Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » kuuroorden » kuuroord franzensbad

Kuuroord Frantiskovy Lazne (Franzensbad)

Een van de drie pijlers van de zogenaamde Spa Triangle is het idyllische Frantiskovy Lazne (Franzensbad). Over de andere twee - Karlovy Vary (Karlsbad) en Marianske Lazne (Marienbad) - heb ik op deze site al eerder een pagina geschreven. Ik ben twee keer in Franzensbad geweest. Eenmaal in de winter (2008) een dagtour vanuit het kuuroord Jachymov en eenmaal één kuurweek in de zomer van 2009.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 1

Franzenbad ligt vlakbij de Duitse grens en ongeveer 5 km van de grote stad Cheb af. De helende bronnen zijn al sinds de 15e eeuw bekend, het bekende water werd Egerwasser of ook wel Egersauerbron genoemd. De bekendste helende werking van Franzenbad zijn moorpakkingen, met hoge concentraties ijzer en zwavel, natuurlijke kooldioxide en 24 mineraalwaterbronnen. Vanwege het hoge gehalte aan kooldioxide worden de bronnen van Franzenbad ook wel Sauerlinge (alkalisch-salinisch-muriatische Saurlinge) genoemd.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 2

Een wereldwijde bijzonderheid is de bron Glauber IV, de sterkste Glauberzoutbron van de wereld, met een zoutgehalte van 23 g/l. Bij de behandelingen wordt het kooldioxide door de huid geabsorbeerd en bewerkt een verwijding van de bloedvaten en daarmee een betere doorbloeding van de organen. De bloeddruk zakt en het kalmeert het gehele zenuwstelsel.

Franzensbad - het kleinste kuuroord van de drie en vernoemd naar de Oostenrijkse keizer en Boheemse vorst Franz Josef I - werd in 1793 aangelegd en ligt dicht bij de Duitse grens. Feitelijk gaat de historie van Franzensbad zelfs terug tot het jaar 1502, waaruit al publicaties bekend zijn van minerale bronnen in de directe omgeving.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 3

Franzensbad kan met recht een van de mooiste kuuroorden genoemd worden. Alle kuurhotels liggen in- en rond een prachtig park, waar het heerlijk wandelen is in alle jaargetijden.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 4

De meeste hotels zijn in Empire-stijl gebouwd hetgeen het hele stadje een extra chique aanzicht geeft (vergelijkbaar met het kuurhotel Scheveningen).

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 5

Eén van de oudste kuurhotels is The Three Lilies (1793). Het mocht een aantal beroemdheden tot haar clientèle rekenen: Goethe, Beethoven, Straus, Kafka, Metternich, de Tsjechische dichter Vitezslav Nezval en de Tsjechische presidenten Havel en Klaus.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 6

Ooit kreeg het kuurhotel Savoy de toenmalige toekomstige bruid van Napoleon Marie-Louise op bezoek. In de tweede helft van de 19e eeuw beleefde Franzensbad zijn hoogtijdagen. In deze romantische tijd werd het ene na het andere prachtige kuurhotel gebouwd. Vele van deze statige gebouwen vallen inmiddels onder de Tsjechische monumentenzorg.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 7

Franzensbad dankt zijn reputatie aan de heilzame kuren voor vermindering van klachten van hart- en bloedvaten, luchtwegen, nieren, maag- en darmstelsel, zenuwstelsel en van reumatische aandoeningen, maar vooral ook bij gynaecologische aandoeningen zoals onvruchtbaarheid. Al sinds de 18e eeuw komen hier vrouwen om drie keer per dag bronwater uit één van de 22 bronnen van Franzensbad te drinken.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 8

Aan het eind van de hoofdstraat (Narodni trida) - waarlangs zo'n 23 kuurhotels staan - staat de centrale bron: de Franzensbron, waarbinnen nu inmiddels een klein museum gevestigd is.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 9

Iedere bron heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Het baden in water van de Louisebron wordt aanbevolen bij problemen van het zenuwstelsel, spieren en bloeddruk. Het water van de Zoutbron geeft verlichting bij chronische aandoeningen van de luchtwegen, nieren- en galstenen. De Wiesebron bij chronische aandoeningen van gal, darm en maag. Het water van de Glauberbron en de Zonnebron wordt aanbevolen bij maag- en darmklachten.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 10

Tegenwoordig zijn in Franzensbad een aantal hotels (10) verenigd in een Tsjechische maatschap (AG) de Spa Frantiskovy Lazne Ltd. Hieronder vallen kuurhotels met indrukwekkende namen als Imperial, Savoy, Drie Lelies, Pawlik (4-sterrenkuurhotels) en Goethe, Metropol, Dr.Adler, Belvedere, ISIS en Rubeska (3-sterrenkuurhotels). Zie verder Franzensbad.cz.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 11

Daarnaast zijn er nog ontelbare andere kuurhotels. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar ik noem er hier nog een paar: Francis, Grand Spa Atlantis. Francis Palace, Bajkal, en hotel Erika waar een flink aantal Nederlanders elke jaar (via DH-reizen) hartelijk worden ontvangen.

