Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » nieuws

Huurauto zeer voordelig in Tsjechië

Auteur: admin

juli 31 st

0

Tsjechië is echt een land om in rond te toeren met de wagen. Plan je er een roadtrip dan zal je verbaasd zijn over de goede staat van de wegen. Ondanks dat je in Oost-Europa bent, doet het wegdek niet onder voor Nederland. Het geeft je de mogelijkheid om volop van het prachtige landschap te genieten. Ook economisch is het de meest voordelige manier om het land te verkennen. Wil je helemaal opgaan in de Tsjechische cultuur, huur dan een wagen van Škoda, een van oorsprong Tsjechisch merk.

Veel bezienswaardigheden

Tsjechië heeft zo veel te bieden dat het echt de moeite is om er een rondreis te maken. Je hebt het Boheemse paradijs, een natuurgebied van rotspilaren in de uitgestrekte bossen, je hebt diverse mooie kastelen zoals het bekende Hrubá Skála in de regio Liberec. Dat is eveneens een hotel dus je kunt er lekker romantisch overnachten. Langs de grens met Polen kun je je helemaal terugtrekken in de natuur in het Reuzengebergte. De bezienswaardigheden in Tsjechië zijn eindeloos en zeer populair, mede omdat hun historische bouwwerken en veelbezochte kuuroorden erg goed onderhouden zijn.

Waar je ook naartoe wilt, met de auto geraak je er het gemakkelijkst en het goedkoopst. De uitgestrekte bossen en gebergten nodigen niet uit om veel te investeren in vlotte verbindingen met het openbaar vervoer. Een auto huren kan ter plaatse. Dat maakt dat je niet gebonden bent aan de locatie en het tijdsschema, en zelf kiest wanneer je een auto huurt. Toch wordt aangeraden om een wagen te reserveren via een Nederlands bedrijf in auto-verhuur. Je kan niet verwachten dat elke Tsjech vlot Engels spreekt of alle administratie in het Engels verloopt. Zolang er niets misloopt, is dat niet zo belangrijk maar zodra bijvoorbeeld een opspattend steentje een barst veroorzaakt in de voorruit, is het toch handig om deze zaken in je eigen taal snel af te handelen zodat je snel weer verder kan met je vakantie.

Wegen in goede staat

Wie er in een huurauto wilt rondrijden, moet minstens 21 jaar zijn. Ben je als bestuurder jonger dan 25 jaar dan wordt een aanvullende vergoeding gevraagd. Hoewel je in het verleden vaak met wegpiraten te maken had, rijden de meeste rijders in Tsjechie momenteel netjes en houdt men zich goed aan de verkeersregels. De wegen zelf zijn in goede staat maar het kan gebeuren dat ze in kleine dorpjes op het platteland, waar niet veel mensen wonen, onverhard zijn. Dit is eerder een uitzondering.

Gebruikers van snelwegen betalen snelwegbelasting door vooraf een voertuigsticker te kopen. Je kan deze sticker kopen voor één dag, voor veertien dagen, tot een jaar. De sticker plak je rechts op de voorruit. Je kan er één aanschaffen aan de grens, bij een benzinestation of een postkantoor. Wie geen sticker heeft, riskeert een boete. Boetes zijn er ook voor rijden zonder verlichting (€60). In Tsjechië ben je verplicht om ook overdag met je koplampen aan te rijden. Bellen achter het stuur (€40), rijden zonder gordel (€80) en het gebruik van een antiradar (€200) worden eveneens beboet. Ook op parkeerovertredingen is men streng (€60). Als je niet oplet, hangt er een wielklem aan je wagen. De smalle straatjes van Praag (vaak éénrichtingsverkeer) staan erom bekend dat er vaak gecontroleerd wordt. Hou je altijd aan de verkeersregels.

Nultolerantie

De Tsjechische politie is niet mals voor bestuurders met een glaasje te veel op of onder invloed van verdovende middelen. Er geldt absolute nultolerantie voor alcohol en drugs. Het maximum toegelaten aantal promille is 0,0. Niets dus. Heb je niet meer dan 0,3 promille in het bloed, dan gelden boetes vanaf €150 en een eventueel rijverbod van 6 maanden tot 2 jaar. Heb je meer dan 0,3 promille of rijd je onder invloed van drugs, dan bedraagt de boete minstens €1500. Ter vergelijking, in Nederland geldt een tolerantie tot 0,5 promille of twee glazen bier.

