Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » dolni vestonice

Dolni Vestonice (20.000/30.000 jaar oude opgravingen)

Een absoluut hoogtepunt was ons bezoek aan Dolni Vestonice, dit stond al een paar jaar op mijn wensenlijstje. Ik wilde naar de plaats waar de opgravingen waren geweest van de 20.000 tot 30.000 jaar oude overblijfselen van een oeroude stam. Deze opgravingen, in begin 1900, hebben model gestaan voor de boeken van 'de Aardkinderen' van Jean Auel, zoals 'de Stam van de Holebeer', 'de Mammoetjagers', 'de Vallei van de Paarden', 'het Dal der beloften' en 'een Vuurplaats in Steen' (deel 6 en 7 komen er binnenkort ook aan, deze spelen zich naar ik heb vernomen af in de Franse Dordogne en de Pyreneeën).

Huis uit de oude tijd

Opgravingen van de oudheid

Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten - en of er uberhaupt wel wat te zien viel - en het museum valt op het eerste gezicht niet op. We waren er de voorgaande dag dan ook al voorbij gereden zonder dat we het wisten. Pas bij navraag bij de 'Info' in Mikulov, een leuk klein plaatsje 5 km verderop, kregen we de juiste locatie door: tussen het cafe en de kerk (meer is er ook niet). Er staat inderdaad Archeologicka Expozice aan de buitenmuur, maar ook dat zie je pas als je weet waar je zoeken moet.

Ingang van het museum 1

Ingang van het museum 2

Toen ik een entreekaartje kocht (30 czk, iets meer dan 1 euro) raakte ik een beetje ontroerd, omdat op het kaartje de afbeelding stond van één van de hoofdpersonen van de boeken. De kaartjesverkoopster zal wel gedacht hebben, wat is dat voor raar mens. Ik was zo ontroerd omdat er dus echt een museumpje bleek te bestaan in de plaats van oorsprong van de oude opgravingen uit de ijstijd, terwijl ik de dag ervoor nog dacht dat het een vergeefse reis was geweest. Het duurde wel een volle 5 minuten voor ik mezelf weer een beetje in de hand had en ondertussen stond ik alle uitgestalde voorwerpen te bekijken. Waaronder zelfs de beenderen en allerlei gebruiksvoorwerpen van de hoofdpersonen uit de inmiddels vijf verschenen boeken. Het was voor mij net een droom die uitkwam. Bij de Info in Mikulov had ik de dag ervoor een replica van de 'Venus van Dolni Vestonice' gekocht. Dit is een heel klein beeldje, heel simpel en primitief, gemaakt door de stam uit die tijd. Het stelt een moederfiguur voor. Het origineel is te bewonderen in het Museum voor oudheid 'Anthropos' in Brno in Tsjechië, het is een van de oudste keramische voorwerpen ter wereld.

Gevonden schedels

Beeldjes

Veel informatie in het museum

We hadden in Mikulov een goed pension met uitgebreid ontbijt, maar wel aan de prijzige kant voor Tsjechische begrippen: € 57 voor 2 personen. Waarschijnlijk is dat de Oostenrijkse invloed. Het ligt immers op een tiental kilometers afstand van de grens.

Inmiddels heb ik thuis alles in het werk gesteld om de film die naar aanleiding van het eerste boek is gemaakt te verkrijgen, waaronder zelfs een oproep op Marktplaats. Helaas tevergeefs. Nergens in Nederland te verkrijgen. Bij de bibliotheek niet, de Videostore niet en Free-recordshop heeft de DVD ook niet. Het gaat om een film uit 1982 met Darryl Hannah in de hoofdrol, de titel luidt heel begrijpelijk: 'the Clan of the Cavebear'. Het camerawerk zou van Jan de Bont zijn. Ik zeg niet hoe ik er aan gekomen ben, maar inmiddels heb ik de film gezien en het was wat mij betreft in één woord fantastisch. Een echte aanrader.

The Clan of the Cavebear

Venus van Dolni Vestonice: - Vindplaats: Dolni Vestonice, Moravia, Tsjechie
paleolithisch, ca 24.000; materiaal: gebrande klei en gemalen been. Dit 11,4 cm grote beeldje werd in 1914 gevonden in Dolni Vestonice. Het bevindt zich tegenwoordig in het museum 'Anthropos' in Brno. Dolni Vestonice, dat ligt in de omgeving van Brno, werd in de ijstijd bewoond door mammoetjagers. Er zijn nog meer beeldjes en soortgelijke afbeeldingen gevonden in andere delen van Europa, ondermeer in Frankrijk en Slovenie.

Replica Venus van Dolni Vestonice

Abri Pataud, Les Eyzies, Dordogne, Frankrijk:
Dit reliëf is bekend als de Venus van Abri Pataud. Het is ingekerfd onder een overhangende rotsformatie met de naam Abri Pataud, bij Les Eyzies. Hier bevond zich ca. 20.000 jaar geleden een halfnomadische Cro Magnon-nederzetting. De Cro Magnons waren jagers-verzamelaars. Het terrein is opgegraven in 1953 en 1964. De oudst bewoonde laag, de veertiende, dateert van 35.000 jaar geleden, de eerste en jongste van ca. 20.000 jaar. Deze periode valt in de laatste ijstijd, het Weichsel of Wurm, die ca. 70.000 jaar geleden begon en duurde tot ca. 10.000 jaar geleden. Het reliëf zou dateren van de derde van deze veertien archeologische lagen, uit een periode van 21.000 jaar geleden. tijdens de koudste periode van het Wurm.

Moravany nad Váhom, Slowakije:
paleolithisch, ca. 24.000 v.o.j.; materiaal: mammoetivoor
Dit beeldje uit Moravany in het westen van Slowakije, dat werd gesneden uit het ivoor van een mammoet, werd gevonden in de jaren veertig, tijdens een archeologisch onderzoek in de omgeving van het kuuroord Piestany. Gedateerd op ca. 24.000 voor onze jaartelling is dit een van de oudste gevonden vrouwenbeeldjes.

Informatiebord met openingstijden