Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » nieuws

Nieuwe trein tussen Beieren en West Bohemen

Auteur: admin

juni 30 th

0

Voor liefhebbers van reizen met de trein was het al een gouden tip: een treinreis naar Tsjechië. Voor wie vroeg boekt zijn de treinkaartjes voordelig, en de trein is dé manier om het land van dichtbij te leren kennen. Nu komt er nog een spoorlijn van Duitsland naar Tsjechië bij. Vanaf december rijden er weer treinen op de oude route tussen het plaatsje Selb in Noordfranken en het Tsjechische Aš.

De trein rijdt naar Cheb in West Bohemen – een bekend wandelgebied. Een uitstapje naar dit gebied is dus de perfecte gelegenheid om met je outdooruitrusting op pad te gaan, en een bijkomend voordeel van de trein is dat je nooit teveel meeneemt. Je kunt dus voor je reis dus best langs bij een winkel voor goede outdoor broeken, bijvoorbeeld Peter Hahn.

trein-door-tsjechie-2

De werkzaamheden aan het spoor in het grensgebied zijn in april begonnen. De officiële opening van het spoor tussen Selb en Aš will Ulrich Pötzsch, de burgemeester van Selb, op 3 oktober vieren, de dag van de Duitse eenheid. Symbolischer kan het bijna niet: de hereniging van Duitsland staat op die manier ook voor de Europese eenheid – voor het verdwijnen van het ijzeren gordijn.

Voor de lokale bewoners die langs de spoorweg wonen komt een einde aan een periode van lol op het spoor. Zij reden namelijk regelmatig met kleine gemotoriseerde wagentjes over het spoor:

Onderbroken door IJzeren Gordijn

De spoorlijn tussen Selb en Aš werd op 1 november 1865 geopend. De Beierse stad Hof kon zo een goede verbinding met de kolenmijnen aan de Tsjechische kant van de grens onderhouden. Met de komst van het IJzeren Gordijn werd de grens tussen Tsjechië en het West-Duitse Beieren voor passagiers gesloten. Het goederenverkeer bleef nog tot 1996 mogelijk, omdat de Beierse porceleinindustrie op grondstoffen uit Bohemen was aangewezen.

trein-door-tsjechie-1

Wie met de trein vanuit Selb naar Tsjechië reist zet dus een oude traditie voort, die door de Koude Oorlog werd onderbroken. Ook de stations langs de lijn herinneren eraan dat de tijd heeft stilgestaan. Naast het dichtgetimmerde stationsgebouw in Oberkotzau of het vervallen pand op het perron van Selb-Stadt waan je je zó weer in de tijd van het IJzeren gordijn. De één vindt dat de gebouwen nodig aan vervanging toe zijn, de ander noemt het authentiek. Wij stellen voor dat je zelf gaat kijken.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment