Natuurlijk Tsjechie

Vakantie naar Tsjechie bij Tsjechoreizen.nl

Boekingstip!

Tsjechoreizen is al jaren hét reisbureau met reizen naar Tsjechie. Bekijk het complete reisaanbod op Tsjechoreizen.nl.

Bekijk de prachtige foto's van Tsjechie
home » nieuws

Huurauto zeer voordelig in Tsjechië

Auteur: admin

juli 31 st

0

Tsjechië is echt een land om in rond te toeren met de wagen. Plan je er een roadtrip dan zal je verbaasd zijn over de goede staat van de wegen. Ondanks dat je in Oost-Europa bent, doet het wegdek niet onder voor Nederland. Het geeft je de mogelijkheid om volop van het prachtige landschap te genieten. Ook economisch is het de meest voordelige manier om het land te verkennen. Wil je helemaal opgaan in de Tsjechische cultuur, huur dan een wagen van Škoda, een van oorsprong Tsjechisch merk.

Veel bezienswaardigheden

Tsjechië heeft zo veel te bieden dat het echt de moeite is om er een rondreis te maken. Je hebt het Boheemse paradijs, een natuurgebied van rotspilaren in de uitgestrekte bossen, je hebt diverse mooie kastelen zoals het bekende Hrubá Skála in de regio Liberec. Dat is eveneens een hotel dus je kunt er lekker romantisch overnachten. Langs de grens met Polen kun je je helemaal terugtrekken in de natuur in het Reuzengebergte. De bezienswaardigheden in Tsjechië zijn eindeloos en zeer populair, mede omdat hun historische bouwwerken en veelbezochte kuuroorden erg goed onderhouden zijn.

Waar je ook naartoe wilt, met de auto geraak je er het gemakkelijkst en het goedkoopst. De uitgestrekte bossen en gebergten nodigen niet uit om veel te investeren in vlotte verbindingen met het openbaar vervoer. Een auto huren kan ter plaatse. Dat maakt dat je niet gebonden bent aan de locatie en het tijdsschema, en zelf kiest wanneer je een auto huurt. Toch wordt aangeraden om een wagen te reserveren via een Nederlands bedrijf in auto-verhuur. Je kan niet verwachten dat elke Tsjech vlot Engels spreekt of alle administratie in het Engels verloopt. Zolang er niets misloopt, is dat niet zo belangrijk maar zodra bijvoorbeeld een opspattend steentje een barst veroorzaakt in de voorruit, is het toch handig om deze zaken in je eigen taal snel af te handelen zodat je snel weer verder kan met je vakantie.

Wegen in goede staat

Wie er in een huurauto wilt rondrijden, moet minstens 21 jaar zijn. Ben je als bestuurder jonger dan 25 jaar dan wordt een aanvullende vergoeding gevraagd. Hoewel je in het verleden vaak met wegpiraten te maken had, rijden de meeste rijders in Tsjechie momenteel netjes en houdt men zich goed aan de verkeersregels. De wegen zelf zijn in goede staat maar het kan gebeuren dat ze in kleine dorpjes op het platteland, waar niet veel mensen wonen, onverhard zijn. Dit is eerder een uitzondering.

Gebruikers van snelwegen betalen snelwegbelasting door vooraf een voertuigsticker te kopen. Je kan deze sticker kopen voor één dag, voor veertien dagen, tot een jaar. De sticker plak je rechts op de voorruit. Je kan er één aanschaffen aan de grens, bij een benzinestation of een postkantoor. Wie geen sticker heeft, riskeert een boete. Boetes zijn er ook voor rijden zonder verlichting (€60). In Tsjechië ben je verplicht om ook overdag met je koplampen aan te rijden. Bellen achter het stuur (€40), rijden zonder gordel (€80) en het gebruik van een antiradar (€200) worden eveneens beboet. Ook op parkeerovertredingen is men streng (€60). Als je niet oplet, hangt er een wielklem aan je wagen. De smalle straatjes van Praag (vaak éénrichtingsverkeer) staan erom bekend dat er vaak gecontroleerd wordt. Hou je altijd aan de verkeersregels.

Nultolerantie

De Tsjechische politie is niet mals voor bestuurders met een glaasje te veel op of onder invloed van verdovende middelen. Er geldt absolute nultolerantie voor alcohol en drugs. Het maximum toegelaten aantal promille is 0,0. Niets dus. Heb je niet meer dan 0,3 promille in het bloed, dan gelden boetes vanaf €150 en een eventueel rijverbod van 6 maanden tot 2 jaar. Heb je meer dan 0,3 promille of rijd je onder invloed van drugs, dan bedraagt de boete minstens €1500. Ter vergelijking, in Nederland geldt een tolerantie tot 0,5 promille of twee glazen bier.

De maximum snelheden in Tsjechië zijn min of meer vergelijkbaar met die in Nederland. In de bebouwde kom mag je niet meer dan 50 km/uur, buiten de bebouwde kom is het 90 km/uur, op autosnelwegen mag je 130 km/uur en op autosnelwegen in de bebouwde kom 80 km/uur. Hier wordt vrij streng op gecontroleerd. Regelmatig zie je flitspalen, zeker in de bebouwde kom.

Winterperiode

Het land is heel mooi in de winter maar denk er dan wel aan dat winterbanden verplicht zijn op sommige wegen. Deze worden aangeduid met een blauw bord met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok. Aan preventief strooien doen ze niet. Er wordt wel gestrooid als de sneeuw gevallen is. Daarnaast rijden er vaak grote sneeuwruimers rond om de sneeuw van de wegen te duwen.

Een auto is het beste en aangenaamste vervoersmiddel om Tsjechië in rond te trekken zolang je je, net als de Tsjechen, houdt aan de verkeersregels. De wegen zijn van goede kwaliteit maar het is een land in Oost-Europa met soms barre weersomstandigheden en een ruw landschap.

Interessant bericht? Meld je aan op de RSS feed om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten. Je kunt mij ook volgen op Twitter.

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment