Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » kuuroorden » kuuroord jachymov

Kuuroord Jachymov

Kuuroord Jachymov (Joachimsthal) ligt net over de grens met Duitsland in het Ertsgebergte. Dit kuurplaatsje geniet wereldwijd bekendheid vanwege haar helende Radonbaden. Al in 1906 werd hier het eerste Radonkuuroord ter wereld opengesteld. Radon is een natuurlijk kleur-en reukloos, radioactief gas dat uit onderaardse bronnen wordt verkregen en voor de radonbaden worden gebruikt.

Kuuroord Jachymov in Tsjechie 1

Kuuroord Jachymov in Tsjechie 2

Helende bronnen

Er zijn kuuroorden die beroemd zijn om hun schone lucht of om hun mineraalwaterbronnen, of hun modderbaden. Jachymov is beroemd om zijn natuurlijke Radonbronnen die worden omschreven als: "helende bronnen uit het diepste van de aarde, Radon is energie, energie is leven". De bronnen van dit Radonwater zijn ontdekt in de oudste zilvermijnen van de Bohemen in Jachymov, centraal gelegen in het Ertsgebergte. De Radonbronnen ontstonden in 1518 op zo'n 500 meter diepte in het ondergrondse gangenstelsel van de oude zilvermijn. Er zijn vier bekende bronnen, die onderling van elkaar verschillen in watertemperatuur, hoeveelheid liter water dat per minuut kan worden opgepompt en het gehalte aan Radon.

Bron water per minuut temperatuur Radongehalte
Curie 30 l/min 29° C 5 kBq/l
C1 30 l/min 29° C 11 kBq/l
Behounek 300 l/min 36° C 10 kBq/l
Agricola 10 l/min 29° C 20 kBq/l

Kuuroord Jachymov in Tsjechie 3

Kuuroord Jachymov in Tsjechie 4

Het water wordt vanuit deze bronnen eerst naar een verzamelreservoir in de steengroeve gepompt, en van daar uit via het in totaal 3.000 meter lange leidingenstelsel naar de verschillende bad-inrichtingen van de kuurhotels in Jachymov geleid.

Kuuroord Jachymov in Tsjechie 5

Kuuroord Jachymov in Tsjechie 6

Radon, met name het Radon-isotoop 222, is een chemisch onderaards gas dat in het diepste van het Ertsgebergte ontspringt en in de onderaardse waterbronnen oplost. Zodoende zijn de bronnen met water met ioniserende Alfastraling (Radon) ontstaan. Door iemand gedurende een drieweekse kuur, zes dagen per week, elke dag 20 minuten in een tussen de 35 en 37 graden Celsius verwarmd Radonbad te laten plaatsnemen, neemt het lichaam een zeer kleine hoeveelheid van deze Radon op, waardoor een keten van fysieke reacties op gang komt. Het positieve effect van een drieweekse Radonkuur (18 tot maximaal 24 keer) kan tot wel acht maanden aanhouden.

De biologische werking van Radon berust op de buitengewone energie van Alfastraling die door de organen van het menselijke lichaam wordt geabsorbeerd. Gevaar voor bijwerkingen wordt uitgesloten geacht, omdat de opgenomen stoffen al na een paar uur uit het lichaam zijn verdwenen. Belangrijk hierbij is de juiste dosering van de ioniserende straling. Er is slechts een kleine hoeveelheid Radon nodig om de menselijke organen en cellen te stimuleren. Zo is bekend Ún bewezen dat Radon een verhoging van de geslachtshormonen teweegbrengt, zonder schadelijke bijwerkingen. Radon - in lage dosering - heeft een gunstige werking op de chemische processen van de cellen in ons lichaam; een positieve werking op ons immuunsysteem; stimuleert de afbraak van vrije radicalen en ondersteunt het eigen afweersysteem van het lichaam.

De door de huid geabsorbeerde energie stimuleert het afweermechanisme van het lichaamsweefsel en maakt schadelijke stoffen - als vrije radicalen en chemicaliën uit bijvoorbeeld de industrieel vervaardigde levensmiddelen - onschadelijk. Het bevordert de aanmaak van bepaalde hormonen (waaronder de geslachtshormonen) en activeert alle componenten van het immuunsysteem. Dit proces begint al tijdens de drieweekse kuur en zet zich in de daaropvolgende 4 tot 6 weken voort. Daarna treedt er een beduidende vermindering op van de pijnbeleving en ontstekingsverschijnselen van de gewrichten, de spieren en de zenuwen. Deze verbetering zal in veel gevallen langer dan een half jaar aanhouden. Soms zal men zelfs de - meestal zware - antireumatische medicamenten (tijdelijk) kunnen verminderen. Duidelijk is dat deze kuur de levenskwaliteit sterk verbetert.