Er is een groot openlucht én overdekt zwemparadijs in Franzensbad, het Aquaforum met drie binnen- en drie buitenzwembaden en een waterglijbaan. Het Aquaforum is dagelijks geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Daarbij is op de bovenverdieping tevens een Fitforum ingericht (zeer uitgebreid fitnesscentrum) dat dagelijks van 8.00 tot 21.00 geopend is. Deze moderne voorzieningen zijn aan het klassieke hotel Pawlik gebouwd en binnendoor te bereiken. In november 2009 verwelkomde het Aquaforum zijn 1 miljoenste bezoeker. Voor een impressie zie Aquaforum.info.

Franzensbad heeft 5.500 inwoners en kan daarboven nog eens 3500 hotelgasten herbergen. 2200 daarvan zijn ondergebracht in de hiervoor genoemde Spa Frantiskovy Lazne Ltd. Op gezette tijden worden allerlei culturele activiteiten georganiseerd: concerten (klassiek en jazz), maar ook tentoonstellingen, lezingen, excursies door Franzensbad of in de omgeving.

Er is een golfterrein in de nabijheid, er worden sportieve evenementen georganiseerd als tennis, beach volleybal, nordic walking, er is een mini-golf. Zelfs worden een aantal keren per week gezellige avonden georganiseerd, soms in een van de café-restaurants soms in een grote partytent op het terrein van het Aquaforum. Hier genieten zowel de kuurgasten als de plaatselijke bevolking van.

Wanneer men zich ook eens een keertje lekker wil laten verwennen dan kan ik een weekje wellness in Franzensbad van harte aanbevelen. Men kan gemakkelijk rechtstreeks contact opnemen met de hotels via een email (zie website). Men kan er prima met Duits of Engels uit de voeten. Zie ook mijn ervaringen in het reisverslag van mijn kuurweekje in Franzensbad in de zomer van 2009. Ik heb toen gebruik gemaakt van een speciale aanbieding - een zogenaamde Schnupperkur van 1 week - waarbij wij € 199,00 betaalden per persoon voor logies en ontbijt in hotel Pawlik (het aangebouwde gedeelte ISIS), inclusief 5 lichte behandelingen (massage, parafinebad, pearlbad), een welkomstdrankje, een gratis kopje koffie met taart en 5x gratis gebruik van het Aquaforum.

Aandoeningen die in Franzenbad worden behandeld zijn

 • Hart-en vaatziekten
 • Reumatische aandoeningen
 • Hoge bloeddruk
 • Trombose
 • Aangeboren of verkregen hartklepproblemen
 • Bloedsomloopproblemen
 • Aangeboren of verkregen hartfalen
 • Gynaecologische ziekten, zoals:
 • Primaire en secundaire steriliteit
 • Storingen van de vruchtbaarheid
 • Chronische ziekten van de geslachtsorganen
 • Herstel na operaties van de geslachtsorganen
 • Herstel en nabehandelingen van tumoren van de gynaecologie en mammacarcinoom
 • Het bewegingsapparaat, zoals:
 • Artritis
 • Artrose
 • Osteoporose
 • Alles met betrekking tot de wervelkolom, spieren en zenuwen
 • Stresssymptomen

Behandelingsmethoden zijn

 • het mineraalwater en brongas wordt in de vorm van baden of droge koolzuurbaden gegeven, alsmede gasinjecties en vaginale spoelingen. De belangrijkste toepassing van de Franzenbader 'moor' (modder) is moorbaden, moorpakkingen en moorvaginale tampons. Daarbij worden nog een groot aantal overige ondersteunende behandelingen gegeven, zoals:
 • een drinkkuur van het bronwater
 • koolzuurbaden
 • perlbaden
 • onderwatermassage
 • watergymnastiek
 • schotse douche
 • inhalatietherapie
 • reflexmassage
 • klassieke massage
 • ultraschall-therapie
 • elektrode-therapie

Vrije tijd en cultuur in Franzenbad

Een bekend Tsjechisch spreekwoord luidt: 'elke Tsjech is een muzikant'. Iedere Tsjech kent de geliefde componisten Smetana, Dvorak, Janacek en niet te vergeten de man met de 'gouden stem' uit Praag: Karel Gott.

In Franzenbad worden dan ook regelmatig concerten gegeven, zowel in de openlucht (in het zomerseizoen) als in de concertzaal. Er zijn optredens van bekende kamerorkesten en muziekvirtuozen en zangers. Maar ook worden er regelmatig modeshows en kunstgaleries georganiseerd. Aan de autovrije voetgangerszone vind men talloze cafetaria en winkeltjes. Het zwemparadijs Aquaforum biedt 1.500 m2 zwemplezier in 3 binnen- en 3 buitenbaden. Er is een speciaal 25 mtr bassin ingericht voor degene die alleen baantjes willen zwemmen.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 16

In, en in de nabije omgeving van, Franzenbad kan men terecht voor tennis, minigolf en sinds 2003 kan men ook genieten van een 18-holes golfbaan: het Golf Resort Frantiskovy Lazne in Hazlov-Ovcin.

