en mond waardoor ik - volgens de schoonheidsspecialiste - er jaren jonger kom uit te zien. Ik dacht: ach ja, laten we eens lekker gek doen. Het kost hier toch niet zo veel (1200 Czk= circa 40 euro) en je hebt er hier tijd zat voor. De schoonheidsspecialiste zit in het gebouw Agricola, bij de ingang naar de zoutgrot. Ik voelde me na de behandeling lekker fris en fruitig. Het was alleen wel een beetje uitgelopen, want ze nam nogal de tijd. Wat 1 uur zou duren werd 1,5 uur. Ik kwam nog bijna te laat voor mijn Radonbad. In tegenstelling tot wat ik bij Belohrad Lazne had meegemaakt, is men in Radium Palace overal eerder te vroeg dan te laat met de behandelingen. Het verzoek of je wat eerder aanwezig wilt zijn, is dus niet voor niets. Vaak blijk je al eerder te kunnen worden geholpen. Dat vind ik overigens wel prettig.

Radonbad

's Middags ben ik de berg achter Hotel Radium Palace opgeklommen, door een dikke laag sneeuw van zo'n 40 cm. Het was heerlijk, lekker koud. Maar ik was helemaal alleen en ik vond het best wel een beetje eng in het bos. Ik hoorde allemaal geluiden van vallende sneeuw en takjes die afbraken waardoor het soms net leek of er dieren in 't bos rondsprongen. Ik was toch nog behoorlijk ver gegaan, maar keerde terug toen ik pijn in mijn rechter heup kreeg.

Komensky blijkt de Tsjechische naam voor Comenius te zijn. Heb ik even opgezocht op mijn eigen website notabene. 's Avonds vertelde ik het tegen de Tsjech (mijn tafelgenoot), hij moest er om lachen en zei dat hij wist dat Komensky/Comenius in Naarden begraven was: nou ja, zeg ik zit aan tafel met een echte Comenius-fan. Comenius (1592-1670) is de Nederlandse naam voor de beroemde Tsjechische filosoof, theoloog en pedagoog Jan Amos Komensky, die in de 30-jarige oorlog in de 17e eeuw - samen met 30.000 andere Tsjechische families - vluchtte voor het brute optreden van de Habsburgers. Komensky/Comenius kwam in Amsterdam terecht waar zijn werk vrijelijk kon worden gepubliceerd. Hij heeft daar tot zijn dood gewoond en is inderdaad in Naarden begraven. Zijn belangrijkste pedagogische werken zijn: 'de Grote onderwijsleer' (Didactica magna), die tot vandaag als een belangrijke mijlpaal in de didactiek wordt gezien, 'De geopende talenpoort' (Janua Linguarum Reserata) en 'De zichtbare wereld in beeld' (de Orbis sensualium pictus).

Ali kwam na het avondeten met zijn laptop naar de lounge en vroeg mij om zelf mijn website voor hem op te zoeken. We hebben een tijdje samen mijn website bekeken. Hij herkende een behoorlijk aantal Nederlandse woorden. 's Avonds nodigde mijn andere tafelgenote, Frau Siegel, mij uit om samen een kopje koffie te drinken in de wintertuin, daar mag gerookt worden en Frau Siegel met haar 70+ jaar rookt er lekker op los. Morgen (zondag) ga ik naar de kapper. Gisteren kwam ik in het bos achter het hotel een Duits echtpaar tegen die het over 'die Niederlander' had. Ik vroeg toen wat ze daarmee bedoelden. Het ging over bladeren van de Ahorn-boom, die in Nederland zoveel zouden staan (volgens hen). De man vertelde dat hij geboren was in Spindler Mule zoals Spindleruv Mlyn indertijd heette toen dat gedeelte van het Reuzengebergte nog Duits was. Een apart verhaal, hij woont nu in Beieren, Duitsland en bakt daar de beroemde Tsjechische wafels.