Madame Marie Curie

Uitgangspunt van de artsen in Jachymov - in navolging van de bekende ontdekster, voorvechtster en Nobelprijswinnares Madame Marie Curie wier werkelijke naam Marie Sklodowska (Polen 1867- Frankrijk 1934) was - is dat mensen en dieren reeds miljoenen jaren in staat zijn geweest om zich aan te passen aan een veranderend milieu. Ons organisme heeft in de voorbije eeuwen een fysieke reactie ontwikkeld die de lichaamscellen voor radioactieve straling beschermen. Men denke hierbij aan ons afweermechanisme. Wanneer een mens aan een kleine, afgepaste hoeveelheid ioniserende straling wordt blootgesteld zal ons afweermechanisme daarop reageren door onze cellen te beschermen. De Radonbaden van Jachymov benutten deze eigenschap van het menselijk lichaam om de genezing van ziekten van het bewegingsapparaat te bevorderen.

De helende en genezende kracht van deze Radontherapie is, dat er precies de juiste hoeveelheid Radon in het water zit. De kwaliteit en de kwantiteit van het Radonwater wordt in Jachymov al decennia lang zorgvuldig bewaakt, deze therapie wordt al toegepast sinds de ontdekking van Radon door Madame Curie.

Waarvoor is een Radonbadenkuur speciaal geschikt? Voor alle ziekten van het bewegingsapparaat is een Radonkuur goed, maar in het bijzonder voor:

 • » Reumatoïde artritis
 • » Ziekte van Bechterew
 • » Artrose
 • » Psoriasische artritis
 • » Systematische Lupus
 • » Fybromyalgie
 • » Pijn en stijfheid van de ruggenwervels
 • » Beschadigingen van zenuwen en banden
 • » Beschadigingen van Hals of meniscus
 • » Osteoporose
 • » Karpaaltunnelsyndroom
 • » Functiebeperking bij Multiple Sclerose of de ziekte van Parkinson (vroeg stadium)
 • » Verlammingen, doorbloedingsstoornissen, zenuwverstoringen, enz

Wat mag je van de Radontherapie verwachten?

Garanties bestaan er natuurlijk niet, maar veel mensen zullen een significante vermindering van pijn en klachten ervaren en een verbetering van de beweeglijkheid. Hierdoor treedt ook een totale verbetering van de levenskwaliteit op. Dit kan zelfs in sommige gevallen leiden tot een vermindering van de dagelijks benodigde medicatie en/of pijnstillers.

Verschillende vormen van Radontherapie

Radon therapie kent verschillende vormen: in kuuroorden in Oostenrijk en Duitsland worden een drinkkuur of inhalatie gebruikt, in Jachymov bestaat de behandeling uit het nemen van Radonbaden. Jachymov, het enige kuuroord in de Tsjechische Republiek waar men zo nadrukkelijk in Radontherapie is gespecialiseerd, dankt zijn nationale en internationale faam aan de hoge kwaliteit van het onderaardse water uit bronnen met een hoog gehalte aan Radon.

Wanneer mag een Radonkuur niet?

In geval van acute ziekten, infecties, niet gestabiliseerde Hypertensie, Hart- en longproblemen, een niet stabiele Diabetes, een onbehandelde hyperfunctie van de schildklier, zwangere vrouwen, kinderen onder de 18 jaar, patiënten die minder dan twee jaar tevoren een operatie of andere behandeling tegen kanker of tumoren hebben ondergaan (of met toestemming van de behandelende oncoloog).

