Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » kuuroorden » kuuroord marianske lazne

Kuuroord Marianske Lazne

Marianske Lazne (Marienbad) ligt in een bijzonder mooie omgeving, aan de rand van het natuurgebied Slavkovsky les. Begin 19e eeuw (1808) ontstond hier een kuurcomplex, dat gevormd wordt door colonnades, parken, kuurgebouwen, prachtige hotels en paviljoens boven de afzonderlijke bronnen.

Kuuroord Marianske Lazne Park Marienbad

Kuuroord Marianske Lazne ingang colonnade

Kuuroord Marianske Lazne Colonnade

Er zijn in en rond het dorp vele ontspanningsmogelijkheden en sportvoorzieningen. Ook de moeite van een bezoekje waard is het nabijgelegen - in half Gotisch-half Romaanse stijl gebouwde - Tepla klooster dat dateert uit de 12e eeuw, waarvan de toenmalige abt als de stichter wordt gezien van het huidige Marienbad.

Kuuroord Marianske Lazne park Marienbad

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

Kuuroord Marianske Lazne park Marienbad

In het nostalgische Marienbad lijkt soms de tijd stilgestaan te hebben, je kunt er zelfs met paard en koets een leuke stadstour maken.

Kuuroord Marianske Lazne rondrit met koets

Maar naast de eeuwenoude, traditionele kuurmogelijkheden kun je in Marienbad ook terecht voor moderne wellness, revalidatie, vitaliteit, een weekje Spa om lekker te onthaasten of te relaxen en/of diverse schoonheidsbehandelingen.

Kuuroord Marianske Lazne Hotel aanbieding

Daarnaast lokt het prachtige Marienbad het hele jaar door vele dagjesmensen aan. Een van de grootste trekpleisters van Marienbad is de beroemde 'zingende fontein'. Deze ligt vlak naast de colonnade.

Kuuroord Marianske Lazne zingende fontein

Kuuroord Marianske Lazne zingende fontein

Elke twee uur speelt het waterorgel een prachtige compositie, waarin muziek en water een fantastisch samenspel vormen (het muziekschema hangt naast de fontein).

Kuuroord Marianske Lazne muziekschema zingende fontein

Filmpje zingende fontein


 

De zingende fontein trekt al jarenlang overdag tienduizenden bezoekers, maar 's avonds is het helemaal een fabelachtige ervaring. Ik moet bekennen dat dit waterfestijn - de eerste keer dat ik het meemaakte op muziek van Montovani - mij erg ontroerde en dat ik het niet droog heb weten te houden, terwijl ik normaliter toch niet echt een huilebalk ben.

 

Kuuroord Marianske Lazne Zingende fontein

Kuuroord Marianske Lazne Zingende fontein

Kuuroord Marianske Lazne Zingende fontein en colonnade

Kuuroord Marianske Lazne Zingende fontein

Marienbad heeft wel wat weg van een stad als Wenen. Dat is ook niet zo vreemd als men bedenkt dat veel van de vooraanzichten van de hotels zijn ontworpen door de Weense architect A. Heymann.

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

De prachtige, sprookjesachtige gebouwen trokken indertijd beroemdheden aan als Mark Twain, Thomas Edison, Kipling, Wagner, Goethe, Strauss, Liszt en Chopin. Ter ere van de laatste wordt elk jaar in Marienbad het Chopinfestival gehouden en boven de Toeristen-INFO (het pand waar Chopin de gehele zomer van 1836 logeerde) is een heus Chopin-museum ingericht.

Kuuroord Marianske Lazne Hotel Stern

Kuuroord Marianske Lazne Hotel Stern

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

Maar ook behoorden leden van diverse Europese adelijke families tot de jaarlijks terug-kerende kuurgasten, zoals ondermeer de Engelse koning Edward VII. Hij verbleef negen keer in Marienbad en in 1904 liet hij hier het eerste golfterrein van Bohemen aanleggen.

Gelukkig voor ons hebben vele hotels in Marienbad de roerige geschiedenis goed weten te doorstaan. Een van de mooiste, oudste en beroemdste hotels is het Lazensky Hotel Nove Lazne met prachtige mozaikbetegelde badkamers en zwembad in Romeinse stijl. Meer info op hun website: Hotel Nove Lazne

Hotel Pacifik, het Falkensteiner Grand Spa en Hotel Hvezda/Skalnik en de vele andere hotels van Marienbad hebben ook verschillende beroemdheden mogen huisvesten. Sigmund Freud, Kavka, Tolstoj en vele anderen hebben één of meerdere keren in Marienbad gekuurd.

