Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » zomeractiviteiten » outdoor sporten

Outdoor activiteiten

Ook de fans van outdoor activiteiten kunnen hier aan hun trekken komen. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk in Tsjechie. Op je mountainbike van de bergen afscheuren, rustige kanotochten maken of juist het meer avontuurlijk raften op een snelstromende rivier.

Park met speeltuin

Zwembad in Tsjechie

Fietsen/mountainbiken

De avontuurlijke fietsliefhebbers (ATB-ers) kunnen in het Reuzengebergte goed uit de voeten. Honderden kilometers fietsroutes staan tot hun beschikking. De kortste is 12 km, de langste is een flinke 30 km. Van juni tot september rijd er een 'fietsbus', die je van alle kanten 's morgens heen of 's middags weer terug naar je verblijfplaats brengt. (in juni alleen de weekeinden, in juli en augustus elke dag en in september alleen op donderdag, zaterdag en zondag).

Fietsen in Tsjechie 1

Overal in het Reuzengebergte hangen routebeschrijvingen. Er zijn speciale voorzieningen voor fietsers bij restaurants, campings, hotels en pensions. Om het fietstourisme te stimuleren hebben zij zich verenigd in een stichting. Zo kun je je fiets laten schoonspuiten of indien nodig laten afstellen c.q. repareren of je bemodderde kleren laten wassen. Zelfs de menukaart is op sporters afgestemd. Mij is de fietsvriendelijkheid van de Tsjechen al langer opgevallen.

Fietsen in Tsjechie 2

Zelf zijn wij geen fietsers, maar als wandelaars gingen wij in de afgelopen jaren in onze vakanties meerdere keren met de ski-lift (in Harrachov en Splindluv Mlyn) naar de top. Elke keer valt ons op hoe zorgvuldig het liftpersoneel de fietsen van ATB-ers aan de stoeltjes hangen en ze er boven aan de top met dezelfde egards weer voor ze aftillen. Prijs voor een enkele reis naar de top van de Cesna Hora in Harrachov is 70 Czk: Meer info: cyklistevitani.cz; krkonose.eu

Fietsen in Tsjechie 3

Fietsarena

In Vrchlabi vond in 2007 de feestelijke opening van de 'Fietsarena Reuzengebergte' plaats, voor bykers een prima gelegenheid om het Reuzengebergte te leren kennen. In juni vond het jaarlijkse byke-festival plaats. Er zijn routes voor ATB-ers, tracking- en gewone fietsers uitgezet en er is een heuse fietsmarathon georganiseerd. Verder zijn er nog fietsshows, een vlooienmarkt speciaal voor de fietser dit alles wordt vergezeld van livemuziek. Ook aan de kleintjes is gedacht. Meer info: www.bikearena.ergis.cz

Cross-country

Een vierdagen durende ATB Etappentour door het Reuzengebergte langs de Tsjechische en Poolse grensstreek. Overnachtingen, transport van bagage en deskundige begeleiders kunnen van te voren worden gereserveerd. Meer info: ergis.cz; cross-cross.cz.

Dagtochtjes

Er zijn meerdere mogelijkheden om een bezienswaardigheid te bezoeken. Met eigen vervoer bijvoorbeeld, maar ook met een dagbusreis. Via uw hotel, accommodatie, plaatselijke VVV of op www.minibus.cz is een tiental dagtripjes te boeken, in prijs variërend tussen de € 10 en € 25 . Praag bijvoorbeeld, of Harrachov met tevens een bezoekje aan de druipsteengrotten in Bozkov; de hoogste berg (1602 mtr) van het Reuzengebergte 'de Sneekoppe' met aansluitend een bezoek aan Trutnov; de Adersbacher Rotsstad ( Adrspasské Skaly) een natuurtuin in het Oosten met aansluitend een bezoekje aan Johannisbad (Janske Lazné); een safari bij nacht in het Safaripark van Dvur Kralove, een avondrit door Spindleruv Mlyn en een tweetal dagtochtjes naar Polen : Wroclaw (Breslau), Karpatz en Jelenia Gora. Overnachten in de omgeving van Spindleruv Mlyn is ook mogelijk in Hotel Erlebachova Bouda op 1150 mtr. Zie erlebachovabouda.cz

Outdoor speelpark in Tsjechie 1

Outdoor speelpark in Tsjechie 2

Happyworld

In meerdere toeristenplaatsen is in het Reuzengebergte ook voor kinderen veel vakantieplezier te beleven. Zo heeft Harrachov al sinds jaren een 'Happyworld' met een bobsleebaan. In 2007 is deze uitgebreid met een Klim- en waterland, wat ik een bijzonder spannende ervaring vond voor de kinderen. In Spindleruv Mlyn heeft Happyworld naast een bobsleebaan een Monkeypark. Een ritje met de bobslee is overigens niet goedkoop. Kinderen moeten 200 Czk neerleggen en volwassen (zelf soms ook nog kind, toch?) zelfs 250 Czk. Omgerekend is dat tussen de € 7 en € 9 per ritje. Meer info: bobovka.cz.

Bobsleebaan in Tsjechie