Zondag 11 november

Eerst naar de kapper geweest. Het blijkt de schoonheidsspecialiste te zijn, die meer talenten blijkt te hebben. Ze knipt gedreven door tot er bijna geen haar meer op mijn hoofd zit. Dit is volgens haar de laatste Tsjechische mode. Ik moet er wel een beetje aan wennen, 't is wel errrrug kort.

Volgens Frau Siegel moet er een erg mooie waterval zijn, als je langs Hotel Luzicke omhoog loopt. Aan het eind van die weg kun je het bos in en daar bevind zich ergens de waterval. Ik zag ook iets van Hotel Panaroma. Zal ik de komende week eens gaan bekijken. Vanmiddag eerst maar eens naar Karlovy Vary. De busreis duurde ca. 35 minuten, de weg was goed begaanbaar. In Karlovy Vary lag geen sneeuw, maar het was wel onaangenaam koud, minus 3 graden en het waaide gemeen. Er waren veel hijskranen en afgeschermde gebouwen te zien. Ook wel toeristen, maar lang niet zoveel als 's zomers. Jammer, de plaats had deze keer niet zo'n grandeur uitstraling. Ik zag een winkel met alleen maar 'Moser' glas -en porselein, met prijzen; wauw 18.000 Czk bijvoorbeeld. Voor mij een tikkie te duur.

Moser

Een aantal winkels waren open, niet allemaal. Ik moest bij de 1e halte in Karlovy Vary uitstappen had de receptioniste van Radium Palace gezegd en dan was het nog 5 minuten lopen. Dat klopte, ik kwam nu door het nieuwere gedeelte. Hier waren wij in de zomer van 2003 niet geweest. Daarna bereikte ik het oude kuuroordgedeelte. Om 16.24 ging ik weer met de bus terug. Karlovy Vary is eigenlijk wel erg commercieel en dus tevens duur. Het enige wat ik gekocht heb is een mini parapluie, omdat het de hele dag al zo regende. Karlovy Vary ligt natuurlijk een stuk lager dan Jachymov en ik hoopte dat het daar zou sneeuwen. En ja hoor, toen ik om 17.10 weer terug in Jachymov was, sneeuwde het behoorlijk. Een prachtig gezicht met die sprookjesachtig verlichte hotels, de antieke straatverlichting en dan die dikke sneeuwvlokken.

Maandag 12 november (2e week)

Ik had om 7.50 uur een Radonbad, om 8.35 uur klassieke massage, om 9.15 uur een perlbad, en om 10.00 uur heb ik toen maar gelijk mijn inhalatietherapie gedaan (daar hoef ik niet op afspraak heen, daar kun je de hele ochtend doorlopend terecht). Toen volgde om 11.50 nog gymnastiek in het zwembad en daarna middageten. Toen was ik klaar voor die dag. 't Is hard werken hoor, van al die behandelingen word je behoorlijk moe. Toch ga ik vanmiddag weer wandelen in het bos, want het sneeuwt alweer de hele morgen. Geweldig om te zien, superrr gewoon, hier heb ik altijd van gedroomd.

Dinsdag de 13e

Vandaag heb ik circa 6 km in de sneeuw gewandeld. Ik heb de weg naar boven genomen, langs Hotel Panorama. Op een gegeven moment hield de bebouwing van Jachymov op en liep ik op een bospad. Later kwam ik weer een paar verspreid liggende huisjes tegen. Toen stond er een bordje en een landkaart, dat ik 1,6 km van Jachymov af was. Ik ben daarna nog een kilometer doorgelopen en ben toen weer omgekeerd (zie foto's).

Woensdag 14 november

Vandaag heb ik op verzoek van mijn tafelgenote, Frau Siegel, twee fraaie typisch Tsjechische porseleinen kop-en schoteltjes gekocht. Zij durfde niet naar buiten vanwege de sneeuw. Volgende week wordt zij 75 jaar. Voor mijzelf heb ik een 'waterval' gekocht, die even duur was als één kop-en schotel, namelijk 490 Czk (ca. €17).