Er zijn mensen die niets met stralingstherapieën te maken willen hebben, ze zijn bang voor mogelijke risico's. Voor kanker bijvoorbeeld. De Tsjechische artsen uit Jachymov stellen dat de door hen nauwkeurig vastgestelde veilige hoeveelheid gammastraling in het Radonwater (4,5 - 5,5 kBq) minder gevaarlijk is dan een penicillinekuur, bijvoorbeeld als hiervoor een onverwacht heftige allergische reactie optreedt. De gezamenlijke kuuroorden in Jachymov zijn in het bezit van een Certificaat van de Tsjechische overheid op het gebied van nucleaire veiligheid voor de toepassing van deze therapie. Zowel voor de patiënten als ook voor de medewerkers. Regelmatig wordt het Radonwater en de luchtkwaliteit uitgebreid gecontroleerd. Bovendien wordt bij alle patiënten c.q. kuurgasten bij aanvang van de kuur een uitgebreid lichamelijk- en bloedonderzoek afgenomen.

Sommigen vinden het een beangstigend idee dat zij worden blootgesteld aan één of andere vorm van straling. Alles valt of staat natuurlijk met de deskundigheid van de behandelende specialisten. In het kuuroord Jachymov heeft men alle benodigde certificaten om de veiligheid van de patiënten bij toepassing van Radontherapie en overige behandelingen te waarborgen. Strenge veiligheidsvoorschriften worden nageleefd, zo wordt regelmatig het Radongehalte in het water gecontroleerd en bij elke patiënt vindt gelijk na het eerste intakegesprek en voor de behandeling een lichamelijk-en een bloedonderzoek plaats.

Ter geruststelling: het beste bewijs voor de werkzaamheid en de veiligheid van de Radontherapie zijn de steeds weer terugkerende ervaringsdeskundigen (de patiënten). Er zijn kuurgasten die voor de 10e, 20e en zelfs 30e keer terugkomen voor hun jaarlijkse portie Radonwater.

Kuur- en therapie mogelijkheden in Jachymov

Er zijn verschillende kuurmogelijkheden in Jachymov. Gasten van over de hele wereld, met een meer of minder ernstige vorm van reuma komen voor een zeer uitgebreide reumakuur (komplete heilkuur). Anderen komen een weekje onthaasten en doen een relax-welnesskuur (ook wel vitaalkuur genoemd). Kuren in Jachymov betekent dat je overnacht in één van de kuurhotels in verschillende prijsklasse. De twee meest exclusieve - en daarmee duurste - hotels zijn Radium Palace en Behounek. Daarna aflopend in prijs komen, Curie, Praha, Elektra, Dalibor, Astoria, Luzice en Jitrenka. Bij alle kuren zijn de behandelingen, overnachtingen en maaltijden inbegrepen.

Uiteraard is een intake-gesprek en een (summier)lichamelijk onderzoek door een arts, een bloedonderzoek op de eerste kuurdag plus een afsluitend gesprek op de laatste kuurdag, ook bij de prijs inbegrepen. In overleg met de arts wordt bepaald welke kuurbehandelingen het best passen bij de klachten van de individuele cliënt/patiënt. De administratie werkt dat snel en adekwaat uit tot een schema waarbij circa drie verschillende behandelingen per dag kunnen worden gegeven. Alles wordt nauwkeurig in de computer verwerkt zodat er zo goed als geen wachttijden ontstaan. Door dit afsprakensysteem verloopt alles vlotjes. Het maakt allemaal een zeer prettige, klantvriendelijke en professionele indruk.

Een complete kuur bestaat natuurlijk niet alleen uit het nemen van Radon-baden. Naast de Radon-baden zijn er ook verschillende vormen van fysiotherapie, massagetechnieken, watertherapie, en overige speciale behandelingen. Wat de kuren betreft kun je kiezen tussen de volgende mogelijkheden: een Klassieke Complete kuur (vanaf 11 dagen), een Jachymov Basisbehandeling (vanaf 11 dagen), een 14-dagen Gezondheidskuur en een Vitaalkuur vanaf 5 dagen. Verder zijn er nog een geriatrische behandeling, een osteoporosebehandeling een anti-celluliteskuur, zuurstoftherapie en een welnesspakket mogelijk. De kuurbehandelingen vinden plaats in Radium Palace, Agricola (nieuw zwemparadijs dat in 2009 feestelijk geopend werd), Behounek of Curie (waar ook de enige pinautomaat in Jachymov te vinden is). Het centrale boekings-bureau bevindt zich overigens in het gebouw Tolar, naast hotel Praha.

