Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » kunst & cultuur

Kunst & cultuur in Tjechie

Diverse historische stijlen uit de klassieke oudheid zijn nagebootst in Tsjechie. De neostijlen worden aangeduid als neoclassicisme, neoromaans, neogotiek, neorenaissance en neobarok. Vooral in kuuroorden kom je veel van deze stijlen tegen: Karlovy Vary, Marianske Lazne, Frantiskovy Lazne en Teplice. De van oorsprong Romaanse bouwstijl is bijna geheel verloren gegaan, slechts een paar kerken of burchten zijn nog als zodanig te herkennen. De Sint-Maartensrotonde, in de Praagse wijk Vysehrad en de Romaanse resten in de Sint-Jorisbasiliek zijn nog bewaard gebleven. De Gotische bouwstijl is veel opvallender aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn de beroemde Karelsbrug en het Sint-Agnesklooster in Praag.

Mooi gebouw in Marianske Lazne

Middeleeuwse burchten zijn te vinden in Cheb en Pisek. Overal in Tsjechie kom je prachtige renaissancepaleizen- en kastelen tegen. Bekendste voorbeelden hiervan zijn natuurlijk te vinden in Praag, maar buiten de hoofdstad is ook Cesky Krumlov zeer beslist de moeite van het bezoeken waard. Verder heeft bijna elk stadje een (markt)plein waar huizen met hun opmerkelijke bont gekleurde gevels met mooie decoraties zijn te bewonderen. Overigens kun je aan de vorm van zo'n plein zien of het dorp van oorsprong echt Tsjechisch/Boheems is of dat het van oorsprong een Duitse kolonistennederzetting is. Een stadje met een vierkant plein is van oorsprong Tsjechisch, bijvoorbeeld Ceske Budejovice en een stadje met een langgerekt plein is van oorsprong Duits (Trebon, Karlovy Vary). Veel oude gebouwen zijn omgebouwd tot hele mooie hotels en het meest voordelige hotel naar wens kan je makkelijk op Booking.com vinden.

Uitzicht op het stadje Cesky Krumlov

Tot slot nog vermeldenswaardig is de Barokstijl. Beide Sint-Nikolaaskerken in Praag zijn hier voorbeelden van. De hofarchitect van de Habsburgers, von Erlach heeft, naast zijn bekende paleizen in Wenen ook het mooie slot Vranov in Zuid-Moravie ontworpen. In de 20e eeuw kwam de Sezessionstijl (Jugendstil) in opmars, kijk maar eens in de Praagse Parizska (Parijse straat) en het Hoofdstation. Je herkent deze gebouwen aan de uitdagende vrouwenfiguren en bloemmotieven.

St. Nikolaas Kerk in Praag