Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » gebergten » adelaars gebergte

Adrspassko (Adelaarsgebergte)

Ten oosten van het Reuzengebergte ligt het Adelaarsgebergte. Dit is een 50 km lange bergrug die als het ware een natuurlijke grens vormt met Polen. Deze streek heeft naast veel natuurschoon zoals diepe dalen en heldere bergbeekjes ook veel monumenten, zandsteenformaties, ruines, en typisch karakteristieke houten berghuizen.

Adelaarsgebergte wegbewijzering

Adelaarsgebergte smalle wand

Adelaarsgebergte ingang wandelpad

Alles draait er om de prachtige rotsformaties. Het wordt ook wel het stenen dorp genoemd. Je hebt er tunneltjes, grotten en zelfs rotskastelen.

Adelaarsgebergte prachtige rotsformaties

Adelaarsgebergte heerlijk wandelen

Adelaarsgebergte rustplek

Bij de hoofdingang heb je een informatiebalie, een paar eettentjes en wat winkeltjes.

Adelaarsgebergte winkeltjes

Omdat het zo'n populair gebied is, kan het er in de zomermaanden vrij druk zijn. Buiten het hoogseizoen is het aanzienlijk rustiger. Kijk niet vreemd op wanneer je bij de smalle paden tussen de rotsformaties langs elkaar moet schuifelen. Eenmaal buiten het centrum is het al snel veel rustiger en kom je soms urenlang niemand tegen.

Adelaarsgebergte wachtrij bij smal pad

Een waar paradijs

Het Adelaarsgebergte vormt dus een fantastische wandelstreek. Dit adembenemende gebied is een waar paradijs voor wandelaars maar ook voor fietsers, avonturisten en wintersporters. Een ander voordeel van dit gebied is de afwezigheid van een grote stad waardoor de steden die er liggen vrij klein en erg schoon zijn. In de gehele regio zijn er prachtige exemplaren van rustieke architectuur en traditionele ambachten te vinden. Het Adelaarsgebergte is een ideaal hoekje aan de Poolse grens voor een familie- en wandelvakantie maar ook voor degenen die de sensatie van de ontdekking zoeken.

Adelaarsgebergte prachtig meertje 2

Wandelen in het Adelaarsgebergte

Een gouden middenweg tussen sensatie en rust is wandelen. Zorg van tevoren voor geschikte wandelbenodigdheden zoals ferme Hanwag wandelschoenen die je via www.campz.nl kan bestellen en ga vervolgens op ontdekkingstocht.

Het gebied is uitermate geschikt voor wandelaars. Je hebt er prachtige wandelroutes die met bordjes worden aangegeven. Onderweg kom je langs diverse mooie watervallen. Ook heb je er een paar kleine meertjes, waar je met een bootje op kunt varen. Er zijn in totaal 4 informatiecentra in de regio te vinden. Hier kun je informatie krijgen over wandelroutes en bezienswaardigheden in het gebied. De centra vind je in Dolní Adrspach, Teplické skály, Broumovsko en Police nad Metují.

Adelaarsgebergte prachtig meertje 1

De nok van de Adelaar (Adelaarsgebergte) Bergen loopt langs de Tsjechisch-Poolse grens. Het hoogste punt ligt in het noordelijke deel, waar we ook de hoogste top van het gebergte kunnen vinden: Velká Destná (1115m). Naar het zuidoosten zakt de 'ronde rug' geleidelijk naar de Divoká Orlice rivier.

Adelaarsgebergte waterval

Zelfs als men geen rekening houdt met de natuurlijke schoonheid van het platteland van de verschillende regio's zal er genoeg motivatie te vinden zijn om te gaan wandelen. Vanaf de hoogste piek van Velká Destná nemen de paden geleidelijk af qua steilte zodat degenen die graag in een meer ontspannen tempo wandelen een route kunnen plannen die ze van de piek tot aan de voet van het gebergte leidt. Degenen die genieten van lange paden zullen zeker het wandelpad Alois Jirásek waarderen dat langs de bergkam van het Adelaarsgebergte loopt. Startend vanaf Nove Mesto nad Metují kan het pad helemaal tot aan Králický Snezník bewandeld worden.

Adelaarsgebergte boottochtje

Nieuwsgierig geworden naar andere gebergten in Tsjechië? Bekijk dan eens het kleine Reuzengebergte, een gebied wat ook veel te bieden heeft.