Hotels in Jachymov

De meeste hotels bieden naast komplete reumakuren ook een relax-vitaalkuurprogramma aan, hieronder volgt een prijsindicatie voor een (1) week in 2012:

 • Radium Palace **** - €379
 • Akademik Behounek ***+ - €359
 • Curie - Praha - Elektra *** - €339
 • Dalibor **+ - €306
 • Astoria **+ - €279

Alle hotels bieden een zeer uitgebreid ontbijtbuffet aan en in de hotels Behounek, Curie en Dalibor wordt de lunch en het diner ook in buffet-vorm aangeboden. In de hotels Radium Palace, Praha, Elektra en Luzice kan men voor de (warme)lunch Ún avondmaaltijd kiezen uit een (Duitse) menukaart met een 7-tal gerechten, die je een dag tevoren zelf invult. De bediening is gewoonlijk zeer vriendelijk en gastvrij.

Vergoeding door ziektekostenverzekeraars

Verschillende verzekeraars kennen een vergoeding toe voor een klassieke kuurbehandeling. Afhankelijk van het type verzekering kan de vergoeding oplopen tot zo'n €1200 per complete kuurreis van drie weken (AGIS). De Friesland verzekering vergoedt zelfs €1500. En ook Menzis heeft een speciale regeling. In alle gevallen dient een verklaring van de behandelende specialist te worden verstrekt. Je kunt een (groeps)reis maken via een stichting of organisatie, zoals DH-reizen of Stichting Kuurreizen. TIP: Informeer van te voren bij je ziektekostenverzekering welke mogelijkheden er zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Overige behandelingen in Jachymov

Naast de door de kuurarts voorgeschreven behandelingen en massages zijn er nog een aantal andere therapieën mogelijk. Deze therapieën/massages worden beschouwd als relax- c.q. welness behandelingen en zijn niet bij de kuurprijs inbegrepen. Verder bieden de meeste hotels de mogelijkheid om naar de kapper of pedicure te gaan en een behandeling van een schoonheidsspecialiste is ook mogelijk.

Zoutgrottherapie

Naast Radontherapie kun je in Jachymov ook kennismaken met de zogenaamde zoutgrottherapie. Het zout komt uit de Dode Zee. In de grot wordt door een ventilatiesysteem een luchtstroom langs de zoutwanden geblazen waardoor er een schone, ioniserende en daardoor ideale luchtvochtigheid ontstaat. Bij een temperatuur van tussen de 20 en 23 graden Celsius worden mineralen als jodium, kalium, natrium, calcium, magnesium, seleen, broom en verdere sporenelementen toegevoegd. Door deze mineralen ontstaat een uitstekend micro-klimaat, hetgeen ons lichaam beter doet functioneren.

De zoutgrottherapie heeft een positieve werking bij ziekten van de luchtwegen als astma, bronchitis en andere longaandoeningen, bij schildklieraandoeningen, bij aandoeningen van hart-en bloedvaten, bij hoge bloeddruk, chronische huidaandoeningen (allergieën) en bij verstoringen van de geestelijke gezondheid (depressies, stress, angstgevoelens). Tijdens een kuur van drie weken wordt aanbevolen om minstens tien keer de zoutgrot te bezoeken. Elk uur begint een sessie, die ongeveer 45 minuten duurt, waarbij je liggend onder een deken in een relaxstoel en naar zachte aangename muziek luisterend volledig tot ontspanning komt. De prijs van één sessie bedraagt 100 Czk (afhankelijk van de koers ongeveer €3,40).

Thaise massage

Thaise massage onderscheidt zich van de westerse massagetechnieken omdat Thaise massage uitgaat van massage van tien onzichtbare energielijnen en het energiecentrum in het menselijk lichaam. In deze tien zenuwbanen bevinden zich zogenaamde drukpunten (acupressiepunten) die door de massage worden gestimuleerd, waardoor energiestromen op gang komen en men een betere gezondheid, meer ontspanning en energie verkrijgt. Thaise massage verbetert de beweeglijkheid van het lichaam, de bloed-en lymfcirculatie, versterkt het zenuwgestel en heft energieblokkades in het lichaam op. Afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd. Deze massage, die 60 minuten duurt, kost 600 Czk (ca. €20,-).