Toen ik daarna in de wintertuin kwam, zat Ali te praten met een jonge vrouw. Later kwam hij naar mij toen, ging zitten en riep de jonge vrouw er ook bij. Het was zo leuk dat we bijna een half uur in het Engels met z'n drieën hebben gepraat. De vrouw bleek een Letlandse te zijn, ze kwam net uit Amsterdam en was daarvoor twee weken met vakantie in Peru geweest en nu kwam ze twee weken kuren in Jachymov. Ze heeft een soort artritis en slikt bergen medicijnen. Ze liet een soort deuk in haar polsen zien zo schijnt ze meer plekken te hebben op haar lichaam. Ze vertelde over haar leven in Letland en Rusland. Slechts 5% van de Russen is (volgens haar) stinkend rijk en de overige mensen kunnen nauwelijks rondkomen. Ze vertelde dat er nog meer Russische vrouwen in het hotel verbleven (die volgens haar bulkten van het geld). Ze waren mij al opgevallen, maar niet omdat ze er zo duur gekleed uitzagen, meer omdat ze zich met een bepaald air gedroegen. De Letlandse bleek vier kinderen te hebben, die thuis door haar man en haar moeder werden verzorgd. Ze gaat in september kunstgeschiedenis studeren in Londen. Ze heeft bij een grote oliemaatschappij gewerkt, net als haar man. Ze had een peperdure tas (en ditto laarzen aan). Ze zei dat ze heel veel pijn had, maar dat ze veel sportte en zwom. Ze liep best aardig de trappen op naar de 3e etage. Ze was bepaald mager, dat zag ik wel.

Donderdag 15 november

Vandaag heb ik een 2e gesprek, een soort evaluatie, met de dokter. Alles was goed, dus we waren gauw uitgepraat.

Zaterdag de 17e november

Vanmorgen eerst een Radonbad gehad, toen klassieke massage en daarna een perlbad. 's Middags ben ik lekker naar de sauna geweest. Ik krijg het nu toch wel een beetje moeilijk. Ik heb last van verveling en mis iedereen. Ik heb ook last van vermoeidheid, dat komt volgens de mensen hier door de Radonbaden. Ik heb gisteren andere Nederlanders ontmoet. Ze logeren in Hotel Electra, dat overigens ook een binnendoorgang blijkt te hebben naar Hotel Madam Curie, die zelf ook weer een binnendoorgang heeft naar Hotel Praha. Die zijn dus alledrie onderling én overdekt met elkaar verbonden. De man die ik sprak heeft ook Bechterew en hij zegt speciaal voor de Radonbaden én de fysiotherapeut naar Jachymov (Hotel Madam Curie) te komen. Hij komt speciaal voor de segmentmassage, zegt hij. Dat bleek door dezelfde man gegeven te worden als die ik van de zomer heb gehad. Dat was een geweldige ervaring. Ik vertelde dat ik, zeer tot mijn spijt, nu geen segmentmassage kreeg in Radium Palace omdat de dokter dat niet nodig vond. Toen zei de man dat ik op m'n strepen moest staan en moest dreigen met weggaan. Dat had hij ook gedaan. Iets om te onthouden voor de volgende keer.

Vandaag had ik overigens een vrouwelijke masseur die het best goed deed, veel zachter dat de 'tatooman', maar ook best fijn. Morgen ga ik - denk ik - naar Bozi-Dvur, dat is een dorp aan de grens met Duitsland bij Oberwiesenthal. Andere Duitse gasten zeggen dat ze al jaren omstreeks deze tijd in Jachymov komen, maar dat er nog nooit zoveel sneeuw is gevallen als dit jaar, er ligt nu toch al zo'n 60 cm. Volgens Ali ligt er bij Dovi-Dvur al zo'n anderhalve meter sneeuw. Hij is er gisteren met zijn auto naar toe geweest.

