Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » kuuroorden » kuuroord jeseniky

Kuuroord Jeseniky (Priessnitzovy Lecebné Lazné)

Een paar jaar geleden hadden we het plan opgevat om eens een keertje wat verder te rijden en naar het oostelijk deel van Tsjechie te gaan. Het Jeseniky-gebergte was ons doel. Na een rit van zeven uur (!) vanaf Harrachov (snelwegen zijn er helaas niet) kwamen we aan bij Jeseniky (afstand Praag 250 km). In de middeleeuwen heette deze stad Freiwaldau. Net buiten de stad vonden we een leuk pension/restaurant: Petra. Het pension was eigenlijk volgeboekt, maar de moeder van de eigenaar had nog een studio vrij in haar eigen huis. We kregen elke morgen een uitgebreid ontbijt in haar eigen keuken en het eten in het restaurant was ook uitstekend. Ongeveer 2 km. van ons pension vandaan ligt het kuuroord Priessnitzovy Lecebné Lazné (Grafenberg), waar we graag een kijkje wilden nemen. We hebben door het mooie kuurpark gewandeld en zijn er zelfs een keertje naar de sauna geweest.

Kuuroord Jeseniky in Tsjechie

Het kuuroord Priessnitzovy Lecebné Lazné is genoemd naar de beroemde 'waterdokter' Vinzenz Priessnitz (1799-1851), die in 1822 het eerste waterkuuroord van de wereld liet bouwen op een 620 m. hoge heuvel. Hier richt men zich met name op genezende therapie van ziekten van de luchtwegen, hart-en bloedvaten, schildklieraandoeningen, diabetes, psychische aandoeningen, zenuwstelsel en vegetatieve zenuwstelsel. In de omgeving van het kuuroord liggen zo'n 60 geregistreerde bronnen. De behandelmethoden zijn alle gebaseerd op waterbaden. Het kuurgebouw heeft een prachtige klassieke uitstraling, er zijn drie eetzalen en men heeft een nationale-, internationale-, vegetarische-en dieetkeuken. Op het kuurpark staan een aantal (gerenoveerde)gebouwen: Bezruc en Jan Ripper (allebei 3-sterren) en een paar dependances: Lekarska Vila en Jubilejni Vila. Er worden concerten, dans-en discoavonden georganiseerd en er is een kleine minigolfbaan, tennisbanen, fitnesscentrum en sauna aanwezig. Meer informatie...

Omgeving van het kuuroord in Jeseniky 1

Omgeving van het kuuroord in Jeseniky 2

Overigens vonden we zo'n 30 km. ten zuiden van Jeseniky - verscholen in een dal midden in het bos - nog een kuuroord: Karlova Studanka. We zijn er een keertje doorheen gereden, het zag er schilderachtig uit met allemaal authentieke Tsjechische houten chalets, maar verder weet ik er weinig vanaf.

Prachtige bossen rond Jeseniky 1

Prachtige bossen rond Jeseniky 2

Ons verblijf in het Jesenikygebied was helaas van korte duur. Behalve dat het weer niet geweldig was (bijna stormachtig én koud: in juli slechts zo'n 11 graden overdag), vonden wij de vervallen huizen, de verwaarloosde parken en de betonnen flatgebouwen met zo'n typische Oostblokachtige uitstraling een domper op onze vakantievreugde.