Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » nieuws

Tsjechische volkscultuur: 5 traditionele festivals

Auteur: admin

juni 22 nd

0

Tsjechië is een land met een veelbewogen geschiedenis en een rijke traditie. Sinds de val van de muur en de toetreding tot de EU ontwikkelt Tsjechië zich op vele gebieden in een razend tempo. De Westerse invloeden zijn overal zichtbaar, toch bloeit de Tsjechische cultuur. De mensen uiten zich met muziek en dans, dragen folkloristische kleding of beoefenen een ambacht en bewaren zo het verleden voor de toekomst. Overal in het land zijn deze tradities te zien vandaar dat wij vijf festivals hebben uitgezocht die de diversiteit van Tsjechië op prachtige wijze illustreren.

1) Internationaal folklore festival Strážnice (Mezinárodní folklorní festival Strážnice) – 25 tot en met 28 juni 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-1

De optredens in het openluchtmuseum in Strážnice zijn een lust voor oog en oor. De zangers en dansers, gehuld in fantastische outfits, treden bovendien op in theaters en parken. Voor kinderen is er een speciaal programma met concerten en workshops, maar ook volwassenen kunnen zich uitleven met mode of muziek. Zo kun je meezingen en leren dansen met folkloristische groepen uit de hele wereld. Om goed voor de dag te komen in zulk bont gezelschap kun je online een kleurrijke outfit vinden zodat je niet uit de toon valt.

2) Folklore dagen Praag (Pražské folklorní dny) – 23 tot en met 26 juli 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-2

Praag is als hoofdstad natuurlijk hét centrum van het moderne en internationale Tsjechië en een schitterende stad die elke bezoeker wat te bieden heeft. Ook hier leeft de traditie. Folkloristische amateurgezelschappen, variërend van volksdansgroepen of vlaggendragers tot historische gezelschappen presenteren zich aan het publiek. Het hoogtepunt is de grote optocht met alle deelnemers.

3) Land festival Holašovice (Selské slavnosti Holašovice) – 24 tot en met 26 juli 2015

Holašovice is misschien wel het mooiste dorp van Tsjechië. De barokke boerderijen, gebouwd rond een groot dorpsplein, zijn zo mooi dat de Unesco Holašovice tot cultureel erfgoed heeft benoemd. Tijdens de driedaagse festiviteiten staan handwerk en ambachten uit binnen- en buitenland centraal. Vanuit Holašovice is het ook slechts een kort ritje naar het prachtige historische stadje Český Krumlov, een absolute aanrader!

4) Chodsko festival & Sint Laurentius jaarmarkt (Chodské slavnosti – Vavřinecká pout) – 14 tot en met 16 augustus 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-3

Het Chodsko festival vindt plaats in Domažlice, het centrum van de West-Boheemse regio Chodsko. Het festival staat in het teken van muziek en dans. Vooral de plaatselijke doedelzakmuziek is uniek. Tegelijkertijd wordt in het historische centrum de jaarmarkt van Sint Laurentius gehouden. Op de jaarmarkt draait alles om de traditionele ambachten, vergeet daarom niet de heerlijke Chodsko taart te proberen!

5) Moravisch-Slowaaks jaar 2015 (Slovácký rok) – 13 tot en met 16 augustus 2015

5-traditionele-festivals-tsjechie-4

Dit unieke evenement wordt slechts eens in de vier jaar gehouden en deze zomer is het weer zo ver. De poorten van de stad Kyjov, in het hart van Moravië, gaan wijd open voor het oudste regionale folkloristische festival van het land. Al sinds de eerste editie in 1921 wordt een groot publiek getrakteerd op muziek, dans en prachtige kostuums. Van piepjong tot stokoud, in Kyjov is iedereen een deel van de levende traditie.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment