Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » kuuroorden » kuuroord janske lazne

Janske Lazné (Johannesbad/Reuzengebergte)

Gelegen in het Reuzengebergte ligt Janske Lazné, niet alleen een prachtig kuuroord maar ook een wintersportplaats met zo'n 15 skipistes, waarvan de langste zo'n 3 km is. Je kunt er ook goed langlaufen. Er is ook een rodelbaan en een nieuw thermaalzwembad met whirlpool en sauna. In de zomer is Janske Lazné een schitterend wandelgebied en ook mountainbikers kunnen hier volop genieten. In een 40 km lange toeristische route loop of fiets je over de bergtoppen van het Reuzengebergte van dorp naar dorp.

Kuurood Janske Lazne in Tsjechie 1

Kuuroord Janske Lazne

Janske Lazne is, behalve een skidorp, ook een bekend Tsjechisch kuuroord. Het ligt tussen Liberec en Trutnov. Je komt er via de E14, die je vlak na Vrchlabi verlaat. Op weg naar Janske Lazne komen we door nog een wandelgebied annex skidorp: Cerny Dul. Een dorpje met een paar hotelletjes, maar nogal uitgestorven. 's Winters zal het er misschien best druk zijn. We doen even een kopje cappuccino, maar gaan dan door naar ons einddoel: Janske Lazné.

Kuurood Janske Lazne in Tsjechie 2

Kuurdorpje in de bossen

Het kuurdorpje Janske Lazné ligt mooi midden tussen de bossen, het is daardoor wat lastig te vinden. Uiteindelijk komen we op de grote centrale parkeerplaats bij de gondellift waar we, wederom tegen betaling, onze auto kunnen stallen. Van daaruit is het lopen naar het eigenlijke kuuroord, dat is namelijk autovrij. De weg loopt nogal steil naar beneden, want het eigenlijke kuurgedeelte ligt in een dal. Teruggaande bleek dat nog meer. Je moet echt wel wat uithoudingsvermogen hebben. Er staan een paar mooie (hotel)gebouwen en een mooi bewerkte colonnade. Er is een hypermodern zwemparadijs en een bioscoop. Een weekkuur wordt al aangeboden vanaf € 294,- inclusief behandelingen, overnachtingen met volpension. Uiteraard ligt het er aan welk hotel je neemt: hoe exclusiever hoe duurder.

Kuurood Janske Lazne in Tsjechie 3

Kuurood Janske Lazne in Tsjechie 4

Kindersanatorium Vesna

In Janske Lazné is tevens het kindersanatorium Vesna gevestigd, één van de modernste kinderkuuroorden van de Tsjechische Republiek. Alles is ingesteld op de behandeling en herstelmogelijkheden van zwaar lichamelijk beperkte kinderen, zoals ziekten van het bewegingsapparaat, aandoeningen van de luchtwegen, huidziekten, herstel van oncologische ziekten en lichamelijke beperkingen na een ongeval. Alle behandelingen worden onder één dak uitgevoerd. Er bevind zich in het gebouw een thermaalzwembad en er is een moderne sporthal.

Kuurood Janske Lazne in Tsjechie 5

Kuurood Janske Lazne in Tsjechie 6

Heilbron Janske Lazné

De eigenlijke bron van het heilzame bronwater bevindt zich in het dal aan de voet van de Cesna Hora (1299 meter) in het Reuzengebergte. Op 30 meter diepte onder Lazensky dum - het hoofdgebouw van Janske Lazne - bevinden zich twee heilbronnen, Januv en Cerny, van waaruit het natuurlijke water - rijk aan calciumhydrogencarbonaat - wordt opgepompt. Dit water wordt gebruikt voor de baden en zwembaden in het kuurhuis Lazensky dum en het kindersanatorium. De heilzame werking van de warmwaterbronnen (29 graden C) van Janske Lazne gaat terug tot 1451. Enkele beroemde gasten die dit kuuroord regelmatig kwamen bezoeken waren kroonprins Rudolf van Oostenrijk en paus Pius de 2e. Officiële website Janske Lazné.