Boekingstip!
Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.
Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.
Al in 2003 hadden we foto's gezien van een sprookjesachtig kasteel Hluboka (Hloboken) zonder te weten waar het precies lag. Afgelopen zomer kwamen we er bij toeval achter waar dit prachtige kasteel lag. Toen bleek dat we er praktisch langs kwamen - we gingen van Frymburk via Telc naar Dolni Vestonice - moesten we het kasteel natuurlijk in levende lijve zien. Dit werkelijk prachtige kasteel is echt een bezoekje waard.
Het kasteel of jachtslot lijkt zo het decor voor een sprookje te zijn geweest. Het ligt bij het schattige plaatsje Hluboka nad Vltavou, ca. 10 km. ten noorden van het stadje Ceske Budejovice. Tijdens de rit ernaartoe hadden we geen problemen, maar het verkeer was wel behoorlijk druk in en rond Budejovice. Aan de noordkant van Budejovice is - voor de liefhebbers van shoppen - overigens ook een grote winkelboulevard.
We waren erg geinteresseerd in de geschiedenis van Hluboka, dus kochten we een informatiebrochure (in 't Nederlands). Je hoeft overigens geen entreegeld te betalen, behalve als je een rondleiding binnen in het kasteel wilt. Er zijn vier verschillende rondleidingen, de kosten hiervoor bedragen vanaf 90 ckz. Je kunt kiezen uit 1) de hoofdroute, waarbij de Schwarzenberg-vertrekken, het Hamilton-kabinet, de ochtend-salon, de leeszalen, de rook-salon, de grote eetzaal, de marmeren-zaal, en de bibliotheek zijn te bewonderen. 2) de wapenkamer-route, met de op een na grootste wapencollectie van Tsjechie. 3) de rondleiding door de slot-kapel en het theater en 4) de authentieke kasteelkeuken inclusief uitrusting uit de periode van rond 1900.
Het oorspronkelijke kasteel stamt uit halverwege 13e eeuw, en is opgericht door Vaclav de 1e. Daarna is het kasteel in verschillende handen gevallen. Begin 14e eeuw was het kasteel eigendom van koning Jan van Luxemburg. In 1562 kwam het kasteel in bezit van Jahym Hradec, die het lompe kasteel heeft laten ombouwen tot een renaissancekasteel. Het kostbare project bracht hem bijna tot de bedelstaf, daarom verkocht hij het kasteel aan Bohuslav Malovec. Na de slag om de Bila Hora (witte berg) raakte de familie Malovec al zijn landerijen kwijt, waaronder ook kasteel Hluboka.
Jan Adolf I. Schwarzenberg, die ook het heerschap had over Trebon, kocht kasteel Hluboka in 1661. Hij werd daarmee de grondlegger van de Schwarzenberg dynastie. Het geslacht Schwarzenberg is de daaropvolgende 330 jaar eigenaar geweest van Hluboka.
Een bloeiperiode brak aan onder zijn zoon Adam Frantisek Schwarzenberg, die Hluboka omvormde tot het mooie barokke kasteel wat nu te bewonderen is. Deze Adam Frantisek Schwarzenberg hield erg van kunst, hetgeen onder meer blijkt uit de vele jachtschilderijen van de Engelse John George Hamilton, de vele Flaamse wandkleden en Nederlandse schilderijen. Dat Adam Frantisek erg ondernemend was blijkt ook uit het feit dat hij het nabijgelegen jachtkasteel Ohrada liet bouwen (1708-1718) aan de rand van de Municky vijver. Naast dit kasteel is een kleine dierentuin ingericht waar een aantal exotische en beschermde dieren te vinden zijn.
Adam Frantisek Schwarzenberg overleed in 1732 toen hij per ongeluk werd neergeschoten door keizer Karel VI, die hem voor een wild edelhert aanzag. Zijn zoon Josef Adam erfde het inmiddels enorme bezit, waaronder ook Cesky Krumlov, Netolice, Orlik en Vimperk vielen. Na diens dood erfden zijn twee zonen ieder de helft van de uitgebreide landerijen. De oudste zoon, Josef Jan, richtte de Cesky Krumlov-tak op, inclusief Hluboka en Trebon. De jongere zoon, Karel I, richtte de Orlik-tak op.
Kasteel Hluboka kwam daarna in bezit van de zoon van Josef Jan, Jan Adolf II en zijn vrouw Eleonore van Lichtenstein, die het kasteel hebben laten verbouwen tot wat het heden ten dage nog is. Deze twee echtelieden waren op bezoek geweest in Engeland en waren erg gecharmeerd van de Engelse bouwstijl. Daardoor vertoont Hluboka zoveel overeenkomsten met het koninklijke kasteel Windsor. De reconstructie, onder leiding van de Weense architect Frans Beer, begon in 1840 en duurde 15 jaar. De afronding - inclusief het omliggende park - duurde nog tot 1871. Begin 20e eeuw volgden nog enige aanpassingen, uitgevoerd onder toeziend oog van de Praagse architect Jan Koula.
Na de 1e wereldoorlog werd een gedeelte van het Schwarzenberg bezit onteigend en verviel aan de staat. De zwartste periode kwam met de aanvang van de 2e wereldoorlog. De Schwarzenberg's weigerden samen te werken met het Naziregime, waarna hun hele bezit werd geconfisqueerd. Prins Adolf verdween naar het buitenland, Karel VI en zijn broer Frantisek Bedrich van de Orlik-tak bleven in Tsjechie. Na de oorlog kregen Adolf en Karel hun bezitsrechten weer terug, maar dat was van korte duur. Meteen na de revolutionaire meidagen van 1945 kwam hun grote, eeuwenoude heerschap onder staatsbestuur en in 1947 werd het Tsjechisch staatsbezit.
Het grootste gedeelte van de familie Schwarzenberg vertrok naar het buitenland. Het laatste mannelijke lid van de Hluboka-familietak was prins Jindrich die getrouwd was met Eleonor Maria Stolberg. Dit paar had geen kinderen, daarom adopteerden zij in 1960 de oudste zoon van Karel VI, erfgenaam van de Orlik-familietak, Karel Jan Nepomuk VII.
Het kasteel Hluboka is nu dus eigendom van de Tsjechische staat. Het bestuur is in handen van Monumentenzorg te Ceske Budejovice. Het wordt - naar onze mening - terecht beschreven als het mooiste en indrukwekkendste kasteel van Tsjechie.