Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » natuurpark cesky raj

Natuurpark Ceský Ráj

Tsjechisch paradijs

Cesky Raj is een prachtig natuurgebied dat zo'n 90 km ten noord-oosten van Praag ligt en ca.700 km2 bestrijkt. In dit natuurgebied, bekend onder de naam 'Tsjechisch paradijs', wisselen grillige rotsformaties en romantische bossen elkaar af. Nergens in Tsjechie is het landschap zó uitgesproken uniek en onwerkelijk. Wandelen door wonderlijk Cesky Raj is van de ene verbazing in de andere vallen. De bizar gevormde rotsen steken ver boven het landschap uit. De wandelingen gaan er bovenlangs, onderdoor en soms zelfs dwars doorheen. Het gebied bevindt zich tussen Turnov, Jicin en Mlada Boleslav.

Natuurpark Cesky Raj 1

Geologisch natuurwonder

Dat dit gebied Cesky Raj ofwel 'Boheems Paradijs' heet, is natuurlijk niet voor niets. Behalve dat het een geweldig vakantiegebied is, met talloze attracties* en activiteiten* voor jong en oud, is het ook nog eens een geologisch natuurwonder. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken (Unesco). Voor een ieder die speciaal hierin is geïnteresseerd zal deze streek een enorme aantrekkingskracht hebben. Het bezit een schat aan geologische, paleontologische, mineralogisch en archeologische vindplaatsen, ontstaan in de 500 miljoen jaren dat dit gebied onderhevig is geweest aan natuurkrachten als wind, zon, vorst (ijstijd), water (overstromingen), alsmede vulkanische activiteiten. Deze componenten hebben het gebied gevormd tot het huidige wonderschone landschap met rotsen, vulkanen, rivieren, romantische dalen en bossen. Het heeft tevens tot gevolg gehad dat de bodem rijk is aan mineralen als ijzer, koper enz, waardoor een goede voedingsbodem ontstond voor de vele soorten edelstenen die hier (Kozakov) gedolven worden, waaronder agaten, jaspissen en bergkristal. Meer informatie: Geoparkbohemianparadise.cz

Natuurpark Cesky Raj 2

Attracties

 • » Rotssteden: Prachov en Hruboskalsko, Burcht Trosky, de hoogste berg Kozakov.
 •  
 • » Wandelroutes: Hruboskalsko (7 km); Plakanek (10,5 km); Sedmihorky (3 km) en het Riegerpad tussen Semily en Zelezny Brod (sevceskyraj.cz)
 •  
 • » Burchten en kastelen: kasteel Hruby Rohozec (hruby-rohozec.cz); kasteel Sychrov met in de onderaardse ruimten een aquarium met zoetwatervissen (zamek-sychrov.cz)
 •  
 • » Roversnest Rumcajs in Jicin en het Rumcajs-roverspad tussen Mladejov en Jicin (valdickabrana.cz)
 •  
 • » Voor de kinderen: Stastna zeme (het gelukkige land) in Radvanovice; een met natuurlijke materialen aangelegd speelpark met houten speeltoestellen, klimwanden klimmuur enz. (stastnazeme.cz) en (certoryje.cz) en het labyrint der dolomieten bij Bozkov met het grootste grotmeer in Tsjechie en het doolhof bij de Besedice-rotsen.
 •  
 • » Voorstellingen:Overigens worden in de zomer ook vele muziek-en theatervoorstellingen gehouden bij kastelen en burchten, en jaarmarkten en cultuur-en sportevenementen georganiseerd. In de zomer rijden speciale 'toeristische seizoenbussen' met stopplaatsen bij de mooiste plaatsen van de regio.

Natuurpark Cesky Raj 3

Activiteiten in de regio

Rotsklimmen, paragliding, paardrijden, kanovaren of rafting, en uiteraard niet te vergeten de vele uitgezette wandel- en mountainbikeroutes. Meer info: Bohemian-paradise.info.

Rotssteden Prachov en Hruboskalsko

In de periode tussen 70 en 100 miljoen geleden ontstond - door overstromingen van de subtropische zee en op de zeebodem afgezette sedimenten - een krijtplatvorm die in het tertiair door tektonische bewegingen werden aangetast. Door klimatologische omstandigheden werd erosie op gang gebracht waaraan de rotssteden hun huige vorm te danken hebben. In 1995 is het gebied tot Natuurreservaat Boheems paradijs verklaard.

Natuurpark Cesky Raj 4

Rotsstad Hruboskalsko/ Hruboskalské skalni mesto (bij Turnov)

Enorme torens van wel 55 m hoogte en steile canyons die aan de rand overgaan in diepe romantische dalen typeren deze rotsstad. De meest bezochte plekken hebben zich legendarische namen verworven: 'de Mariaanse uitzichtplaats' (Marianska vyhlidka), 'bij het leeuwtje' (U Ivicka), 'Duivelshand' (Certova ruka), 'Kapelmeester' (Kapelnik), 'Vuurtoren" (Majak), 'Sahara', 'Drakenrotsen' (Draci skaly) en 'Muizengat' (Mysi dira). Uit de Vezicky-vijver lijkt een groep rotsen te groeien. Het kasteel Hruba Skala en de ruïne van burcht Valdstejn bevinden zich in dit gebied vlak bij Turnov. Als verdere attracties zijn nog te noemen het rotsencomplex van Borecké skaly en de rotsenstad Apolena met een unieke rotspoort en veel overhangende rotsen.

