Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » gebergten » reuzengebergte

Reuzengebergte (Krkonoše) - ca. 950km vanaf Utrecht

Het Krkonoše gebergte is (ook al heet het Reuzengebergte) een relatief klein gebergte. De hoogste top is de Sněžka (1602 mtr), te bereiken via Spindleruv Mlyn en met zijn diepe dalen en steile hellingen heeft het gebergte een gemiddelde hoogte van 1.200 meter. De rivieren Elbe (Labe) en Jezera ontspringen er. Het gebied heeft gigantische granietrotsen, meren en 12 natuurreservaten met klaterende watervallen.

Waterval in het Reuzengebergte

Informatieborden binnen het wandelgebied

Het is een zeer populair vakantiegebied. 's Zomers wordt het overspoeld met wandelaars en fietsers en diverse andere soorten actieve reizigers. In de zomer zijn een flink aantal skiliften open, zodat je makkelijk de lift naar de top van een van de bergen kunt nemen en vervolgens van daar naar beneden kunt wandelen.

Skilift in gebruik in de zomer

Wintersport in het Reuzengebergte

Maar het gebied leent zich vooral goed voor de wintersport. Hoewel de naam dus enigzins misleidend is (het gebergte is ongeveer 60 kilometer lang en 20 kilometer breed), heeft het toch veel meer weg van een volwaardig skigebied dan als hooggebergte. In het gebergte zijn namelijk gletsjers, lawines en sneeuwstormen waar te nemen. In de winter kan het er ook ijzig koud worden, temperaturen kunnen dalen tot wel -35, en soms kan er wel tot 3 meter sneeuw liggen. Dit zijn wel de extremen van het gebied, in het seizoen tussen begin december en eind april is het er goed toeven. De bergen in het natuuurgebied zijn zo'n 6 maanden per jaar bedekt met een dikke laag sneeuw. Er liggen hier dus genoeg kansen om een volwaardige winterportvakantie te boeken.

Wintersport in het Reuzengebergte

Het skigebied

Het reuzengebergte in Tsjechië, en dan in het bijzonder de plaats Spindleruv Mlyn, heeft zich inmiddels gemanifesteerd als zijnde een van de meest populaire wintersportgebieden in Oost-Europa. Dat heeft ook geleid tot de ontwikkeling van de aanwezige wintersport faciliteiten. De toename van toeristen in het gebied in de laatste jaren heeft er namelijk voor gezorgd dat het Reuzengebergte kan meedoen als volwaardig wintersportgebied. Er zijn moderne liften, geprepareerde pisten en het is goed bereikbaar. De accommodaties zijn ook ruim aanwezig, bekijk hier het aanbod. Pensions, hotels en ook appartementen zijn allemaal in het gebied aanwezig, zoals u ziet, genoeg aanbod voor een fijne vakantie.

Stadjes die je zeker bezocht moet hebben

De populairste plaatsjes in het reuzengebergte zijn Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Pec pod Snezkou en Spindleruv Mlyn, de belangrijkste plaats in het gebied. Het zijn statige, mooi gelegen bergdorpen met diverse hotels, restaurants en campings. Van hieruit zijn diverse wandelingen te maken langs onder andere de Pančavsky vodopád, een indrukwekkende 140m hoge waterval. Lees meer informatie over het nationale park Krkonoše.

Prachtig uitzicht over het Reuzengebergte

Harrachov is de perfecte uitvalbasis voor diverse prachtige wandel- of fietstochten in de omgeving. Je hebt er ook dichtbij de prachtige Mumlava waterval; een van de mooiste van heel Tsjechie. In het dorp vind je een mooie glasfabriek waar je een interessante rondleiding kunt krijgen.

Mumlava waterval

Het enige kuuroord binnen het Tsjechische deel van het reuzengebergte is Janské Lázne. Hier kun je het hele jaar terecht om te kuren. In de wintermaanden kun je er ook skiëen.

Janske Lazne kuuroord