Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » boheems kristal

Boheems kristal

'Boheemse kristal' is overal een begrip. De kwalificatie 'kristal' wordt gegeven aan glas met een hoog loodgehalte. Hierdoor krijgt het glas het vermogen te schitteren als diamant. De Moser fabrieken - de Rolls-Royce onder het Boheems glas - in Karlovy Vary vormen hierop een uitzondering. De wereldberoemde werken van de Moser fabrieken bevatten namelijk geen lood. Dit glas schittert door de bijzondere hoge kwaliteit van de grondstoffen, het productieproces, de glasblazers en de kunstenaars. De omgeving van Karlovy Vary leent zich uitstekend voor het onttrekken van grondstoffen voor het vervaardigen van kristal en glas, want in de omringende bossen is voldoende hout en geschikt zand te vinden.

Boheems kristal 1

Boheems kristal 2

Boheems kristal 3

De prijzen van het kristal variëren enorm. De kunstwerken worden door Moser met de hand gemaakt, ze zijn peperduur en het proces is zo specialistisch dat u voor een echt kristallen kunstwerk direct opdracht kunt geven bij de fabriek. Een andere bekende producent is Bohemian Glassworks. Zij maken zowel series als producten naar persoonlijke wens.

Boheems kristal 4

Boheems kristal 5

Boheems kristal 6

Ook in andere delen van Tsjechie wordt kristal gemaakt. Een bekend voorbeeld hiervan is de glasfabriek in Harrachov. Hier wordt misschien dan wel niet hetzelfde exclusieve, hoogwaardige kristal gemaakt als in Karlovy Vary, maar daar is de prijs dan ook naar. De glasfabriek bestaat meer dan 100 jaar en trekt dagelijks bussen vol bezoekers voor een rondleiding in de fabriek, waarna je je in de shop kunt vergapen aan de kunststukjes. Kopen kan uiteraard ook. Na afloop kun je in het - boven de glasblazerij gelegen - bierlokaal een maaltijd nuttigen en genieten van hun zelfgebrouwen, overigens heerlijke bier

Glasfabriek Harrachov 1

Glasfabriek Harrachov 2

Glasfabriek Harrachov 3

Glasfabriek Harrachov 4