Franzenbad heeft niet een (1), maar zelfs twee treinstations (!). Vanuit Franzenbad gaat 3 x per dag een trein naar de dichtstbijzijnde grote plaats Cheb, vanwaaruit je alle richtingen uit kunt reizen zoals naar Plzen, Praag, Karlsbad of Marienbad. Om de prijs hoef je het niet te laten. Een enkeltje Franzenbad > Marienbad = 37 km en kost 41 Czk (circa € 1,65 = half uurtje reistijd). Voor 81 Czk (€ 3,10) koop je een retourtje Franzenbad > Karlsbad = 59 km. Je bent voor dit reisje dan wel circa 1,5 uur onderweg.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 17

Wanneer je nog verder weg wilt, bijvoorbeeld van Franzenbad naar Plzen dan moet je rekenen op een reistijd van 2 uur en 9 minuten voor een traject van 113 km en een prijs van 146 Czk (bijna € 6,00).

Tips

Tip 1: bezoek de jongste, 30 mtr hoge, Quartarvulkaan van Europa: de Komorni hurka (Kammerbuhl) of het natuurgebied Hoogmoor SOOS, met talrijke mineraalbronnen, geisers en schlammvulkanen.

Tip 2: Sinds 2 jaar heeft Franzenbad ook zijn eigen Kryocabine, in het Kaiserbadhuis (tegenover het Aquaforum dat met een ondergrondse corridor verbonden is en daarmee ook het 4-sterrenkuurhotel Pawlik). Een zeer bijzondere manier van therapie waarbij de patient voor ongeveer 1 minuut in zijn blootje, maar met warme sokjes en handschoenen aan (!), in een ijskoude cabine gaat staan. De temperatuur wordt circa minus 150 graden Celsius.

Tip 3: Scoliosepatienten kunnen ook heel veel baat hebben bij een complexe heilkuur van Franzenbad.

Tip 4: van het specifiek voor een bepaalde aandoening geschikte bronwater mag per dag niet meer dan een halve liter gedronken worden, 2 x per dag en een half uur voor het eten.

Tip 5: Kijk regelmatig op de website Franzensbad.cz voor leuke speciale aanbiedingen.

Het winterseizoen loopt van 18 november tot 20 december en van 3 januari tot 10 maart. In die periode zijn de prijzen het laagst (zie hieronder). Het voorjaars- en herfstseizoen loopt van 11 maart tot 12 mei en van 7 oktober tot 17 november. Het zomerseizoen loopt van 13 mei tot 6 oktober, in die periode betaal je de hoofdprijs. Per week kan dat wel € 130 schelen.

Kuuroord Franzenbad in Tsjechie 18

Hotels in Franzenbad

 • Pawlik (complexe heilkuur - € 385 - 3,5*)
 • Erika (badenkuur - € 378 - 3,5*)
 • Bajkal (kuurvakantie - € 294 - 3*)
 • Savoy (complexe heilkur - € 385 - 4*)
 • Imperial (relaxprogramma - € 532 - 4*)
 • Palace 1 (badenkuur - € 385 - 4*)
 • Palace 2 (badenkuur - € 350 - 3,5*)
 • Palace 3 (badenkuur - € 350 - 3,5*)
 • Pyramida 1 (vitaalprogramma - € 279 - 4*)
 • Pyramida 2 (vitaalprogramma - € 252 - 3,5*)
 • Monti (vitaalprogramma 'monti-speciaal' - € 325 - 4*)
 • Villa Anna (vitaalprogramma 'monti-speciaal' - € 225 - 2*)
 • Goethe (complexe heilkur - € 336 - 3*)
 • Belvedere (relaxprogramma - € 357 - 3*)
 • Dr. Petak (badenkuur - € 287 - 3*)
 • Centrum (complexe heilkur - € 308 - 3*)
 • Francis Palace (kuurvakantie - € 327 - 3,5*)
 • Reza (kuurvakantie - € 227 - 3*)
 • Dr. Adler & Drei Rozen & Radbuza (complexe heilkur - € 308 - 3*)
 • Drei Lilien (complexe heilkuur - € 427 - 4*)
 • Kijev (badenkuur - € 309 - 3*)
 • Prag (badenkuur - € 288 - 3*)
 • Mariot (kuurvakantie - € 319 - 3*)
 • Hotel Hubert (kuurvakantie - € 224 - 2,5*)
 • Brussel (complexe heilkur - € 385 - 3*)
 • Metropol (complexe heilkuur - € 322 - 3*)