De maximum snelheden in Tsjechië zijn min of meer vergelijkbaar met die in Nederland. In de bebouwde kom mag je niet meer dan 50 km/uur, buiten de bebouwde kom is het 90 km/uur, op autosnelwegen mag je 130 km/uur en op autosnelwegen in de bebouwde kom 80 km/uur. Hier wordt vrij streng op gecontroleerd. Regelmatig zie je flitspalen, zeker in de bebouwde kom.

Winterperiode

Het land is heel mooi in de winter maar denk er dan wel aan dat winterbanden verplicht zijn op sommige wegen. Deze worden aangeduid met een blauw bord met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok. Aan preventief strooien doen ze niet. Er wordt wel gestrooid als de sneeuw gevallen is. Daarnaast rijden er vaak grote sneeuwruimers rond om de sneeuw van de wegen te duwen.

Een auto is het beste en aangenaamste vervoersmiddel om Tsjechië in rond te trekken zolang je je, net als de Tsjechen, houdt aan de verkeersregels. De wegen zijn van goede kwaliteit maar het is een land in Oost-Europa met soms barre weersomstandigheden en een ruw landschap.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Met de auto naar Tsjechie

Auteur: admin

augustus 25 th

0

Tsjechië is een land dat zich bij uitstek leent voor een mooie autovakantie. De Tsjechische wegen zijn goed onderhouden en via de Duitse snelwegen ben je binnen een dag in het land. Bovendien zijn de verkeersregels vrijwel gelijk aan de regels in Nederland. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je met de auto naar Tsjechië gaat. In dit artikel sommen we ze voor je op.

verkeer-1

Bijzondere verkeersregels

In Tsjechië zijn er een aantal verkeersregels die in Nederland niet als vanzelfsprekend zijn. Eerder schreven we al dat autolichten overdag verplicht zijn in Tsjechië. Verder moet je in het geval van een file altijd zoveel mogelijk naar links of rechts rijden. Dit zorgt ervoor dat het er in het midden een ruimte ontstaat voor hulpdiensten. De hoeveelheid alcohol die in het verkeer is toegestaan is 0,0 promille en roken is tijdens het rijden verboden. De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en op snelwegen 130 km/u. Pas op, want er wordt regelmatig gecontroleerd op snelheidsovertredingen. In de winter (van 1 november tot en met 31 maart) zijn winterbanden verplicht en moeten sneeuwkettingen aanwezig zijn in de auto.

verkeer-2

Tol

Op snelwegen in Tsjechië is het voor auto’s tot 3500 kg verplicht een tolvignet te kopen. Snelwegen zijn te herkennen aan het blauwe verkeersbord met een autoweg symbool. Je kunt een vignet kopen dat geldig is voor tien dagen, een maand of een jaar. De vignetten zijn verkrijgbaar bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en een aantal benzinepompen. Ook kun je het vignet vooraf online bestellen.

3-soorten-vignetten-tsjechie

Pech of ongeval

We hopen natuurlijk niet dat je een ongeval in het buitenland krijgt, maar mocht er onverhoopt toch iets gebeuren kun je beter goed voorbereid zijn. Het is in Tsjechië verplicht een veiligheidsvest te dragen en het wordt aangeraden een gevarendriehoek mee te nemen. Bij een ongeval kun je het beste contact opnemen met de Wegenwacht Europa Service. Via de ANWB kun je verschillende pechhulp pakketten afsluiten die ervoor zorgen dat je bij een ongeluk snel op weg wordt geholpen. Mocht in Nederland blijken dat je auto toch te veel schade heeft opgelopen om hier nog veilig in te kunnen rijden, dan kun je je auto altijd nog verkopen aan een online taxateur die schadeauto’s koopt.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Ontdek Tsjechie op de fiets

Auteur: admin

augustus 12 th

0

Door de kleinschaligheid en diversiteit van het landschap is Tsjechië heel geschikt voor een fietsvakantie of fietstrektocht. Door de bossen, pittoreske steden, langs de burchten en kastelen, over bergen en door dalen of langs de rivieren, het Tsjechische landschap varieërt en biedt daardoor talloze mogelijkheden aan de fietsliefhebbers. Om het netwerk van fietsroutes zo uitgebreid mogelijk te maken werkt Tsjechië samen met het net van Europese fietstrajecten Eurovelo en Greenways.