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotel

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotels

Kuuroord Marianske Lazne kuurhotels

Marienbad wordt vooral bezocht door mensen met aandoeningen van de gewrichten, ziekten aan de luchtwegen of urologische aandoeningen (nieren en/of urinewegen). Er zijn ruim 40 natuurlijke waterbronnen met elk van die bronnen een aantal kenmerkende eigenschappen varierend in temperatuur (varierend van koud tot kokend heet) en samenstelling, het bevat in meer of mindere mate calcium, natrium, magnesium en/of is zwavelhoudend. Het ene bronwater is om te drinken, het andere is om in te baden. Het ene bronwater werkt kalmerend, het andere laxerend, weer een andere bron wordt aanbevolen bij aandoeningen van de bloedsomloop of huidziekten als eczeem of bij blaas-, nier- of darmproblemen.

Kuuroord Marianske Lazne standbeeld Abt Reitenberger

Kuuroord Marianske Lazne fontein bij Karolinebron

Volgens sommigen drinkt men het bronwater uit speciale drinkkannetjes omdat de tuitjes ervoor zorgen dat het mineraalhoudende bronwater niet tegen de tanden komt, wat slecht zou zijn voor het glazuur. Andere bronnen vermelden dat men het bronwater het beste direct bij de bron, al wandelend kan drinken en dat gaat makkelijker met een drinkkannetje met tuitje.

Kuuroord Marianske Lazne drinkkannetjes te koop

De laatste reden lijkt het meest aannemelijk want dit komt overeen met het advies van Karlsbader Dr. David Becher (van de Becherovka). Het is in ieder geval een grappig gezicht, al die mensen lopend met hun tuitkannetjes in alle mogelijke vormen en kleuren.

Kuuroord Marianske Lazne drinktuitkannetjes 'parkeren'

Overal in Marienbad zijn de kannetjes te koop en het is zelfs mogelijk om je tuitkannetje tijdelijk in bewaring te geven bij de belangrijkste bron de 'Kruisbron', in het paviljoen aan het begin van de prachtige colonnade (in neobarokke stijl).

Kuuroord Marianske Lazne ingang colonnade

Kuuroord Marianske Lazne ingang colonnade

Het plafond van de colonnade is prachtig gedecoreerd, door K. Vyletal.

Kuuroord Marianske Lazne colonnade van binnen

Als je Marienbad binnenrijdt (vanuit de richting van Karlovy Vary, Cheb of Plzen) dan zijn slechts enkele prachtige hotels zichtbaar. Bijvoorbeeld aan de linkerkant de hotels Excelsior en Bouhemia. En iets verder rechtdoor het nostalgische Hotel Pacific. Bijna aan het einde van de hoofdstraat c.q. winkelstraat (Hlavni trida) - ter hoogte van de INFO, waarlangs genoeg (betaalde) parkeerplaatsen zijn - begint het stadspark aan de rechterkant. Pas als men het park is doorgelopen komen de 120 meter lange, prachtige colonnade en de zingende fontein (Zpivajici fontana) in zicht. Het beste kan men lopend vanaf de hoofdstraat de borden volgen met 'Kolonnada', 'Krizovy Pramen' (Cross spring 1818), 'Karolinin pramen' of 'Ambrozovy prameny'.

Kuuroord Marianske Lazne colonnade bij Karolinebron

Kuuroord Marianske Lazne colonnade bij Karolinebron

Kuuroord Marianske Lazne colonnade

Kuuroord Marianske Lazne karolinebron

Kuuroord Marianske Lazne bron

Zoals Karlsbad (Karlovy Vary) eens het decor was voor de James Bondfilm Casino Royale, zo stond Marienbad in de jaren '60 centraal in de Franse film L'Annee derniere a Marienbad (Last Year in Marienbad/Vorig jaar in Marienbad). Deze (cult)film van de Franse regiseur Alain Resnais (gebasseerd op de roman van Alain Robbe-Grillet) heeft in 1961 de Gouden Leeuw gewonnen op het filmfestival van Venetie en was in 1963 zelfs genomineerd voor een Bafta en een Oscar. Overigens staat het niet vast dat de opnames voor de film gemaakt zijn in Marienbad, die zouden (volgens Wikipedia) misschien in een van de vele kastelen in het Duitse Beieren gemaakt zijn. De film gaat over een man die een getrouwde vrouw in een luxe hotel in Marienbad ervan probeert te overtuigen dat hij met haar het jaar daarvoor een affaire heeft gehad. De vrouw kan zich dat helemaal niet herinneren, maar de man blijft de vrouw echter overhalen om samen met hem weg te gaan.

