Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » kuuroorden » kuuroord lazne belohrad

Belohrad Lazné (Cesky Ray)

Bij het kuuroord Belohrad Lazné worden niet alleen reumatische en degeneratieve ziekten van het bewegingsapparaat behandeld, maar ook worden hier mensen geholpen met bewegingsproblemen na ongevallen of operaties en sommige huidaandoeningen als gevolg van brandwonden. Hier kun je heilzame (modder)baden, massages of zuurstofbehandelingen krijgen en/of zwembadoefeningen doen. De kuur kan worden ondersteund door het drinken van het heilzame ijzer-en koolzuurhoudende mineraalwater van de Anna Mariabron.

Belohrad Lazne Logo Breed

Kuuroord Lazné Belohrad

De eerste kuuroorden die we ooit bezochten (2003) waren Karlovi Vary, Marianske Lazne en Trebon. We waren toen al behoorlijk onder de indruk. We hebben daar niet daadwerkelijk gekuurd, maar kregen wel de behoefte om het eens te proberen. Onze eerste échte kuurweek was in Belohrad Lazné. Het was eigenlijk toeval dat we daar belanden. We waren met vakantie in het Reuzengebergte (Harrachov) en hadden van te voren al gezien dat Belohrad Lazné daar niet ver vandaan lag. Tijdens onze 2e week reden we naar het kuuroord om te kijken of we er in onze laatste week daar nog plaats was. Hoewel de kuurhotels vol waren konden we nog bij een ander hotel - iets verderop in de straat - terecht. We hebben afgesproken dat we de week daarop zouden komen.

Kuuroord Belohrad Lazne 1

Historie Belohrad Lazné

Belohrad Lazné heeft een historie die al 120 jaar terug gaat en is bekend vanwege zijn zwavelhoudende modderbaden. In 1885 heeft Gravin Anna von Asseburg de genezende werking van de modderbaden geïntroduceerd. Belohrad Lazné ligt in een rustige, landelijke omgeving, ongeveer 15 km ten noord-oosten van Jicin. Belohrad Lazné is een mooi aangelegd, knus kuurcentrum, de hotels liggen allemaal heel dicht bij elkaar. Dat is prettig. De behandelingen worden gegeven in de kliniek die met een gang is verbonden aan Hotel Grand, waar ook de maaltijden worden gebruikt. Tegenover Hotel Grand zijn er voor de kuurgasten nog de hotels Anna Marie (met een welness-centrum, sauna, pedicure en kapper) en Janecek en de dependances Villa Karluska en Villa Stefanie.

Kuuroord Belohrad Lazne 2

Er is een behoorlijk grote minigolfbaan en er zijn tennisbanen. Het kuuroord ligt in een mooi natuurpark (60 ha). Voor de kuurgasten worden dansavonden, concerten en optredens georganiseerd. Het dorpje Belohrad - alhoewel erg leuk om te zien - stelt helaas niet zo veel voor. Buiten het kuren valt er niet veel te beleven, maar in de nabije omgeving zijn natuurlijk ook uitstapjes mogelijk, bijvoorbeeld naar Jicin, de Prachovrotsen, slot Hruba Skala, Humprecht, Kost en Detenice, de Safaridierentuin in Dvur Kralove, of het Reuzengebergte.

Minigolfbaan Belohrad Lazne

Vooral modderbaden

Het kuren in Belohrad Lazné is, zoals vermeld, gericht op modderbaden dat vooral zeer geschikt is voor mensen met reumatische aandoeningen, pijnlijke aandoeningen van de rug, ziekte van Bechterew, gevolgen van een ongeval, herstel na operaties of brandwonden. De genezende zwavel-en ijzerhoudende modder komt van turf uit de naaste omgeving van Belohrad Lazne. De warme modder wordt op het lichaam aangebracht, wat voor een gelijkmatige verwarming van het lichaam zorgt. De overige behandelingen in Belohrad Lazné zijn onder meer: hydrotherapie, kruidenbaden, onderwatermassage, parafinepakkingen, kryotherapie, (water)gymnastiek, elektrotherapie, klassieke massage of reflexzonnemassage. Verder kan men nog een aantal speciale behandelingen nemen, zoals: acupunctuur, zuurstoftherapie of lymfdrainage.

Ook schoonheids- en cosmetische behandelingen behoren tot de mogelijkheden. Ook heeft men speciale behandelingen voor kinderen met lichamelijke beperkingen ontstaan door bijvoorbeeld jeugdreuma, aangeboren orthopedische afwijkingen van het bewegingsapparaat en scoliose. Voorafgaand aan de kuur wordt men eerst door een arts onderzocht en wordt er zelfs een ECG gemaakt. In overleg met de arts worden een individueel kuurschema opgesteld. Men heeft de keuze tussen een klassieke kuur, Anna-modderbadkuur, een revitaliserende kuur, een ontspanningskuur, een welness-kuur en een programma voor senioren. Prijzen variëren van €35,- tot €90,- per persoon per dag, afhankelijk van accommodatie, kuur en seizoen. Via Stichting Kuurreizen kan men 2x per jaar met een groepsreis mee.

Persoonlijke indruk van Belohrad Lazné

De sfeer is hier gezellig en goed, het personeel is sympathiek en het eten was ook goed en smaakvol. We hadden halfpension (ontbijtbuffet en 's avonds keuzemenu). In het park is het goed vertoeven. Wij waren er eind juli, waardoor het erg warm was met geregeld een flinke plensbui. We kwamen op maandag tegen het middaguur aan. We zouden tot vrijdag blijven. Wij betaalden voor deze kuurmidweek met halfpension €200 per persoon. De behandelingen waren op zich goed, vooral over de zuurstoftherapie was ik aangenaam verrast. Het arts-onderzoek was goed, er werd zelfs een ECG gemaakt.

Waar ik minder gecharmeerd van was, was dat de check-in erg lang duurde. De arts-assistentes leken ons niet op te merken, spraken ook niet erg goed Duits en deden een beetje geïrriteerd en niet erg gastvrij. We kregen pas de volgende dag (dinsdag) onze eerste behandeling, dus deze dag was een beetje verspild. De klassieke massage vond ik echter ook nogal onpersoonlijk en mechanisch. We hebben er allebei behoorlijk wat napijn aan over gehouden. Verder vonden we het jammer dat we geen modderbad kregen, maar dat kwam volgens de assistente omdat we maar zo kort bleven.