Onder de fietsers zijn vooral de volgende routes populair:

1. Fietsen langs de Moldau

Český Krumlov, de Moldau; foto Dagmar Veselková
De Moldau is de langste rivier op Tsjechische grondgebied. Je kunt een mooie fietstocht maken vanaf haar bron in het Bohemer Woud naar de samenvloeiing met de rivier de Elbe, bij de stad Mělník. De fietsroute maakt onderdeel van de internationale EuroVelo 7 (Sun route). De route is 465 km lang en gaat door de volgende steden: Kvilda-Český Krumlov-České Budějovice-Týn nad Vltavou-Orlík-Štěchovice-Praag-Kralupy nad Vltavou–Mělník.
Web: vltavska-cyklostezka.cz

2. Langs de Elbe naar Duitsland

Porta Bohemica, de Elbe; foto Ladislav Renner
Je kunt ook de rivier de Elbe volgen vanaf de bron in het Reuzengebergte naar de grens met Duitsland of verder naar de Noordzee bij de Duitse Cuxhaven. De Elbe route loopt door de historische steden Mělník en Litoměřice, langs romantische kastelen in Velké Březno, Roudnice nad Labem en de historische vesting Terezín. De route is Tsjechië is 370 km lang en de hele route tot aan Duitse Cuxhaven is 1230 km. In Tsjechië gaat de Elbe route door: Špindlerův Mlýn–Vrchlabí-Dvůr Králové-Jaroměř-Hradec Králové-Pardubice-Kolín-Nymburk-Mělník-Litměřice-Děčín-Dolní Žleb (aan de Duitse grens).
Web: labska-stezka.cz, elberadweg.de

Een populaire versie is ook de route vanaf Praag naar Dresden.

3. Wijnroutes in South Morava

Het klinkt misschien raar, maar de combinatie van wijn en fietsen is heel populair in Tsjechië. Er bestaat een netwerk van verschillende fietsroutes door het prachtige landschap in Moravië, die langs wijnkelders en wijngaarden leiden. De routes zijn van verschillende niveaus, er zit dus voor iedereen wel wat bij.
Web: stezky.cz

4. Praag-Wenen

Vranov nad Dyji; foto Ladislav Renner
Deze fietsroute, die twee historische Europese hoofdsteden verbindt, leidt u door het pittoreske Tábor en Jindřichův Hradec, langs het kasteel Vranov nad Dyjí en prachtige natuurgebieden als Podyjí en Pálava. De route is 320 km lang in Tsjechië met een totale lengte van 460 km. In Tsjechië slingert de route door de volgende steden: Praag-Průhonice-Velké Popovice-Týnec nad Sázavou-Kosova Hora-Červený Újezd–Tábor-Jindřichův Hradec–Vranov nad Dyjí–Valtice
Web: prahaviden.cz

5. IJzeren Gordijn Route

Wijnroutes in Moravië; foto David Marvan
De IJzeren Gordijn Route is de langste Euro Velo Route (13) in Europa. De route volgt de grens van het vroeger gesplitste Europa. In Tsjechië gaat de route langs de grens met Bavaria en door het natuurgebied Bohemer Woud. De totale lengte is 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechische grondgebied. De route gaat door: Aš–Cheb–Rozvadov-Železná Ruda-Vyšší Brod.
Web: ironcurtaintrail.eu

Handige pagina’s:

eurovelo.cz
greenways.cz
czechmobil.cz
cyklistevitani.cz

Indien je met begeleiding op pad wilt gaan, dan kun je het beste contact opnemen met de reisbureaus Enthusia of Czechmtbholidays. Deze zijn gespecialiseerd op het gebied van fietstochten.

*Een fietskaart van Tsjechië vraag je aan bij; amsterdam@czechtourism.com

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Hardlopend door Tsjechie

Auteur: admin

juni 30 th

1

Hardlopen is trending en niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Ook in Tsjechië wordt de sport steeds meer beoefend. Dat is niet gek, want het land heeft voor joggers en andere outdoorsporters veel te bieden. Doe bijvoorbeeld eens een oriënteringsloop door één van de vier nationale parken.

Nationaal Park

Tsjechië heeft vier nationale parken die voor hardlopende natuurliefhebbers het perfecte gebied zijn om sportief op vakantie te gaan. Dit zijn het nationaal park Krkonose (Reuzengebergte), gelegen aan de grens met Polen, het Sumava (Boheemse Woud) in het zuiden van het land, Boheems Zwitserland (České Švýcarsko), aan de grens met Duitsland en Podyji in het zuiden van Moravië, aan de grens met Oostenrijk.

hardlopen-tsjechie-1

Naast deze vier grote gebieden zijn er nog meer dan twintig landschappelijk beschermde zones die de moeite meer dan waard zijn, zoals bijvoorbeeld het beroemde Boheems Paradijs (Český ráj).

Hardlooptour in Praag

hardlopen-tsjechie-2

In de hoofdstad kun je een heuse hardlooptour doen. Bij Guidilo boek je voor 1050CZK een 1,5 uur durende hardlooptour onder begeleiding van Radim, een lokale expert. Je rent hierbij langs diverse hoogtepunten in het centrum van de stad. Een culturele tour met een sportief tintje!