Zondag, 18 november

Gisteravond kwam ik er door Ali achter dat ik helemaal niets hoef te betalen voor de sauna. Ik dacht dat ik, net als van de zomer, 90 Czk moest betalen voor 1,5 uur. Ik vond het al zo vreemd dat Ali elke dag ging, na het eten. Ik zei van de week voor de grap nog tegen hem dat hij zeker stinkend rijk was dat hij elke dag kon gaan. Had hij blijkbaar toen niet begrepen. De sauna is in ieder geval voor de gasten van Hotel Radium Palace gratis én onbeperkt, hetgeen dus niet zo is voor de gasten die in de andere hotels in Jachymov zitten. Na het avondeten heb ik met Ali en een Afghaans/Duits echtpaar gezellig in de lounge zitten kletsen, er kwam ook nog een andere Duitse man bij. Die man was met een hele groep van 40 mensen uit een plaatsje bij de Duits/Franse grens gekomen en zij hadden hun eigen buschauffeur bij zich die ook vrolijk meekuurde. Het was gezellig. Ali zocht op zijn laptop via Google-earth mijn woonplaats op. De Afghaanse Duitsers vertelden dat zij altijd in Nederland hun groente en planten kochten. Ze wonen in Karlsruhe, maar hun broer woont in Lingen, dat is net over de grens bij Almelo.

Maandag 19 november (derde en laatste week)

Ali is vandaag zonder afscheid te nemen vertrokken. Bij het avondeten zat er opeens een enorm grote Russin op zijn plaats. Wat een vrouw; ze lijkt op Xena. Ze spreekt Engels, haar handen beven heel erg, terwijl ze best nog jong is. Ik schat haar zo tussen de 35 en 40 jaar.

Dinsdag, de 20e

Ik heb ontbeten met de grote R(e)ussin, ha,ha. Frau Siegel was er niet en de Tsjech ook niet. 's Middags bij Hotel Praha mijn 2e schoonheidsbehandeling genomen. Die was heel anders dan de 1e behandeling die ik in Agricola had. Die eerste kostte 1200 Czk en deze rekende 520 Czk. Ik wilde ze wel eens met elkaar vergelijken en het verschil ervaren. Er was wel verschil, de 2e behandeling was veel eenvoudiger, maar zeker niet slecht. En de prijs was een stuk aangenamer. Deze schoonheidsspecialiste ging ook niet achteraf meer rekenen. Later ben ik souvenirs gaan kopen voor het thuisfront. Bij de koffietent/winkeltje/ wafelbakkerij aan de rotonde van Jachymov kocht ik een doos originele Tsjechische Oblaten, die dus blijkbaar niet alleen in Karlovy Vary worden gemaakt maar ook elders, zoals in Jachymov.

Tsjechische Oblaten

Naschrift

Ik heb ontzettend genoten van mijn eerste echte kuurreis naar Tsjechie, een fantastische ervaring. Er volgen er zeker meer, als het aan mij ligt. Inmiddels ben ik alweer ruim een half jaar verder. Ik kan oprecht constateren dat ik tot op heden bijna pijnvrij ben geweest en dat voor het eerst sinds tientallen jaren. Helaas kan ik (nog) niet zeggen dat ik hierdoor heb kunnen minderen met mijn medicijngebruik, wellicht komt dat later nog. Hoe dan ook: de belofte die Kuuroord Jachymov doet maakt het - wat mijn persoonlijke ervaring betreft - meer dan waar. De ervaring om drie weken in zo'n luxe ambiance te verblijven, was ook geweldig. De sneeuwval zo vroeg in november maakte het sprookje compleet. Het eten was bijzonder goed verzorgd (zeker voor Tsjechische begrippen), uiteraard serveerde men geen grote vette karbonades en worsten. Het eten was met zorg klaargemaakt, afgestemd op mensen die niet heel erg goed ter been zijn en dus weinig beweging krijgen. Veel gezonde kost, elke dag rauwkostbuffet en twee warme maaltijden per dag. 'chappeaux'.