Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » moravski kras

Moravski Kras (bij Blansko)

Dit jaar was er weer een nieuw stukje Tsjechie te ontdekken: de 350-380 miljoen jaar oude, 25 km lange en 3 tot 6 meter brede kalksteengrotten van Moravsky Kras. Dit mooie stukje natuur ligt iets ten noorden van Brno (wegnr. 43), in de buurt van het stadje Blansko. Er zijn zo'n 1000 geregistreerde grotten waarvan er een zestal open zijn voor publiek.

Toeristen bij Moravski Kras

Prachtige grot bij Moravski Kras

Lichtinval bij Moravski Kras

We wilden graag een hotel vlakbij de grotten. Het was toevallig een Tsjechische nationale feestdag en deze omgeving is tijdens feestdagen erg in trek bij de Tsjechische bevolking. Daarom hadden we de vorige dag aan een medewerkster van het VVV in Mikulov (waar wij hadden overnacht vanwege de opgravingen van Dolni Vestonice) gevraagd of zij ons kon helpen om een kamer te reserveren. Zij wist een goed hotel vlak naast de grotten, die vanwege de gunstige ligging natuurlijk niet goedkoop was, althans voor Tsjechische begrippen. We waren € 56 kwijt voor een overnachting voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt voor 2 personen in het gemoderniseerde hotel Skalni Mlyn. Het was beslist de moeite waard. Skalni Mlyn is een goed hotel waar je prima kunt eten. Het was wel druk, dus reserveren is aan te raden.

Hotel Skalni Mlyn bij Moravski Kras

De weg naar het hotel is overigens best moeilijk te vinden. Vlak voor het centrum van Blansko moet je rechtsaf slaan richting Skalni mlyn aanhouden (wegnummer 379), dan lijkt het net of je in 'the middle of nowhere' uitkomt. De borden geven vervolgens aan dat je voor een groot, lelijk fabrieksgebouw linksaf moet (achterom de fabriek). Wij dachten dat dit niet goed kon zijn, zo klein was het weggetje dus reden we terug, maar dat bleek juist een vergissing. Onze eerste keus was juist goed geweest, de weg maakt een splitsing waarbij je linksaf, om de fabriek moet rijden en dan maar doorblijven rijden. Uiteindelijk kom je dan bij hotel Skalni Mlyn en de grotten uit. Kijk zelf op de website.

Bordjes met informatie bij Moravski Kras

Naast het hotel kun je entreekaartjes voor de grotten en souvenirs kopen. Vanuit het hotel rijdt een treintje meerdere keren per uur naar de ingang van de grotten (70 czk pp). Het is maar een klein stukje, maar iedereen maakt er dankbaar gebruik van. Ik had me van de grotten van alles voorgesteld, ik wist zeker dat het heel erg de moeite waard zou zijn. Het was er vochtig en bedompt maar verder een prachtige, ondergrondse wereld. Op bepaalde momenten vond ik het wat benauwd en sommige gangen waren vrij smal. Het was fantastisch om door de grotten te lopen.

Grotten bij Moravski Kras 1

Grotten bij Moravski Kras 2

Grotten bij Moravski Kras 3

Grotten bij Moravski Kras 4

Grotten bij Moravski Kras 5

Binnen de grotten kun je ook een kort boottochtje ondernemen, er lopen namelijk meerdere ondergrondse riviertjes door de grotten heen. Dit had wel wat weg van een attractie in een pretpark.

Boottocht door de grotten 1

Boottocht door de grotten 2