Oriënteringsloop

Een spannende variatie op het pure hardlopen (dat je immers ook in een mooi stadspark in Praag zou kunnen doen) is een oriënteringsloop door de vrije natuur. Bij een oriënteringsloop is het de bedoeling om met behulp van een navigatiesysteem via bepaalde routepunten van de start naar de finish te lopen. Deze loop is zowel fysiek als mentaal uitdagend, want wat telt is de kortste looptijd. Wie hard loopt, maar een langere route uitstippelt, komt niet als winnaar uit de bus. Ook voor hobby-lopers is het natuurlijk een bijzondere uitdaging zelf de weg te vinden door bossen, langs rivieren en over bergen.

Smartphone

logo_paysafecard
Voor de oriënteringslopen is je smartphone je beste vriend: met GPS en de juiste route-informatie kun je je koers bepalen. Daarnaast kun je verschillende apps gebruiken om je trainingsprogramma te analyseren en je gelopen routes op te slaan. Voor de veilige en anonieme aanschaf van sportieve apps online zou je gebruik kunnen maken van de paysafecard. Heb je je uitrusting compleet (loopschoenen, regen- en windafstotende kleding, GPS, smartphone en proviand voor onderweg), dan staat niets je meer in de weg en kan jouw ontdekkingstocht door de ongerepte Tsjechische natuur beginnnen.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Nieuwe trein tussen Beieren en West Bohemen

Auteur: admin

juni 30 th

0

Voor liefhebbers van reizen met de trein was het al een gouden tip: een treinreis naar Tsjechië. Voor wie vroeg boekt zijn de treinkaartjes voordelig, en de trein is dé manier om het land van dichtbij te leren kennen. Nu komt er nog een spoorlijn van Duitsland naar Tsjechië bij. Vanaf december rijden er weer treinen op de oude route tussen het plaatsje Selb in Noordfranken en het Tsjechische Aš.

De trein rijdt naar Cheb in West Bohemen – een bekend wandelgebied. Een uitstapje naar dit gebied is dus de perfecte gelegenheid om met je outdooruitrusting op pad te gaan, en een bijkomend voordeel van de trein is dat je nooit teveel meeneemt. Je kunt dus voor je reis dus best langs bij een winkel voor goede outdoor broeken, bijvoorbeeld Peter Hahn.

trein-door-tsjechie-2

De werkzaamheden aan het spoor in het grensgebied zijn in april begonnen. De officiële opening van het spoor tussen Selb en Aš will Ulrich Pötzsch, de burgemeester van Selb, op 3 oktober vieren, de dag van de Duitse eenheid. Symbolischer kan het bijna niet: de hereniging van Duitsland staat op die manier ook voor de Europese eenheid – voor het verdwijnen van het ijzeren gordijn.

Voor de lokale bewoners die langs de spoorweg wonen komt een einde aan een periode van lol op het spoor. Zij reden namelijk regelmatig met kleine gemotoriseerde wagentjes over het spoor:

Onderbroken door IJzeren Gordijn

De spoorlijn tussen Selb en Aš werd op 1 november 1865 geopend. De Beierse stad Hof kon zo een goede verbinding met de kolenmijnen aan de Tsjechische kant van de grens onderhouden. Met de komst van het IJzeren Gordijn werd de grens tussen Tsjechië en het West-Duitse Beieren voor passagiers gesloten. Het goederenverkeer bleef nog tot 1996 mogelijk, omdat de Beierse porceleinindustrie op grondstoffen uit Bohemen was aangewezen.

trein-door-tsjechie-1

Wie met de trein vanuit Selb naar Tsjechië reist zet dus een oude traditie voort, die door de Koude Oorlog werd onderbroken. Ook de stations langs de lijn herinneren eraan dat de tijd heeft stilgestaan. Naast het dichtgetimmerde stationsgebouw in Oberkotzau of het vervallen pand op het perron van Selb-Stadt waan je je zó weer in de tijd van het IJzeren gordijn. De één vindt dat de gebouwen nodig aan vervanging toe zijn, de ander noemt het authentiek. Wij stellen voor dat je zelf gaat kijken.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Tsjechische volkscultuur: 5 traditionele festivals

Auteur: admin

juni 22 nd

0

Tsjechië is een land met een veelbewogen geschiedenis en een rijke traditie. Sinds de val van de muur en de toetreding tot de EU ontwikkelt Tsjechië zich op vele gebieden in een razend tempo. De Westerse invloeden zijn overal zichtbaar, toch bloeit de Tsjechische cultuur. De mensen uiten zich met muziek en dans, dragen folkloristische kleding of beoefenen een ambacht en bewaren zo het verleden voor de toekomst. Overal in het land zijn deze tradities te zien vandaar dat wij vijf festivals hebben uitgezocht die de diversiteit van Tsjechië op prachtige wijze illustreren.