Shiatsu massage

Shiatsu is Japans voor 'vingerdruk'. Bij deze massagetechniek gaat men met de vingers drukkend langs specifieke punten over de huid die corresponderen met de acupunctuurlijnen van de belangrijkste organen van het lichaam. In totaal zijn er 12 lijnen (meridianen) die ieder naar een specifiek orgaan genoemd zijn, bijvoorbeeld de hart-, de nier-, de levermeridianen. De bedoeling van deze massage is om deze lijnen in harmonie met elkaar te brengen waardoor het lichaam meer in balans is. Men voelt zich daardoor beter en krachtiger, men kan zich beter concentreren, men krijgt meer energie, het verbetert de bloedsomloop en men voelt zich lichamelijk en geestelijk in een betere conditie. Shiatsu ondersteunt het zelfgenezende vermogen van het menselijk lichaam. (kosten Czk 600/ ca. €20,- voor 60 minuten).

Hot-stone massage

Al sinds 5000 jaar kenden de oude Inca's, Maya's, Indiërs, Chinezen en Indianen de weldadige werking van massages met de warme (edel)stenen. In Jachymov gebruikt men bij de Hot-stone massage 57 zwart gepolijste lavastenen, die men in water verwarmt tot 55 graden Celsius. De warmte van de stenen dringt door de huid in het lichaam naar de meridianen, waardoor energieblokkades worden opgeheven.

Verder verbetert deze therapie ondermeer de beweeglijkheid, brengt het vegetatieve zenuwstelsel in balans, verbetert de ademhaling, bevordert het concentratievermogen, reinigt het lichaam van afvalstoffen, versterkt het immuunsysteem, stimuleert de bloedsomloop, vermindert pijn in spieren, botten, rug en helpt tegen hoofdpijnen, migraine en slapeloosheid. Contra-indicaties zijn er voor mensen die lijden aan hartziekten, diabetici, sommige huidaandoeningen en zwangere vrouwen. De Hot-stone massage duurt 60 minuten en kost 600 Czk (ca. €20,-). Info: www.Laznejachymov.cz

Lymfdrainage-massage

In het dorp Jachymov hebben zich een aantal particuliere massagesalons gevestigd, waarvan ik er twee heb bezocht. Beide bieden zij zeer goede massages zoals hiervoor genoemd, maar ook bijvoorbeeld een lymfdrainage-massage. Hierbij worden via stevige massage de lymfvaten gestimuleerd om afvalstoffen beter en sneller af te voeren. Deze massage is aan te bevelen indien men vocht vast houdt en/of last heeft van cellulite.

Persoonlijke indruk van Jachymov

Persoonlijk ben ik zeer tevreden over de kuurbehandelingen in Jachymov. Ik heb een aantal keer een drie-weekse kuur gedaan in Hotel Radium Palace, waar ik zeer positief over ben en ook heb ik een komplete kuur gedaan in Hotel Behounek. Dit is ook prima bevallen. Bij beide hotels is alles onder een dak: overnachtingen, de behandelingen en de maaltijden. Dat is erg prettig, vooral in de wintermaanden. De ontvangst was alle keren dat ik ben geweest aangenaam en professioneel, zowel het boeken van de kuur, de check-in bij het hotel, de eerste intake bij het kuurcentrum en de gesprekken met de arts verliepen altijd vlekkeloos. Wanneer het behandelschema niet helemaal naar wens is, wordt het zonder problemen zoveel mogelijk naar je wensen aangepast.

In de zomer van 2007 hebben mijn partner en ik ter kennismaking een relax-vitaalkuur van een (1) week gedaan bij Hotel Curie, met overnachtingen in de tegenoverliggende dependance Luzice. De maaltijden werden geserveerd in Hotel Praha dat te bereiken is via een corridor vanuit het behandelingscentrum Curie. We kwamen om een uur of twee 's middags in Jachymov aan en later in de middag lagen we al in ons allereerste Radonbad. De arts had voor ons 7 behandelingen voorgeschreven: 2 x bewegings-oefeningen in warm water, 2 x kruidenbad, 2 x segmentmassage en 1 x Radonbad. Daarnaast kregen we een coupon voor 1 gratis zoutgrot-sessie, waar we zo enthousiast over waren dat we er nog 2 keer heengingen. Eén keer hebben we gebruik gemaakt van de sauna in hotel Radium Palace (90 Czk p.p. voor 1,5 uur). Beiden waren wij over deze Vitaalkuurweek in Jachymov zeer positief. Ik, als Bechterew-patient, was zelfs zo enthousiast dat ik besloot om in november 2007 mijn allereerste klassieke drie-weekse heilkuur te doen.

