Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » highlights » tsjechisch bier

Bier in Tsjechie

Bier is de nationale drank in Tsjechie. De Tsjechen drinken per jaar gemiddeld 170 liter bier per persoon. De geschiedenis van bier in Tsjechie gaat eeuwen terug. Al in 1118 werd de eerste brouwerij in Cerhenice gebouwd. In de West-Boheemse stad Plzen staan enkele grote brouwerijen. De stad is de bakermat voor het vocht wat in de rest van de wereld bekend zou gaan staan onder de naam 'Pils'.

Bier in Tsjechie 1

Tsjechen gebruiken bier niet alleen om te drinken. Bier wordt in de Tsjechische keuken gebruikt voor het marineren van vlees of bijvoorbeeld het aanlengen van sauzen. Op flessen bier wordt in Tsjechie geen alcoholpercentage aangegeven. In plaats daarvan vermeldt men een percentage op basis van maltextracten. Om het alcoholpercentage te bereken dien je dit percentage te vermenigvuldigen met factor 0.4.

Bier in Tsjechie 2

Bekende biermerken zijn Pilsner Urquell (Prazdroj), Gambrinus uit Plzen en Budvar (Budweiser) uit Ceske Budejovice. In het zuiden van Moravie - met name in en rondom Znojmo, Mikulov en Valtice - wordt ook wijn geproduceerd.

Bier in Tsjechie 3

Hieronder een overzicht met een aantal bekende bierbrouwers in Tsjechie:

Budvar Ferdinand Pilsner Urquell
Radegast Staropramen Velkopinsky Kozel
Zlatopramen Basta Eggenberg
Lobkowicz Zubr Gambrinus
Podkovan Bezousku Lobkowiczky
Zlatopramen Svijany Excelent
Broumov    

Bier in Tsjechie 4

Overigens zal je zeker ook niet ontgaan dat in Tsjechie overal een speciale kruidenbitter wordt verkocht in van die typische groene flessen: Becherovka. Voor het eerst gebrouwen in 1805 door de uit Karlovy Vary afkomstige apotheker Jan Becher.

Bier in Tsjechie 5