1) Internationaal folklore festival Strážnice (Mezinárodní folklorní festival Strážnice) – 25 tot en met 28 juni 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-1

De optredens in het openluchtmuseum in Strážnice zijn een lust voor oog en oor. De zangers en dansers, gehuld in fantastische outfits, treden bovendien op in theaters en parken. Voor kinderen is er een speciaal programma met concerten en workshops, maar ook volwassenen kunnen zich uitleven met mode of muziek. Zo kun je meezingen en leren dansen met folkloristische groepen uit de hele wereld. Om goed voor de dag te komen in zulk bont gezelschap kun je online een kleurrijke outfit vinden zodat je niet uit de toon valt.

2) Folklore dagen Praag (Pražské folklorní dny) – 23 tot en met 26 juli 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-2

Praag is als hoofdstad natuurlijk hét centrum van het moderne en internationale Tsjechië en een schitterende stad die elke bezoeker wat te bieden heeft. Ook hier leeft de traditie. Folkloristische amateurgezelschappen, variërend van volksdansgroepen of vlaggendragers tot historische gezelschappen presenteren zich aan het publiek. Het hoogtepunt is de grote optocht met alle deelnemers.

3) Land festival Holašovice (Selské slavnosti Holašovice) – 24 tot en met 26 juli 2015

Holašovice is misschien wel het mooiste dorp van Tsjechië. De barokke boerderijen, gebouwd rond een groot dorpsplein, zijn zo mooi dat de Unesco Holašovice tot cultureel erfgoed heeft benoemd. Tijdens de driedaagse festiviteiten staan handwerk en ambachten uit binnen- en buitenland centraal. Vanuit Holašovice is het ook slechts een kort ritje naar het prachtige historische stadje Český Krumlov, een absolute aanrader!

4) Chodsko festival & Sint Laurentius jaarmarkt (Chodské slavnosti – Vavřinecká pout) – 14 tot en met 16 augustus 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-3

Het Chodsko festival vindt plaats in Domažlice, het centrum van de West-Boheemse regio Chodsko. Het festival staat in het teken van muziek en dans. Vooral de plaatselijke doedelzakmuziek is uniek. Tegelijkertijd wordt in het historische centrum de jaarmarkt van Sint Laurentius gehouden. Op de jaarmarkt draait alles om de traditionele ambachten, vergeet daarom niet de heerlijke Chodsko taart te proberen!

5) Moravisch-Slowaaks jaar 2015 (Slovácký rok) – 13 tot en met 16 augustus 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-4

Dit unieke evenement wordt slechts eens in de vier jaar gehouden en deze zomer is het weer zo ver. De poorten van de stad Kyjov, in het hart van Moravië, gaan wijd open voor het oudste regionale folkloristische festival van het land. Al sinds de eerste editie in 1921 wordt een groot publiek getrakteerd op muziek, dans en prachtige kostuums. Van piepjong tot stokoud, in Kyjov is iedereen een deel van de levende traditie.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Aangename verandering van de Tsjechische steden

Auteur: admin

april 16 th

0

De drie grootste Tsjechische steden zijn beïnvloed door creativiteit en inwonersparticipatie. Voor de mensen in Tsjechië wordt het steeds belangrijker in welke omgeving ze leven en hierdoor is in de afgelopen jaren een nieuwe trend ontstaan. Men steekt meer tijd en energie in verschillende projecten die hun stad of stadsdeel kleurrijker en gezelliger maken. Het resultaat van een aantal van deze initiatieven die in de steden tot stand zijn gebracht leest u hieronder.

Praag

Het prachtige centrum van de Tsjechische hoofdstad is zeker een bezoek waard, maar voor degenen die ook de dynamiek en levendige sfeer van de stad willen beleven en de plekken en projecten wil leren kennen die de hoofdstad nog meer interessant en bijzonder maken, hebben we een paar andere tips.