Vertier en vermaak in Jachymov

Naast het kuren is er in de dorpskern Jachymov niet zo veel te doen of te beleven. Zomers kun je natuurlijk de omgeving verkennen. Je kunt er lange wandelingen maken of fietsen huren. Naast hotel Radium Palace ligt een midgetgolfbaan. De meeste hotels bieden een paar keer per week verschillende dans-en muziekavonden en overigens ook een paar keer per week een thema-bazaar. Bovendien bieden zij ook excursies aan naar ondermeer het Radonmuseum in Jachymov, naar het dichtbij gelegen Duitse grensstadje Oberwiesenthal en naar de beroemde en zeer charmante kuuroorden Karlsbad (Karlovy Vary), Franzenbad en Marienbad.

Verder zijn er een aantal restaurantjes, een stuk of twintig winkeltjes, waarvan ongeveer de helft door Vietnamezen worden bemand, een apotheek en een paar kruidenierswinkeltjes. Aan de rotonde, in het centrum is een 'cultureel centrum' waar een disco en zelfs een bioscoop in is gevestigd.

Kuuroord Jachymov: Tips

TIP 1: De arts is degene die alle behandelingen voorschrijft. In het gesprek met hem/haar is het dus belangrijk dat je je wensen duidelijk kenbaar maakt. Ik had de eerste keer alles een beetje over mij heen laten komen en kwam er de volgende dag pas achter, toen ik mijn behandelschema kreeg, dat ik én watergymnastiek en gewone gymnastiek had. Dit vond ik een beetje teveel van het goede. Ik wilde liever ook andere behandelingen proberen. Door de arts-assistente werd ik naar de arts verwezen, waar ik onmiddellijk terecht kon. Toen ik uitlegde wat ik wilde, was de arts meteen bereid om mijn schema door de administratie te laten veranderen.

TIP 2: Op zondagen wordt er niet gekuurd, dit is dus de zogenaamde rustdag. In Jachymov is niet veel te doen, behalve een mooie wandeling in de omgeving natuurlijk. Daarom is het goed te weten dat er vanuit het (kleine) centrum van Jachymov elk half uur een bus gaat naar het dichtbij gelegen, zeer beroemde kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad). De afstand is circa 20 km. Daar is bijna altijd van alles te beleven en te zien.

TIP 3: Voor de liefhebbers van bier - bierbaden wel te verstaan - is een bezoekje aan de kleine familiebierbrouwerij in Chodova Plana beslist de moeite waard (het Chodovarbier werd al in 1573 gebrouwen). In de historische kelders van het bierbrouwhotel Zum Braumeister kun je een echt bierkuurbad nemen. Een bad in een mengsel van mineraalwater, hop en andere gedroogde kruiden schijnt een verjongende werking te hebben. Misschien is het wel verstandig om daar een nachtje te blijven slapen, want je schijnt er wel behoorlijk dronken van te worden. Chodova Plana ligt ca. 8 km ten zuiden van Marianske Lazne (via de N230) Openingstijden dagelijks van 10 tot 18 uur. Meer info : www.pivnilazne.cz

TIP 4: In Jachymov is voldoende parkeergelegenheid. Een aantal plaatsen zijn gereserveerd voor de gasten van de verschillende kuurhotels. Tegen betaling van 80 Czk (ca. €2,40) per dag staat je auto op een centraal gelegen, bewaakte parkeerplaats.

Vervoer naar Jachymov

Met de auto: vanuit Nederland rijdt men bijvoorbeeld via Arnhem, Dortmund, Kassel, Bad Hersfeld, Eisenach, Gotha, Ehrfurt, Jena, Gera tot Chemnitz. Bij Chemnitz (afrit 68) verlaat men de snelweg om via de N174, en de N101 tot Annaberg-Buchholz en daarna verder via de N95 de grensdorpen Oberwiesenthal en Bozi Dar om daarna via de N25 Jachymov te bereiken.

Met de trein: men kan 's avonds de trein nemen (vanaf Utrecht Centraal) naar Frankfurt am Main, waar men overstapt op de nachttrein die via Dresden naar Praag gaat. Neemt men de dagtrein, dan moet men vaker overstappen. Vanuit Praag neemt men dan de trein naar Ostrov nad Ohri wat circa 7 km voor Jachymov ligt (Radium Palace heeft een ophaalservice) Met het vliegtuig: het internationale vliegveld Praag-Ruzyne ligt circa 130 km van Jachymov.