Rotsstad Prachov/ Prachovsky skaly (bij Jicin)

In het oosten van het Boheems Paradijs bevinden zich de Prachovske skaly, een onvergelijkbaar mooie zandsteenstad, met overblijfselen van een prehistorische nederzetting, afgronden, kloven en rotsspleten waardoor je je een weg moet banen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet van 1, 2 tot 3 uur lopen met fantastische uitzichtpunten. Ook hier zijn aan de rotsen weer legendarische namen gegeven: 'de Amerikaanse grot' (Americka sluj), 'Keizerlijke corridor' (Cisarska chodba), 'de Naald" Prachovska jehla' en 'de pet van Prachov' (Prachovska capka). Als verdere attracties zijn nog te noemen de vallei Plakanek (udoli Plakanek), het dal van een diep canyon en de gotieke burcht Kost bij het stadje Sobotka.

Natuurpark Cesky Raj 5

Natuurpark Cesky Raj 6

Mala Skala/Maloskalsko

Dit smalle rotsenmassief aan de rechteroever van de rivier de Jizera diende in de middeleeuwen als fundament voor de verdedigingsburchten Vranov en Frydstejn. Het magnifieke uitzichtpunt boven de rivier is zeker de moeite van een bezoekje waard. Bij Mala Skala is ook de Suché Skaly, ook wel de Tsjechische Dolomieten genoemd, te vinden die veel bergbeklimmers aantrekt. Verder zijn hier nog te bekijken de rotsen bij Besedice met de rotsenlabyrinten Kalich (Kelk) en Chleviste en de rotsen op de heuvel van Sokol met vele grotten, doorgangen en ingestorte rotsblokken die na 1620, in de tijd van de religieuze onderdrukking, een schuilplaats boden voor de Boheemse broeders. Er is een gemarkeerde wandelroute naar hun bedeplaats. Mensen die geïnteresseerd zijn in eeuwenoude overblijfselen en fossielen moeten bij het dorp Rakousy zijn en een bezoek aan de middeleeuwse burcht Zbirohy is ook beslist de moeite waard.

Kozakov

De berg Kozakov kun je niet missen, het is de grootste van dit gebied, tussen het Boheems Paradijs en het voorgebergte van het Reuzengebergte (Krkonose). Op de top staat een uitkijktoren met prachtig uitzicht over het Boheems Paradijs tot aan het Reuzengebergte en het Isergebergte (Jizerski hory). Aan de voet van Kozakov ligt een canyon met de rotsholen Babi pec en Kudrnacova waar de eerste mensen uit de oertijd al onderdak zochten.

Klokocské skaly/Klokoci

Het gebied van de rotsen van Klokoci (Klokocské skaly), die aansluit op de rotsen van Bethlehem (Betlemske skaly) kun je via twee manieren bereiken, langs de burcht Rotstejn of door de unieke doorgangen van Klokoci. In deze machtige rotsmassieven kun je aflezen hoe het gesteente in het krijt op de zeebodem zich afzette. De (pseudo)geologen onder ons zullen zich verwonderen over de typerende geomorfologische formaties die hier op zo'n kleine 3 km2 zijn geconcentreerd.

Drabské svetnicky/ Dienderkamertjes

In het zuidoosten van het Boheems Paradijs ligt een van de grootste bezienswaardigheden, de 'Dienderkamertjes' (Drabské svetnicky) die samen met de rotsformatie Prihrazy (Prihrazské skaly) deel uitmaken van de tektonische schol Zehrov waaruit de basalttop van de berg Muzsky oprijst. Hier komen bergbeklimmers zich ook graag uitleven. Aan het 'Sabelbos' (Savlovy les) kun je zien hoe de bebossing door een aardverschuiving is gedeformeerd.

Overnachten

Hotel: op een steenworp afstand ligt het prachtige parkhotel Skalni mesto (rotsstad). Het hotel heeft een internationale keuken en 28 tweepersoonskamers die van alle gemakken zijn voorzien. Prijzen voor twee personen per dag (inclusief ontbijt): van 1-5 tot 1-10 : 1200 Kc, van 15-3 tot 1-5 en van 1-10 tot 1-12 :1000 Kc en van 1-12 tot 20-12 900 Kc.(1000 Kc= € 34,-). Meer info: Skalnimesto.cz.

Voor de kampeerders: aan het rand van de Prachov rotsen bevind zich de familiecamping Jinolice, met twee grote zandstranden, een restaurant, een campingwinkel enz. Meer info: Jinolice.cz

Handige linkjes

Natuurpark Cesky Raj 7