Krymská

De straat Krymská en haar omgeving was nog niet zo lang geleden een sombere wijk waar de huur laag was omdat er niemand wilde wonen. Het waren de lage prijzen die mensen liet komen, die minder te besteden hadden, maar vol energie en ideeën zaten zoals studenten en kunstenaars. De nieuwe huurders van de grijze huizen wilden van hun wijk een gezellige, culturele plaats maken. Door hun enorme inzet is Krymská en haar omgeving veranderd in een ruimte met gezellige, knusse koffiehuizen en eettenten, straatkunst en rommelmarkten waar de Praagse intellectuelen en kunstenaars bijeenkomen om te discussiëren en te creëren. De twee eerste plekken waarmee deze metamorfose is begonnen zijn Cafe v lese en Cafe Sladkovsky.

Letná

Letna is een traditionele wijk voor intellectuelen en cultuurliefhebbers. Er staan talloze koffiehuizen en cafés waar soms een concert, soms een tentoonstelling en soms een lezing wordt georganiseerd. Een paar voorbeelden zijn: Kavárna Liberál, Cafe Lajka, Kavárna pod Lipami, Cafe Jedna en de bioscoop Bio Oko. Wat deze wijk nog aantrekkelijk maakt is het park Stromovka en de Letná heuvel met een enorme pendule daarop.

Náplavka

De lokale bevolking heeft besloten om de rivierkades in het centrum autovrij te maken. De ruimte waar vroeger auto’s stonden wordt nu gebruikt voor dansen, openlucht theater, festivals, lokale foodmarkten en andere sociale evenementen. Náplavka, het Tsjechische woord voor rivierkade waarmee deze nieuwe sociale ruimte wordt benoemd, is dus een geliefde plek geworden waar de locals graag komen voor een biertje, concert, markt of gewoon een leuke wandeling te maken langs de rivier de Moldau.

naplavka-lukas-zentel-czech-tourism-tsjechie

Kleine winkeltjes

Het is ook leuk om het aantal kleine winkeltjes met een bijzonder of soms grappig design te zien groeien. Een paar voorbeelden: Parazit, Kuraz, Bohemian Retro, Papelote, Futurista.

Andere leuke plekken

Natuurlijk zijn er ook plekken in Praag die altijd bijzonder en leuk blijven zoals: DOX, Meet Factory, CrossClub, Kampa Museum, Jatka78, Dansende Huis, Žižkov Tv-zender, Nationale Technische Bibliotheek

nationale-technische-bibliotheek-praag-tsjechie

zizkov-tv-zender-tsjechie

Interessante Tours

Onze tips: Pragulic, Prague Alternative Tours of Eating Prague Tours

Evenementen

Wat van Praag ook een leuke levendige plaats maakt zijn de talloze kleine en grote evenementen zoals Dyzajnmarket, United Islands, Letní Letná, ProArt, PQ, Signal Festival…

Interessante links

goout.cz, prague.eu , expats.cz, avantgarde-prague.com

Brno

De bruisende stad Brno is de laatste jaren als een magneet voor iedereen die een leuk idee heeft voor een café, bar of restaurant en is niet bang is om zijn idee te realiseren. Zo treft u hier bijvoorbeeld Bar který neexistuje (‘Bar die niet ontstaat’) Dit is een bar met heerlijke cocktails, geïnspireerd door de cafés over de hele wereld, vanaf New York tot aan Bangkok. Een andere unieke prachtige bar is Super Panda Circus. Deze plek wordt beschouwd als de raarste bar in Tsjechië en maakt van uw avond een waar spektakel. In Brno wordt de nadruk gelegd op goede koffie. Om te genieten van koffie met een heerlijk gebak gaat u naar het retro cafe Tři Ocásky, het intellectuele café Falk, de jazz bar Stará Pekárna, het functionalistische koffiehuis Era, het kunstcafe Morgal, het urban Skog Urban Hub cafe, de vintageshop-cafe Nase Veci of het fotografie cafe Flexaret. Een culinaire belevenis kunt u ondervinden in de restaurants Avia, bistro Franz of soul Bistro. En voor een heerlijke burger kunt u zeker naar East Village.

bar-ktery-neexistuje-tsjechie

Interessante links

brnonow.com – hier kunt u een gids over interessante, alternatieve plekken downloaden. De auteur van de gids vertelt u ook graag wat te doen in Brno in ruil voor koffie en gebakje.
musicfriendlycity.cz – voor muziekliefhebbers, bam.brno.cz – voor architectuurliefhebbers, gotobrno.cz

Ostrava

De stad Ostrava levert het bewijs om van een onaantrekkelijk industrieel terrein, in het midden van de stad, een levendig cultureel centrum kan maken. Dolní Vítkovice is na een transformatie van de oude gashouder omgetoverd tot de multiculturele ruimte GONG voor tentoonstellingen, concerten en diverse andere evenementen. Nog een uniek voorbeeld is de voormalige kolenmijn Hlubina is. Deze mijn is veranderd in een nieuw prachtig Kunstcentrum. Tussen de fabriekshallen van vroeger worden nu verschillende festivals georganiseerd.