Last Year at Marienbad Trailer


 

Marienbad was ook de inspiratiebron voor Goethe's Marienbader Elegie uit 1823, die hij schreef naar aanleiding van zijn hopeloze liefde (Goethe was toen 74 jaar) voor de 17-jarige Ulrike Levetzow die hij in Marienbad had ontmoet. Ook de roman De Afscheidswals (1972) van de Tsjechische schrijver Milan Kundera speelt in Marienbad. De rode draad in dit boek zijn allerlei absurdische en trieste liefdesaffaires van de kuurgasten, wanneer zij drie weken verblijven in een van de kuurhotels, ver van huis en van hun vaste relaties.

Kuuroord Marianske Lazne ingang hotel Excelsior

Kuuroord Marianske Lazne juwelierszaken

TIP 1: Marienbad is niet alleen voor kuurgasten een ontzettend mooie stad. Degenen die wat beter ter been zijn kunnen desgewenst in de winterperiode ook nog de lange latten onderdoen. Marienbad beschikt over 90 km langlaufpistes en heeft twee down-hill skipistes met liften. Je kunt op meerdere lokaties in Marienbad ski's en/of een snowboard huren en er wordt ook ski-en snowboardles gegeven.

TIP 2: liefhebbers van de golfsport kunnen terecht in het Parkhotel Golf, net even buiten Marienbad, waar vlakbij ook een van de oudste golfcourts van Europa ligt, welke in 1905 door de Engelse koning Edward VII is aangelegd.

Golf in Tsjechie


 

Behandelingen voor de volgende aandoeningen

Ziekten van het bewegingsapparaat, degeneratieve ziekten- en pijnbestrijding bij rug-en gewrichtsklachten, Osteoporose, Artritis, herstel behandelingen na ongevallen, orthopedische - en gewrichtsoperatie, ernstige chronische storingen van de nieren, urinewegen, prostaatklachten, ziekten van de ademhalingswegen: chronische bronchitis, astma, allergische ziekten van de ademhalingswegen en stofwisselingsziekten: vetlijvigheid, jicht, verstopping diabetes mellitus, gynaecologische ziekten, functiestoornis van de eierstokken, steriliteit onvruchtbaarheid, revalidatie en herstel na doorstaan (en beŽindigen) van oncologische ziekten, zoals borstkanker en kanker van de geslachtsorganen, Hypertensie, hartziekten en impotentiestoringen.

Behandelingsmethoden

In Marienbad worden de zich in de directe omgeving bevindende natuurlijke genezende middelen benut, zoals de mineraalwaterbronnen, het heilzame brongas en de 'Moor'. Het mineraalbronwater wordt voor de heilzame natuurkoolzuurbaden aangewend. Het brongas wordt voor droge koolzuurbaden en gasinjecties gebruikt. Tot de overige behandelingen behoren verschillende massagevormen, inhalatietherapie, elektrotherapie, acupunctuur, bewegingstherapie, moderne balneobehandelingen en een speciaal voorgeschreven dieet tot de mogelijkheden.

Hotels in Marienbad

Hier noemen we het soort programma, de kosten per week (2012) en het aantal sterren:

 • Pacifik (ontspanningsprogramma - € 553 - 4*)
 • Hvezda-Skalnik-Neapol (ontspanningsprogramma - € 581 - 4*)
 • Nove Lazne & Centralni Lazne & Maria Spa (ontspanningsprogramma - € 693-546 - 5*-4*-4*)
 • Vltava-Berounka (ontspanningsprogramma - € 371 - 3,5*)
 • Villa Butterfly (ontspanningsprogramma - € 504 - 4*)
 • Hotel Monty (Aktief & Vitaalprogramma - € 436 - 3*)
 • Falkensteiner Grand Spa (herhalingsprogramma - € 509 - 4*)
 • Kuurhotel Royal (mini-SPA - € 419 - 4*)
 • Olympia (herhalingsprogramma - € 345 - 4*)
 • Parkhotel Golf (wellnessprogramma - € 455 - 3,5*)
 • Krivan (badenkuur - € 227 - 3,5*)
 • Reitenberger (badenkuur - € 418 - 3,5*)

Meer informatie: marianskelazne.cz of falkensteiner.com