Natuurlijk Tsjechie

Golfvakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » golf en golfbanen

Golf en golfbanen in Tsjechie

Tsjechie wordt wel liefkozend het land van voetbal, ijshockey en.. golf genoemd. Dat is eigenlijk heel logisch: in een land met buitengewoon veel natuurschoon, relatief weinig inwoners en een rijke historie is meer dan genoeg ruimte voor een hele trits golfbanen. 30 jaar geleden had Tsjechie nog maar 6 golfbanen, waarvan slechts drie met een 18-hole court. Vandaag de dag ligt dat aantal boven de 70 en liggen de 'courts' over het hele land verspreid.

Golfbaan in Tsjechie 1

Het 'golfseizoen' loopt van eind maart tot eind oktober. Buiten het seizoen kan men bij veel grotere Tsjechische steden ook gebruik maken van een flink aantal indoor golfbanen. Praag heeft bijvoorbeeld twee grote indoorcentra, die naast spel- en puttingsmogelijkheden (op zand) ook een volledig pakket aan diensten aanbieden. Golfliefhebbers hebben een geheel eigen stijl (het zijn meestal geen kampeerders die na een hele dag golven in hun knusse tentje op de camping kruipen). Zij zoeken graag de luxe van goede hotels, 't liefst in combinatie met voldoende relax- en/of wellness faciliteiten. Dat komt dus goed uit, want ook daarvan heeft de Tsjechische Republiek er meer dan genoeg.

Kaart golfbanen Tsjechie

De Tsjechische golfbanen zijn prachtige staaltjes van architectuur en hebben uiteraard alle golf faciliteiten zoals 'training greens' en 'pitch & putts'. De meeste golfhotels staan aan de rand van de golfbanen, andere liggen binnen loopafstand. Natuurlijk ontbreekt bij de meeste golfhotels een geweldige keuken niet en zij bieden - na een heerlijke dag genieten van golf - ook uitgebreide wellness- en/of fitness faciliteiten aan.

Golfbaan in Tsjechie 2

Karlovy Vary (Kuuroord Karlsbad)

Een van de plaatsen waar je je sportieve golfactiviteiten goed kunt combineren met wellness is Karlovy Vary (kuuroord Karlsbad). Hier vind je de allereerste golfbaan van Tsjechie, het Karlovy Vary Golf Resort, aangelegd in 1904. Als je in stijl wilt verblijven kies je voor Grandhotel Pupp, het hotel waar ook de James Bondfilm - Casino Royale - is opgenomen.

Marianske Lazne (kuuroord Marienbad)

Een volgende beroemde, historische plaats waar golf en wellness perfect samengaan is Marianske Lazne (kuuroord Marienbad), waar een 9-hole golfbaan in 1905 feestelijk werd geopend door niemand minder dan de Engelse koning Edward VII. Inmiddels is er een geweldige 18-hole baan aangelegd.

Golf in Tsjechie

Bij een van de vele hotels, 'Cristal Palace', kun je een 5-daags Golf & Spa arrangement boeken waarbij je in vijf verschillende Golfresorts in de omgeving een balletje kunt slaan en vier welness-behandelingen krijgt. Inbegrepen zijn 5 overnachtingen met ontbijt, 1 x toegang tot het Royal Golf Club Marianske Lazne (Marienbad), 1 x toegang tot het Golf Resort Karlovy Vay, 1 x toegang tot het Astoria Golf Club Cihelny, 1 x toegang tot de Golf Club Frantiskovy Lazne (Franzensbad) en 1 x toegang tot de Golf Club Sokolov. Tevens gratis toegang tot het wellness centrum met zwembad, whirlbad en saunafaciliteiten.

Tsjechie heeft een aantal nationale organisaties: de Professional Golf Association of the Czech Republic (PGAC), de Czech Golf Travel Association (CGTA) en de Czech Golf Federation. Vooral deze instanties hebben de laatste decenia de golfbanen in Tsjechie naar een hoger niveau getild. Meer informatie op: GolfPlanet. Vele golfcourts in Tsjechie hebben inmiddels een hoge kwaliteitstandaard bereikt, zij kunnen zich meten met beroemde golfcourts elders in de wereld. In juni 2005 werd in Tsjechie het bekende internationale Converentie- en Golf Business Forum gehouden en in 2006 de prestigieuze St. Andrews and Jacques Leglise Trophies.

Ik kan hier natuurlijk niet alle golfcourts van Tsjechie beschrijven, maar naast de hiervoor al genoemde zeer bijzondere golfcourts, wil ik hieronder nog wel een paar van de beste golfbanen van Tsjechie uitlichten.

The Golf Republic

Liberec Ypsilon Golf Resort

Het in 2006 geopende Ypsilon Golf Resort Liberec, nabij de hoofdstad van Noord-Bohemen, is een door de Britse golfarchitect Keith Preston ontworpen 18-hole baan en is voorzien van alle faciliteiten die je maar kunt wensen. Meer info: Ypsilon Golf Resort Liberec. Verblijf in het moderne hotel Centrum Babylon of het wellness hotel Zlaty Lev en uw (golf)vakantie wordt een compleet succes.

Golfbaan in Tsjechie 3

Karslstejn Golf Resort

Eén van de mooiste golfbanen is de in 1993 geopende 18-holebaan in de nabijheid van burght Karlstejn. In het glooiende landschap heb je tijdens het golfen telkens uitzicht op de mooie burght. Voor een wellness-arrangement beveel ik het Corinthia Towers hotel aan.

Golfbaan in Tsjechie 4

Hluboka nad Vltavou Golf Club

In de omgeving van het prachtige kasteel kun je genieten van deze mooie, uitdagende golfbaan. En met steeds opnieuw het zicht op het middeleeuwse kasteel waan je je eeuwen terug in de tijd. Voor een wellness arrangement kun je terecht bij het Parkhotel Hluboka.

Lipno Golf Club

Vlak langs het stuwmeer Lipno ligt dit langgerekte, door golfarchitect Hans-Georg Erhardt ontworpen 18-hole golfcourt, waar je door het glooiende Zuid-Boheemse landschap steeds weer een onvergetelijk uitzicht op het mooie Lipnomeer hebt. De combinatie met wellness vindt men in hotel Ruze. Meer over de Lipno Golf Club.

De meeste van de hiervoor genoemde golfresorts organiseren zelf hun eigen toernooien. Uiteraard bestaat bij elke golfbaan de mogelijkheid om een golfuitrusting te huren en/of om golfles te nemen.