Het beroemdste festival is het internationele muziekfestival Colours of Ostrava waarop dit jaar onder anderen Björk, Mika en de Nederlandse Bazookas gaan optreden. Tijdens het festival worden verschillende workshops gehouden, voorstellingen gegeven en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

colours-of-ostrava-tsjechie

Samen met deze veranderingen zijn andere interessante plekken in Ostrava ontstaan zoals; het Cooltour- multi-genre centrum van contemporele kunst en de multi-genre club Barrak. Ook restaurant en muziekclub Garage en Industrial Gallery zijn zeer zeker de moeite waard.

Daarnaast is hier de culturele stichting Plato die verschillende tentoonstellingen en voorstellingen organiseert.

Interessante links

ostrava.cz

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Green Valley Park

Auteur: admin

maart 17 th

0

In de regio Kladské Pomezi, net onder de Poolse grens en iets ten oosten van het Reuzengebergte, ligt het Green Valley Park midden tussen prachtige natuurreservaten. Enkele van deze natuurreservaten en steden nabij het Green Valley Park zullen hieronder beschreven worden.

Adršpasšsko-teplické

De rotsen van Adršpasšsko-teplické is een natuurgebied van zandstenen welke door de eeuwen heen zijn onstaan dooe erosie en verwering. Deze grillige rotstorens hebben mooie namen zoals de Geliefden en hun kus, Suikerbrood en IJsbeer. U kunt er rotsen beklimmen in volledige uitrusting, tal van wandelroutes volgen of een rondvaart maken op het Adršpach meer, een meer dat diep tussen de rotsen ligt.

Broumovské stěny

broumov
Natuurreservaat Broumovské stěny biedt vele betoverende plekjes, welke via wandelpaden te bezoeken zijn. Hvězda (Ster) is het drukstbezochte uitkijkpunt in dit gebied, met een barokke kapel en restaurant. U vindt hier ook fiets- en mountainbikeroutes.

 

Het Reuzengebergte (Krkonoše)

pecpod
Het Reuzengebergte (Krkonoše) is bekend om zijn vele skioorden en vakantieplaatsen. Een aanrader is het dorpje Pec pod Snezkou, in het dal van de Upa. Een goed uitgangspunt is om de hoogste top Sněžka (1602 meter) van het Reuzengebergte te bereiken. In Pec pod Snezkou is tevens een museum, waar de bezoeker alles te weten kan komen over de geschiedenis, flora en fauna van het Reuzengebergte. Spindleruv Mlyn is vooral bekend als bron van de Elbe. De wandeling naar deze bron is ongeveer 5 km en geweldig mooi.

Stárkov

In de 13e eeuw is het vriendelijke stadje Stárkov ontstaan. U kunt hier gaan kijken naar het marktplein met zijn eeuwenoude put, het raadhuis uit 1854 en het slot met kasteeltuinen. Verder vindt u een oud kerkje aan een bijzondere kruisweg, welke ook het bezoeken waard is.

Náchod

nachod
Náchod is met zijn 22.000 inwoners een levendige stad. Bovenop de heuvel staat een kasteel met een beeldengalerij, museum en goedverzorgde kasteeltuinen. Midden op het plein van Náchod staat de Laurenskerk, van gotische origine maar in de 16e eeuw in renaissancestijl verbouwd. Voor de kerk staat een opvallende Drie-eenheidszuil uit 1695. Andere bezienswaardigheden zijn de stadsschouwburg, Hotel Beránek (1914, jugendstil) en het voormalig stadhuis uit 1637. Ook kan men in Náchod een Tsjechische bierbrouwerij bezoeken.

Broumov

Op de rand met Polen, wat verstopt achter de heuvels, ligt het prachtige stadje Broumov. Het is vooral bekend om zijn imposante klooster dat in de periode 1420-1450 is gebouwd. In Broumov is tevens de oudste houten kerk van Tsjechië te vinden. Deze Mariakerk dateert uit de 12e eeuw en is nog steeds in gebruik.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Natuurlijk met de auto

Auteur: admin

november 23 rd

0

Van alle Nederlandse toeristen in Tsjechië gaat een groot deel met de eigen auto. Aangezien er uitstekende snelwegen zijn bereik je via Duitsland gemakkelijk de Tsjechische grens. De precieze reistijd hangt echter af van je vertrekplaats in Nederland, de uiteindelijke bestemming, de verkeersdrukte en ook de weersomstandigheden spelen een rol. Met name tijdens de wintermaanden speelt het weer een negatieve rol in de reistijd.

Foto - (c) Autoscout24 (18)

Om in Tsjechië te komen, rijd je altijd door Duitsland. Wanneer je in de wintermaanden naar Tsjechië rijdt, dien je er rekening mee te houden dat er winterbanden onder de auto moeten liggen. Gedurende het winterseizoen hoor je namelijk winterbanden te hebben wanneer je door Duitsland rijdt. Het is sowieso aan te bevelen om gedurenden de wintermaanden winterbanden onder de auto te hebben. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius is, of bij sneeuw en ijs zorgen deze voor meer grip en een kortere remweg. Als Nederlandse automobilist is het ook belangrijk te onthouden dat er op een groot deel van de Duitse snelwegen geen snelheidslimiet heerst. Daarom moet je goed opletten tijdens een inhaalmanoeuvre en zeker niet onnodig links blijven rijden. Wanneer je nog niet in het bezit bent van een auto, kun je altijd terecht op sites als autoscout24.nl.

Tol

Wanneer je Duitsland doorkruist hebt, ben je verplicht tol te betalen om op Tsjechische snelwegen te rijden. Voor auto’s tot 3500 kg heb je een tolvignet nodig. In Tsjechië heb je de mogelijkheid tussen tolvignetten van 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Deze zijn te verkrijgen bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en benzinepompen. De vignetten van 10 dagen en een maand gaan in op de dag waarop je deze aanschaft.

Foto - (c) Autoscout24 (19)

Het is vooraf ook handig om te weten wat de maximum snelheden zijn in Tsjechië. Binnen de bebouwde kom hoor je 50 km/u aan te houden. Buiten de bebouwde kom is dit 90 km/u en op snelwegen 130 km/u. De Tsjechische autoriteiten hanteren een zero tolerance beleid wat betreft alcohol gebruik in het verkeer. Hiervoor kan je een enorme boete of zelfs een gevangenisstraf voor krijgen. Ook dien je als automobilist zowel overdag als ’s avonds verplicht je je autolichten aan te hebben.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Vakantie in Tsjechië

Auteur: admin

november 2 nd

0

Tsjechië komt bij veel mensen niet als eerste op wanneer ze aan een vakantie denken, terwijl Tsjechië toch veel meer te bieden heeft dan gedacht wordt. De ongerepte natuur en mooie historische steden maakt Tsjechië een perfect vakantieland voor jong en oud.

Fietsen - Foto (c) Bikester (91)

Steden

Tsjechië heeft hele mooie steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Praag bijvoorbeeld is een van de mooiste steden in Europa. De stad heeft een historisch centrum met veel culturele bezienswaardigheden.

Český Krumlov ligt in de buurt van het prachtige Lipnomeer. De stad is niet zo heel erg groot maar wel erg leuk om te bezoeken. Český Krumlov heeft een rijke geschiedenis en daardoor veel historische gebouwen.

Brno is de een na grootste stad van Tsjechië. Het centrum lijkt op een middelgrote Europese stad: veel winkels, weinig parkeerplaatsen en erg druk. Het was vroeger de hoofdstad van Moravië. Brno is omgeven door heuvels en bossen en ligt aan de voet van de Spielberg.

Fietsen - Foto (c) Bikester (57)

Lipnomeer

Het Lipnomeer ligt ongeveer 30 kilometer van het stadje Český Krumlov en is het grootste meer van Tsjechië. Het meer is in de jaren 50 ontstaan doordat er een dam gebouwd werd voor een waterkrachtcentrale. Nu is het een groot watersportcentrum geworden waar er veel verschillende watersporten beoefend kunnen worden. Eromheen zitten er veel spa’s, hotels en campings. Het gebied rond het Lipnomeer is ideaal voor een vakantie in Tsjechië.

Fietsen en wandelen

Tsjechië beschikt over goed onderhouden fietspaden die goed aangeduid staan. De ongerepte natuur maakt Tsjechië een paradijs voor fietsers en wandelaars. In Tsjechië heb je veel keus aan natuurgebieden en parken. Er liggen bijvoorbeeld honderden kilometers aan fietsroutes in het Reuzengebergte. Rond het Lipnomeer loopt een mooi fietspad maar ook in de omgeving ervan liggen veel wandel- en fietspaden. Daarnaast kun je in het grootste beschermde natuurgebied van Tsjechië, het Boheemse woud, ook goed fietsen en wandelen. Fietsers en wandelaars komen in Tsjechië zeker aan hun trekken. Koop nu alvast bij Bikester je fiets voor op reis.

Fietsen - Foto (c) Bikester (56)

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.